Follow us

Φακές με φέτα | "Ρίχνει" το ασβέστιο την απορρόφηση σιδήρου; - Τι λέει η διατροφολόγος

Μάθε πώς να τρως φακές με φέτα σωστά, για μέγιστη απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου.

φακες iStock

Οι φακές με φέτα είναι από τα πιο αγαπημένα, υγιεινά και γρήγορα πιάτα. Πλούσιες σε σίδηρο και πρωτεΐνη, οι φακές σου δίνουν ενέργεια, ενώ η φέτα προσθέτει ασβέστιο για γερά οστά και νόστιμη γεύση. Ωστόσο, ο τρόπος που συνδυάζεις αυτά τα δύο συστατικά επηρεάζει το πώς απορροφώνται τα θρεπτικά τους στοιχεία, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Susie Garden.

Πώς το ασβέστιο επηρεάζει τον σίδηρο

Η Garden εξηγεί ότι ο μη-αιμικός σίδηρος των φυτικών τροφών (όπως οι φακές ή το σπανάκι) απορροφάται μέσω μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο λεπτό έντερο, την DMT1. Το ασβέστιο μπορεί να μπλοκάρει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα σιδήρου που φτάνει στο αίμα. Επιπλέον, η ουσία του ασβεστίου μειώνει την οξύτητα του στομάχου, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την απορρόφηση του σιδήρου.

Ωστόσο, στις συνήθεις ποσότητες μιας μερίδας φακές με λίγη φέτα, η επίδραση είναι πολύ μικρή. Το φαινόμενο γίνεται σημαντικό μόνο με μεγάλες δόσεις ασβεστίου ή όταν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών μαζί με μεγάλες δόσεις φυτικού σιδήρου.

Με λίγες μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη βιταμίνης C ή ο διαχωρισμός των γευμάτων, μπορείς να μεγιστοποιήσεις την απορρόφηση του σιδήρου χωρίς να στερηθείς τη φέτα σου.

Γιατί αξίζει να προσέχεις τον σίδηρο σου

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ενέργειά σου αλλά και για τη διάθεση. Βοηθά τα κύτταρα σου να παίρνουν οξυγόνο και συμμετέχει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα – συμπτώματα που πολλές γυναίκες παρατηρούν, ιδιαίτερα στην περιεμμηνόπαυση, όταν οι ορμονικές αλλαγές ήδη επηρεάζουν τη διάθεση και την ενέργεια.

Ασβέστιο: ο φίλος των οστών και της διάθεσης

Η φέτα και άλλα γαλακτοκομικά είναι βασικές πηγές ασβεστίου, απαραίτητου για γερά οστά. Η Garden τονίζει ότι ειδικά στην εμμηνόπαυση, η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να φτάσει το 10% τα πρώτα πέντε χρόνια, καθιστώντας το ασβέστιο απαραίτητο. Επιπλέον, βοηθά τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ χαμηλά επίπεδα ασβεστίου συνδέονται με ευερεθιστότητα και αλλαγές διάθεσης.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr