Follow us

Έχεις κατοικίδιο; Δες ποιον κίνδυνο υγείας μειώνει | Νέα έρευνα

Το να έχεις ένα κατοικίδιο σίγουρα απαιτεί φροντίδα και αφοσίωση από εσένα αλλά στο επιστρέφει με τον καλύτερο τρόπο!

MissBloom TEAM
κατοικιδιο istock

Μια μεγάλη βρετανική μελέτη δείχνει ότι η συμβίωση με ένα κατοικίδιο, μπορεί να επιβραδύνει την πτώση των γνωστικών δεξιοτήτων που τείνει να εμφανίζεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Η άνοια στους ηλικιωμένους είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, με σχεδόν το 10% των ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας 65 ετών και άνω να εκτιμάται ότι έχουν άνοια και το 32% να εκτιμάται ότι έχει κάποιο βαθμό γνωστικής εξασθένησης. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η μοναχική ζωή και η κοινωνική απομόνωση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης με την ηλικία.

"Η έρευνα δείχνει ότι το να έχεις μακροχρόνιες, υψηλής ποιότητας σχέσεις, είτε με οικογένεια, φίλους ή ρομαντικές σχέσεις, δεν είναι μόνο σημαντικό για την ευτυχία, αλλά για την προώθηση της καλής υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου για άνοια", είπε η Δρ. Croll, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Lewis Katz School of Medicine στο Temple University.

Το να έχεις κατοικίδιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης σε όσους ζουν μόνοι, αλλά μέχρι τώρα, καμία μελέτη δεν είχε συγκρίνει άμεσα τα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης μεταξύ ιδιοκτητών και μη ιδιοκτητών κατοικίδιων.

Τι διαπίστωσε η μελέτη

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology, διαπίστωσε ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων συσχετίστηκε με βραδύτερους ρυθμούς μείωσης των γνωστικών δεξιοτήτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ζούσαν μόνοι, αλλά όχι σε αυτούς που ζούσαν με άλλους ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ