
Αν ψάχνεις ένα superfood που συνδυάζει γεύση και υγεία, το kimchi δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι σου. Αυτό το ζυμωμένο κορεάτικο τουρσί φτιάχνεται από λάχανο και ραπανάκι με σκόρδο, τζίντζερ, κόκκινη πιπεριά και αλάτι, και έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση χάρη στα προβιοτικά βακτήρια που περιέχει, τα οποία είναι εξαιρετικά για το έντερο.
Οι επιστημονικές αποδείξεις πίσω από το superfood
Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews από ερευνητές του College of Agriculture, Health and Natural Resources (CAHNR) συγκέντρωσε αποτελέσματα από εννέα μελέτες σε ανθρώπους μεταξύ 2011 και 2023. Η επικεφαλής της έρευνας, Seoeun Ahn, μαζί με τον Ock Chun, αναπληρωτή καθηγητή διατροφικών επιστημών, τόνισαν ότι η μελέτη εστίασε αποκλειστικά στο ζυμωμένο kimchi, για να υπάρχει σταθερή βάση σύγκρισης. Οι μελέτες έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν kimchi είχαν:
- 1,93 mg/dL χαμηλότερη γλυκόζη νηστείας
- 28,88 mg/dL χαμηλότερα τριγλυκερίδια
- Μείωση συστολικής πίεσης κατά 3,48 mmHg και διαστολικής κατά 2,68 mmHg
Όπως εξηγεί ο Ock Chun: "Σε κλινικές συνθήκες, ακόμα και μια μείωση 5 mmHg στη συστολική πίεση θεωρείται σημαντική. Το να βλέπουμε παρόμοιες μειώσεις από μια διατροφική παρέμβαση και όχι από φάρμακα είναι πολύ ενθαρρυντικό".
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr