Follow us

4 «τεμπέλικες» συνήθειες υγείας που μπορεί να σε βλάψουν

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες όλοι να... κόβουμε δρόμο. Δε σου έτυχε ποτέ να πας για ύπνο χωρίς να κάνεις ντεμακιγιάζ; Υπάρχουν, όμως, κάποιες συνήθειες που μπορεί να βλάψουν την υγεία σου.

Δε σου έτυχε ποτέ να πας για ύπνο χωρίς να κάνεις ντεμακιγιάζ; Υπάρχουν κάποιες άλλες συνήθειες που μπορεί να βλάψουν την υγεία σου

διατροφή, πρωινό

Δε σου έτυχε ποτέ να πας για ύπνο χωρίς να κάνεις ντεμακιγιάζ; Υπάρχουν, όμως, κάποιες συνήθειες που μπορεί να βλάψουν την υγεία σου.

Μάθε όλα τα οφέλη του να κοιμάσαι γυμνή

4 «τεμπελικες» συνηθειες υγείας που μπορεί να σε βλαψουν:

1. Χρησιμοποιείς μεγαλυτερο ταμπον για να το αφηνεις περισσοτερη ωρα

Γιατί δεν πρέπει: «Τα ταμπόν μέγιστης απορρόφησης, που χρησιμοποιούνται για ελαφριά ροή, ή αυτά που φοριούνται όταν η περίοδος πλησιάζει "για παν ενδεχόμενο" μπορεί να αλλάξουν τη φυσιολογική ισορροπία του κόλπου και να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μόλυνσης» τονίζει ο Νικηφόρος Κλήμης, χειρουργός μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απλή λύση: «Φόρα μια απορροφητική λεπτή σερβιέτα όταν πλησιάζει η περίοδος και αργότερα κατά τη διάρκειά της, όταν η απώλεια αίματος είναι μικρή», συμβουλεύει ο ειδικός και προσθέτει: «Άλλαζε τα ταμπόν κάθε 3-4 ώρες την ημέρα και κάθε 8 ώρες τη νύχτα για να μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης». Σε έρευνες υποστηρίζεται ότι η απορροφητικότητα του ταμπόν είναι παράγοντας συνδρόμου τοξικού σοκ, μια ενδεχομένως θανατηφόρα αλλά εξαιρετικά σπάνια βακτηριακή μόλυνση.

2. Δε στεγνωνεις τα χερια σου οταν πας στην τουαλετα

Γιατί πρέπει: «Τα υγρά χέρια ελκύουν μέχρι και 1.000 φορές περισσότερα βακτήρια από τα στεγνά». Τα μικρόβια αυτά βοηθούν στην εξάπλωση των κρυολογημάτων και της γρίπης, ενώ ευνοούν τις τροφικές δηλητηριάσεις.

Απλή λύση: Οι έρευνες δείχνουν ότι επειδή στους στεγνωτήρες απαιτείται περισσότερη ώρα για να στεγνώσεις τα χέρια σου, το πιο πιθανό είναι να φύγεις με βρεγμένα χέρια. Στέγνωσέ τα σε χειροπετσέτα και χρησιμοποίησέ την επίσης για να μην ακουμπήσεις το πόμολο όταν βγαίνεις από την τουαλέτα.

3. Τρως ορθια

Γιατί δεν πρέπει: «Εάν δεν έχεις χρόνο να καθίσεις στο τραπέζι, τρως γρήγορα το φαγητό, ενέργεια επιβλαβής για την πέψη σου. Η κατάποση μεγάλων μπουκιών φαγητού πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον οισοφάγο, επιφέροντας επώδυνη καούρα» επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Απλή λύση: Βρες χρόνο για να καθίσεις και να φας, αλλά όχι μπροστά στην τηλεόραση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Georgia State University κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν έτσι κατανάλωναν κατά μέσον όρο 137 περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα.

4. Βαζεις στοματικο διαλυμα αντί να πλυνεις τα δοντια σου

Γιατί δεν πρέπει: «Τα στοματικά διαλύματα βοηθούν στο φρεσκάρισμα της αναπνοής, αλλά δε σκοτώνουν τα μικρόβια, ούτε απομακρύνουν την οδοντική πλάκα, που παίζει σημαντικό ρόλο στην τερηδόνα και την ουλίτιδα», υπογραμμίζει ο Νικόλαος Γαρίνης, οδοντίατρος και συμπληρώνει: «Είναι σαν να πλένεις το αυτοκίνητο μόνο με το λάστιχο. Η βρομιά θα συνεχίσει να συσσωρεύεται και κινδυνεύεις να χαλάσεις το σκελετό του αυτοκινήτου».

Απλή λύση: Πλύνε τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά, πριν από τα γεύματα. «Τα σάκχαρα στις τροφές αντιδρούν με την πλάκα και δημιουργούν οξέα, που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Το βούρτσισμα μετά το φαγητό μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Αντίθετα, το βούρτσισμα πριν από τα γεύματα θα τα επικαλύψει με φθόριο και θα εμποδίσει τη διάβρωση» σημειώνει ο ειδικός.

Αυτό σημαίνει υγιεινό πρωινό για έναν διαιτολόγο