Follow us

Αυξήθηκαν οι δωρεές σώματος μετά το παράδειγμα του ηθοποιού Κώστα Καζάκου

Ο πρώτος που έκανε γνωστό το ζήτημα στην Ελλάδα ήταν ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης που πρόσφερε και το δικό του σώμα για την πρόοδο της επιστήμης.

MissBloom TEAM
Πέθανε ο Κώστας Καζάκος NDP

Η λατινική ρήση "Mortui vivos docent" που σημαίνει "Οι νεκροί διδάσκουν τους ζωντανούς", αποτυπώνει πλήρως την φιλοσοφία της δωρεάς νεκρών σωμάτων στην υπηρεσία της επιστήμης, που μετά και τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού Κώστα Καζάκου, ο οποίος δώρισε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ως μια πράξη με "ουμανιστικό χαρακτήρα", όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Τσιαούσης, αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας. Μάλιστα, ο κ. Τσιαούσης αποκαλύπτει ότι στο πανεπιστημιακό ίδρυμα του νησιού, βρίσκονται στην τελική φάση προετοιμασίας του πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος.

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της επιλογής του Κώστα Καζάκου, όπως εξήγησε ο κ. Τσιαούσης, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον. "Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του μεγάλου ηθοποιού, λάβαμε στην ιατρική σχολή περίπου 15 κλήσεις από ανθρώπους που ενδιαφέρονταν να δωρίσουν το σώμα τους μετά θάνατον", λέει ο καθηγητής. "Αν αυτό συνδυαστεί με την αυξημένη ευαισθησία των πολιτών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για παρόμοια θέματα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των δωρητών σώματος. Οι πρώτες ενδείξεις είναι μάλλον αισιόδοξες, διότι παρατηρείται μια αντίστοιχη αλλαγή στάσης μέσα στην κοινωνία. Μόνο και μόνο, η ευρύτερη συζήτηση για τη διάθεση ενός νεκρού σώματος αποδεικνύει τη βαθμιαία κατάρριψη διαφόρων στερεότυπων και διευκολύνει την απόφαση να γίνει κάποιος δωρητής σώματος" ανέφερε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ