Οι φακές με φέτα είναι από τα πιο αγαπημένα, υγιεινά και γρήγορα πιάτα. Πλούσιες σε σίδηρο και πρωτεΐνη, οι φακές σου δίνουν ενέργεια, ενώ η φέτα προσθέτει ασβέστιο για γερά οστά και νόστιμη γεύση. Ωστόσο, ο τρόπος που συνδυάζεις αυτά τα δύο συστατικά επηρεάζει το πώς απορροφώνται τα θρεπτικά τους στοιχεία, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Susie Garden.
Πώς το ασβέστιο επηρεάζει τον σίδηρο
Η Garden εξηγεί ότι ο μη-αιμικός σίδηρος των φυτικών τροφών (όπως οι φακές ή το σπανάκι) απορροφάται μέσω μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο λεπτό έντερο, την DMT1. Το ασβέστιο μπορεί να μπλοκάρει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα σιδήρου που φτάνει στο αίμα. Επιπλέον, η ουσία του ασβεστίου μειώνει την οξύτητα του στομάχου, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την απορρόφηση του σιδήρου.
Ωστόσο, στις συνήθεις ποσότητες μιας μερίδας φακές με λίγη φέτα, η επίδραση είναι πολύ μικρή. Το φαινόμενο γίνεται σημαντικό μόνο με μεγάλες δόσεις ασβεστίου ή όταν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών μαζί με μεγάλες δόσεις φυτικού σιδήρου.
Με λίγες μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη βιταμίνης C ή ο διαχωρισμός των γευμάτων, μπορείς να μεγιστοποιήσεις την απορρόφηση του σιδήρου χωρίς να στερηθείς τη φέτα σου.
Γιατί αξίζει να προσέχεις τον σίδηρο σου
Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ενέργειά σου αλλά και για τη διάθεση. Βοηθά τα κύτταρα σου να παίρνουν οξυγόνο και συμμετέχει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και ευερεθιστότητα – συμπτώματα που πολλές γυναίκες παρατηρούν, ιδιαίτερα στην περιεμμηνόπαυση, όταν οι ορμονικές αλλαγές ήδη επηρεάζουν τη διάθεση και την ενέργεια.
Ασβέστιο: ο φίλος των οστών και της διάθεσης
Η φέτα και άλλα γαλακτοκομικά είναι βασικές πηγές ασβεστίου, απαραίτητου για γερά οστά. Η Garden τονίζει ότι ειδικά στην εμμηνόπαυση, η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να φτάσει το 10% τα πρώτα πέντε χρόνια, καθιστώντας το ασβέστιο απαραίτητο. Επιπλέον, βοηθά τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ χαμηλά επίπεδα ασβεστίου συνδέονται με ευερεθιστότητα και αλλαγές διάθεσης.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr