Follow us

Ουκρανία | Τα τρία σενάρια για την έκβαση του πολέμου - Ανάλυση Τhomas Friedman στους New York Times

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας βραβευμένος με Πούλιτζερ, Τhomas Friedman γράφει για τα τρία σενάρια εξόδου από την κρίση.

MissBloom TEAM
war iStock

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Τhomas Friedman καταθέτει στη δημόσια συζήτηση τρία σενάρια εξόδου από την κρίση χωρίς να κρύβει την ανησυχία του. Όπως λέει σε άρθρο του στους New York Times, "κάθε μέρα που ο Πούτιν αρνείται να σταματήσει, πλησιάζουμε στις πύλες της κόλασης" ενώ ποντάρει - αν και πολύ λιγότερο - στο σενάριο οι ίδιοι οι Ρώσοι να "σπάσουν το φράγμα του φόβου απέναντι στον Πούτιν".

Τα τρία σενάρια: Καταστροφή, βρώμικος συμβιβασμός ή σωτηρία

"Η μάχη για την Ουκρανία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας έχει τα χαρακτηριστικά να είναι το πιο μεταμορφωτικό γεγονός στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η πιο επικίνδυνη αντιπαράθεση για τον κόσμο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας.

Βλέπω τρία πιθανά σενάρια για το πώς τελειώνει αυτή η ιστορία. Τα αποκαλώ "η πλήρης καταστροφή", "ο βρώμικος συμβιβασμός" και "σωτηρία", σημειώνει ο Friedman και εξηγεί:

1ο σενάριο: Ισοδυναμεί με τεκμηρίωση "εγκλημάτων πολέμου"

Το σενάριο της καταστροφής βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη: Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αλλάξει γνώμη ή η Δύση δεν μπορέσει να τον αποτρέψει, φαίνεται διατεθειμένος να σκοτώσει όσους ανθρώπους χρειάζεται και να καταστρέψει όση υποδομή της Ουκρανίας χρειάζεται για να διαγράψει την Ουκρανία από τον χάρτη ως ελεύθερο ανεξάρτητο κράτος, να εξαφανίσει τον πολιτισμό της και να απομακρύνει την ηγεσία της.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει στην τεκμηρίωση εγκλημάτων πολέμου, η κλίμακα των οποίων δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη από την εποχή της δράσης των Ναζί - εγκλήματα που θα μετέτρεπαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τους συντρόφους του και τη Ρωσία ως χώρα σε παγκόσμιους παρίες.

Δείτε περισσότερα στο thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ