Follow us

Τροφές και ποτά που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά.

MissBloom TEAM
σιδηρος pexels

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη γενική μας υγεία. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, υποστηρίζοντας την παραγωγή ενέργειας και διατηρεί ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, δεν απορροφάται αποτελεσματικά όλος ο σίδηρος που καταναλώνουμε από το σώμα μας. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου. Ποιοι είναι οι παράγοντες που αναστέλλουν την απορρόφηση σιδήρου; Βρες βασικές οδηγίες για το πώς να βελτιστοποιήσεις τις διατροφικές σου επιλογές για καλύτερη πρόσληψη σιδήρου.

Παράγοντες που αναστέλλουν την απορρόφηση σιδήρου

Τανίνες: Οι τανίνες υπάρχουν σε ποτά όπως το τσάι και ο καφές, καθώς και σε ορισμένα φρούτα, όπως τα σταφύλια και τα μούρα. Μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του σιδήρου σχηματίζοντας αδιάλυτα σύμπλοκα με σίδηρο στο πεπτικό σύστημα.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για γερά οστά και δόντια, αλλά η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο ή συμπληρωμάτων μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση του σιδήρου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικότερα, είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο.

Οξαλικά: Τα οξαλικά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το σπανάκι, το ραβέντι και τα χόρτα από παντζάρια. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να συνδεθούν με το σίδηρο και να μειώσουν την απορρόφησή του όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Πολυφαινόλες: Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρασί, η μαύρη σοκολάτα και ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Ενώ προσφέρουν οφέλη για την υγεία, μπορούν επίσης να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Αυγά: Το αυγό περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία μπορεί να συνδεθεί με τη βιοτίνη (μια βιταμίνη Β) και να παρεμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ειδικά το πίτουρο, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση σιδήρου επειδή μπορούν να εμποδίσουν φυσικά την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ