Follow us

Ποιες ορμόνες φταίνε που νιώθω αγχωμένη ή πεινασμένη;

Τροφές-φάρμακα: To άγχος και η νευρικότητα μπορεί να τροφοδοτηθούν τρώγοντας τις λάθος τροφές. Ποιες ορμόνες μπορεί να φταίνε!

diet iStock

"Η λέξη "ορμόνη” προέρχεται από το ελληνικό ρήμα "ορμώ”. Και ακριβώς αυτό κάνουν οι ορμόνες: στέλνουν σήματα μέσω του αίματος και η δουλειά τους είναι να πυροδοτήσουν τη δραστηριότητα σε διαφορετικά όργανα και μέλη του σώματος" εξηγεί η επιστήμονας τροφίμων και διατροφής Αγγελική Μοράρη. Να πώς θα εξισορροπήσεις τις ορμόνες σου για να νιώθεις κάθε μέρα στα καλύτερά σου.

Τι θέλουν οι ορμόνες σου

Αν είσαι πολύ αγχωμένη

Μπορείς να κατηγορήσεις: Τα αυξημένα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλη Το σώμα μας απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη όποτε θεωρεί πως διατρέ­χουμε κίνδυνο. Δεδομένου όμως πως πολλοί από εμάς έχουμε περάσει σε μια κατάσταση χρόνιου άγχους, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σώμα μας δεν μπορεί να διακρίνει πλέον το άγχος που νιώθουμε επειδή θα αργή­σουμε στο ραντεβού ή επειδή μας ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ από μια κατάσταση που αποτελεί πραγματική απειλή για τη ζωή μας. "Τα επινεφρί­δια είναι μικροίαδένες που βρίσκοται πάνω απότο κάθε νεφρόκαι ευθύνονται για την ανταπόκριση στο στρες πα­ράγοντας κορτιζόλη" εξηγεί η ειδικός. "Η κορτιζόλη λέει στο σώμα να αντιδράσει σε μια αγχωτική κατάσταση με θετικό τρόπο αυξάνοντας, για παράδειγμα, τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, το χρόνιο στρες έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε εξάντληση των επινεφριδίων, πεσμένο ανοσοποιητικό, άγχος και χρόνιες ασθένειες".

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ