Follow us

Ουκρανία- Ουγγαρία | Αντίθετα με το 2015, η Ουγγαρία υποδέχεται θερμά τους Ουκρανούς πρόσφυγες

MissBloom TEAM
war iStock

Μπολ με ζεστό γκουλάς, προσφορές για καταλύματα ή απλώς μια λέξη παρηγοριάς: οι Ούγγροι έσπευσαν το Σαββατοκύριακο στα σύνορα με την Ουκρανία για να προσφέρουν τη στήριξή τους στους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ρωσικής εισβολής.

Ακόμη και ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, γνωστός για την αντιμεταναστευτική του πολιτική, μετέβη στη μεθόριο και χαλάρωσε τους ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες της χώρας για την παροχή ασύλου.

Είναι "ηθικό καθήκον", δηλώνει ο Γιάνος Μολνάρ, ο οποίος αναμένει σε ένα μεθοριακό πέρασμα στην Τιζαμπέκς με ένα πανό στα ουκρανικά στο οποίο αναφέρει ότι προσφέρει κατάλυμα "σε αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν την κόλαση".

"Έχω τρία κενά δωμάτια στο σπίτι μου", εξηγεί.

Ο 50χρονος δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ. Θα φιλοξενήσει μια ομάδα Ουκρανών που έφτασαν στην Ουγγαρία από το ανατολικό τμήμα της χώρας.

"Το ταξίδι ήταν φρικτό", δηλώνει σε άλλο σημείο της μεθορίου ο Γιάκομπ Σόντερ Σίργκμπα ο οποίος έφτασε στην Ουγγαρία από το Χαρκίβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας όπου μαίνονται συγκρούσεις.

"Θα πάμε σε οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να μας δεχθεί", πρόσθεσε αυτός ο 39χρονος Νιγηριανός από το πλευρό της Ουκρανής συζύγου του και της ενός έτους κόρης τους.

"Ανθρωπιά"

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Πέμπτη.

Πολύ γρήγορα οι Ούγγροι κινητοποιήθηκαν, όπως και ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και οι αρχές των μεθοριακών πόλεων.

Ο Ζόλταν Χαγιάσι είναι ένας κούριερ που ίδρυσε την οργάνωση "Budapest Bike Maffia”.

"Απευθύναμε έκκληση για δωρεές", εξηγεί ο 46χρονος. Μέσα σε μερικές ώρες χιλιάδες Ούγγροι έφεραν κονσέρβες, είδη πρώτης ανάγκης, στρώματα. "Ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν και δεν περιορίστηκαν απλώς να στείλουν χρήματα".

Με έναν συνάδελφό του τα φόρτωσαν σε ένα φορτηγάκι και κατευθύνθηκαν προς το Ζαχόνι, ένα από τα βασικά σημεία από το οποίο εισέρχονται στην Ουγγαρία οι Ουκρανοί πρόσφυγες.

Το φορτηγάκι οδηγεί ο Ατίλα Ασζόντι, ένας 44χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος αμέσως προσέφερε τις υπηρεσίες του όταν είδε την αγγελία στο διαδίκτυο.

"Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά, αυτός ο πόλεμος μάς θυμίζει ότι όλοι μπορεί να γίνουμε πρόσφυγες από τη μία ημέρα στην άλλη", υπογραμμίζει.

Ο δήμαρχος της πόλης συμμετέχει στις συλλογικές προσπάθειες: μετέτρεψε το πολιτιστικό κέντρο του Ζαχόνι σε έναν πρόχειρο καταυλισμό για τους πρόσφυγες εγκαθιστώντας εκεί 300 κρεβάτια.

Ένας φίλος στην Ουγγαρία

Η κινητοποίηση αυτή θυμίζει τη βοήθεια που είχαν προσφέρει οι Ούγγροι στους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που έφτασαν στη χώρα τους το 2015.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε έναν σταθμό τρένου στη Βουδαπέστη και επέζησαν χάρη μόνο στη βοήθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Τότε ο Βίκτορ Ορμπάν είχε εγείρει συρματοπλέγματα στα σύνορα της χώρας του με τη Σερβία και την Κροατία προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο των προσφύγων.

Αυτή τη φορά όμως άνοιξε τις πόρτες της χώρας του εκφράζοντας την "ενότητά" του με τις Βρυξέλλες, με τις οποίες έχει έρθει σε αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό.

Η κυβέρνησή του συμφώνησε να προσφέρει προσωρινή προστασία στους νεοαφιχθέντες, τηρώντας μια εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στους Ουκρανούς σε σχέση με άλλους πρόσφυγες που πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την παροχή ασύλου "σε περιοχές τράνζιτ".

"Όλοι όσοι φεύγουν από την Ουκρανία θα βρουν ένα φίλο στην Ουγγαρία", δεσμεύθηκε ο Ορμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ