Follow us

60 χρόνια πριν | Ο Σταύρος Ξαρχάκος στην πρώτη του συναυλία, όταν ήταν 26 ετών

Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους στυλοβάτες της έντεχνης λαϊκής μουσικής κλείνει σήμερα τα 85.

MissBloom TEAM
ξαρχακος ndp

Έγραψε σπουδαία τραγούδια την δεκαετία του ‘60, που θεωρούνται πλέον κλασικά στο είδος τους. Στο προσωπικό του μουσικό ύφος, η κριτική αναγνωρίζει κάτι από τον δυναμισμό του Θεοδωράκη και την μελωδικότητα του Χατζιδάκι.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, με καταγωγή από την Μάνη, γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι με την Νάντια Μπουλανζέ και στην σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. Αν και σκόπευε να ασχοληθεί με την λεγόμενη σοβαρή μουσική, από πολύ νέος έγραψε μουσική και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο, γνωρίζοντας επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Από την μουσική και τα τραγούδια που έγραψε για θεατρικά έργα "Το Πάρτυ" (1961) και "Τα κόκκινα φανάρια" (1961), καθώς και για τις ταινίες "Ταξίδι" (1962) "Κόκκινα φανάρια" (1963), "Τρίτος δρόμος" (1963), "Λόλα" (1964), προέκυψαν οι πρώτες του μεγάλες επιτυχίες: "Άπονη ζωή", "Φτωχολογιά", "Τα δάκρυά μου είναι καυτά", "Όνειρο δεμένο" και "Χάθηκε το φεγγάρι".

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, 59 χρόνια πριν έδινε την πρώτη του μεγάλη συναυλία. Στα 26 του χρόνια, μάγεψε τους Αθηναίους στο θέατρο "Κεντρικόν" που δεν υπάρχει πια. Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Βίκυ Μοσχολιού ερμήνευσαν τις δημιουργίες του. Μια εκ των καλεσμένων ήταν και η Τζένη Καρέζη, που με την εκθαμβωτική παρουσία της έκανε αίσθηση.

Ο δημοσιογράφος Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε δύο σπάνια καρέ από την πρώτη συναυλία του μεγάλου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ