Follow us

Βράζεις μπρόκολο; Το ένα απλό μπαχαρικό που το μετατρέπει σε "υπερτροφή"!

Το εύκολο trick που ενισχύει πραγματικά τη θρεπτική αξία του πιο πράσινου πιάτου σου.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ iStock

Αυτό που δεν φαίνεται με "γυμνό" μάτι είναι ότι το μπρόκολο, όσο υγιεινό και να είναι, όταν μαγειρεύεται χάνει πολλά απ’ τα καλά του όταν μαγειρεύεται. Κι όμως, υπάρχει ένας απλός τρόπος να του ξαναδώσεις τη θρεπτική του αξία και να το κάνεις ακόμα πιο ωφέλιμο για την υγεία σου. Όχι με κάποιο συμπλήρωμα, ούτε με κάποιον τρόπο που να απαιτεί χρόνο ή κόπο. Με ένα μπαχαρικό. Ένα κουταλάκι. Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα. Και, μάλιστα, η διαφορά που κάνει είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Τι συμβαίνει όταν μαγειρεύεις το μπρόκολο;

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Είναι πλούσιο σε γλυκοσινολάτες, μόρια που από μόνα τους δεν κάνουν πολλά, μέχρι να ενεργοποιηθούν από ένα ένζυμο που λέγεται μυροσινάση. Αυτή η ενεργοποίηση είναι το "κλειδί" που μετατρέπει τις γλυκοσινολάτες σε ουσίες με επιστημονικά τεκμηριωμένες ευεργετικές ιδιότητες: αντικαρκινική δράση, προστασία από διαβήτη, καρδιοπάθειες, ακόμα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Το πρόβλημα; Το μαγείρεμα καταστρέφει αυτό το ένζυμο. Όπως εξηγεί ο Dr. Patrick Shih, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυτικής και Μικροβιακής Βιολογίας του UC Berkeley, στο Real Simple: "Όταν μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας σε υψηλές θερμοκρασίες, τα ένζυμα όπως η μυροσινάση αρχίζουν να αποσυντίθενται. Χωρίς αυτά, δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ενώσεις που παράγονται".

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr