Follow us

Επίδεσμοι στήριξης | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις | Πότε και πού τους χρησιμοποιούμε

Οι επίδεσμοι στήριξης είναι πολύτιμο εργαλείο για όσους έχουν αδύναμες ή τραυματισμένες αρθρώσεις. Αυτός ο οδηγός σου αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

MissBloom TEAM
επιδεσμος

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στη δουλειά, οι αθλητικές δραστηριότητες και οι συχνές καταπονήσεις δημιουργούν τραυματισμούς που χρειάζονται στήριξη. Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους επιδέσμους στήριξης.

Πότε και πού χρησιμοποιούμε τους επιδέσμους στήριξης

Οι τραυματισμοί των αρθρώσεων μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με έναν επίδεσμο στήριξης είτε για συμπίεση είτε για υποστήριξη. Η ήπια πίεση του επιδέσμου βοηθά στη μείωση του οιδήματος, επομένως μπορεί να βοηθήσει την τραυματισμένη περιοχή να αναρρώσει πιο γρήγορα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσεις έναν επίδεσμο στήριξης, για πρόληψη αλλά και μετά από τραυματισμό. Πιο συγκεκριμένα:

1. Επιστραγαλίδα: Για αδύναμους ή τραυματισμένους αστραγάλους

Μια απροσεξία στο περπάτημα, ένας δρόμος που γλιστράει λόγω βροχής ή μια απότομη σκάλα μπορεί να σε κάνουν να χάσεις την ισορροπία σου και να χτυπήσεις σοβαρά τον αστράγαλό σου. Ένας από τους τραυματισμούς που θα σε "παιδέψουν" είναι και το διάστρεμμα του αστραγάλου σου. Εκτός από πάγο, ανύψωση και ξεκούραση ο τραυματισμένος αστράγαλος χρειάζεται και συμπίεση που η επιστραγαλίδα μπορεί να προσφέρει, περιορίζοντας το οίδημα. Όταν ο σύνδεσμος έχει απλά διαταθεί, ο επίδεσμος στήριξης τον συγκρατεί και συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωση. Επιπλέον η επιστραγαλίδα είναι ιδανική για κακώσεις συνδέσµων των τενόντων, για τη ρευµατοειδή αρθρίτιδα στην ποδοκνηµική καθώς και για εκφυλιστικές παθήσεις στην ποδοκνηµική.

2. Περικάρπιο: για αδύναμους ή τραυματισμένους καρπούς

Ο καρπός είναι μια άρθρωση που σ’ αυτήν στηρίζονται οι κινήσεις των δακτύλων και του αγκώνα. Δέχεται καθημερινά φόρτιση και επιβάρυνση από τις κινήσεις γιατί από εκεί περνούν οι τένοντες, οι μύες και τα νεύρα που καταλήγουν στα δάκτυλα των χεριών μας. Οποιαδήποτε βλάβη στο σημείο αυτό αντανακλά στη λειτουργία του χεριού και του αντιβράχιου.
Πολλές φορές ο πόνος στον καρπό συνοδεύεται από πρησμένα δάχτυλα, δυσκολία στο να σχηματίσεις μια γροθιά ή στο πιάσιμο αντικειμένων, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα δάκτυλα, ξαφνικός, απότομος πόνος στο χέρι, πρήξιμο ή ερυθρότητα γύρω από τον καρπό. Επιβάλλεται λοιπόν η στήριξή του με ένα περίκαρπιο που, εκτός από στήριξη, προσφέρει και προστασία κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή της εργασίας ή σε άλλες δραστηριότητες.

3. Επιγονατίδα: για στήριξη σε αδύναμα ή τραυματισμένα γόνατα

Το γόνατο είναι μια ευάλωτη άρθρωση στην οποία ασκείται μεγάλη πίεση από απλές καθημερινές δραστηριότητες. Ο πόνος στο γόνατο αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που επηρεάζει ακομή και τις απλές, καθημερινές σου δραστηριότητες. Μπορεί να προκληθεί από ξαφνικό τραυματισμό, υπερβολική καταπόνηση ή από κάποια πάθηση, όπως η αρθρίτιδα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανακουφίσεις τον πόνο στο γόνατο είτε οφείλεται σε πρόσφατο τραυματισμό είτε σε αρθρίτιδα. Η επιγονατίδα μπορεί να στηρίξει την περιοχή του γονάτου.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ