Follow us

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Τι είναι η υπαρξιακή κατάθλιψη;

Η υπαρξιακή κατάθλιψη συνδέεται με πανανθρώπινες υπαρξιακές αναζητήσεις σχετικά με το νόημα της ζωής καθώς και τα υπόλοιπα θεμελιώδη θέματα της ύπαρξης, όπως ο θάνατος, η ελευθερία, η αγάπη, ο έρωτας, η μοναξιά.

MissBloom TEAM
woman sad iStock

Από την Ειρήνη Γιαννόπαπα, ψυχολόγο, MSc, Υπαρξιακή Συστημική ψυχοθεραπεύτρια.

Άνθρωποι ιδιαίτερα ικανοί μοιάζουν αποδυναμωμένοι, δυσκολεύονται να νιώσουν επιθυμία, βουλιάζουν στη θλίψη, απαξιώνουν τον εαυτό τους και ταλανίζονται από ένα διαρκές υπαρξιακό άγχος και τον επώδυνο φόβο του θανάτου. Αν τα παραπάνω συναισθήματα και τρόπος σκέψης σού ακούγονται οικεία, τότε ίσως η επαφή με έναν ψυχοθεραπευτή θα μπορούσε να σε βοηθήσει, αφού ο ρόλος του σε αυτή την περίπτωση είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να βρει το θάρρος να υπάρχει και να αναλάβει την ευθύνη να δώσει νόημα στη ζωή του.

Η απώλεια της ικανότητας να γοτεύεσαι από τη ζωή

Τα νήπια, όταν κάνουν τις πρώτες εξερευνήσεις του κόσμου που τα περιβάλλει, διακατέχονται από έναν υπέρτατο ενθουσιασμό για ό,τι βρεθεί στον δρόμο τους, ακόμα και για πράγματα που στους ενήλικες μοιάζουν άνευ σημασίας. Τι είναι αυτό που αλλάζει στην πορεία της ωρίμανσης και αποσύρουμε το πρωταρχικό δέος απέναντι στην ύπαρξη; Ο κόσμος "από-μαγεύεται" ή μήπως, τελικά, εμείς χάνουμε την ικανότητα να μαγευόμαστε από τα "απλά";

Δες περισσότερα στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ