Follow us

Μήπως δεν παίρνεις αρκετή βιταμίνη C;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C δεν είναι πολύ συχνή αλλά δεν είναι κακό να πίνεις την πορτοκαλάδα σου κάθε μέρα - όπως σίγουρα σου έλεγε και η μαμά σου!

βιταμινη c istock

Εάν ακολουθείς μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα το θέμα της ανεπάρκειας βιταμίνης C δεν σε αφορά. Όπως εξηγεί η οικογενειακή γιατρός Melinda Ratini, DO, οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 75mg βιταμίνης C τη μέρα και οι άντρες 90mg. Την ποσότητα αυτή μπορεί να σου προσφέρει 1/2 φλιτζάνι ωμή πιπεριά ή 3/4 ποτηριού χυμός πορτοκαλιού, ενώ με 1/2 φλ. βρασμένο μπρόκολο έχεις ήδη πάρει τη μισή ποσότητα που χρειάζεσαι! Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα; Στο γεγονός ότι η βιταμίνη C δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, οπότε θα πρέπει να εξασφαλίζεις την πρόσληψή της καθημερινά.

Ποιοι κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης C

Οι καπνιστές, άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ και όσοι πάσχουν από νοσήματα των νεφρών έχουν αυξημένες ανάγκες βιταμίνης C. Για παράδειγμα, χρειάζεσαι επιπλέον 35mg βιταμίνης C την ημέρα για να καταπολεμήσει ο οργανισμός σου τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται εάν καπνίζεις.

Γενικότερα, εάν για οποιονδήποτε λόγο έχεις ανεπάρκεια βιταμίνης C, τα συμπτώματα θα παρουσιαστούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Πιθανά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης C

Πληγές που αργούν να κλείσουν

Εάν κοπείς ή χτυπήσεις και η πληγή δεν κλείνει τότε μπορεί να έχεις χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα και τους ιστούς. Το σώμα σου έχει ανάγκη αυτή τη βιταμίνη για να παράξει κολαγόνο, μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στάδιο της επιδιόρθωσης του δέρματος.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ