Follow us

Πώς μπορώ να βελτιώσω την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής;

O μαιευτήρας γυναικολόγος Αθανάσιος Παπανικολάου εξηγεί.

MissBloom TEAM
portrait-of-young-pregnant-attractive-woman-standing-by-the-window-picture-id883957938

Πολλά ζευγάρια στις μέρες μας στρέφονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να εκπληρώσουν το όνειρο τους, τη δημιουργία μιας νέας οικογένειας με την έλευση ενός παιδιού. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι για να οδηγηθεί σε αυτόν το δρόμο το ζευγάρι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας, αυτό που πολλές φορές όμως δεν είναι εύκολο κατανοητό ή δίνεται με λάθος τρόπο η πληροφορία είναι ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι συνώνυμη με την επιτυχία, δεν είναι σίγουρο δηλαδή ότι η γυναίκα θα μείνει έγκυος. Αντιθέτως τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι συνήθως υπέρ του ζευγαριού, όσο και αν αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα από το να συνέχιζε το ζευγάρι να προσπαθεί με φυσικό τρόπο.

Τι μπορεί όμως να κάνει ένα ζευγάρι για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες που του αναλογούν με την εξωσωματική; Δηλαδή να διεκδικήσει το μέγιστο της πιθανότητας που του αντιστοιχεί. Ασφαλώς επειδή η επιτυχία της εξωσωματικής είναι πολυπαραγοντική δε θα ήταν φρόνιμο τα παρακάτω να θεωρηθούν οδηγίες προς όλους, κάποιοι θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο κάπου και κάποιοι κάπου αλλού σύμφωνα με τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού.

Το χρονικό διάστημα πριν μπουν στη διαδικασία του πρωτοκόλλου, θα πρέπει η γυναίκα να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, τόσο για τη συνολική της υγεία, όσο και για το ορμονικό της προφίλ. Στα πλαίσια των εξετάσεων εκτός από τις αιματολογικές καλό θα ήταν να υποβληθεί σε καλλιέργεια κόλπου και ενδομητρίου. Να ξεκινήσει να παίρνει ειδικά συμπληρώματα ώστε να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων της. Έχει φανεί ότι στοιχεία όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, coenzyme Q10, vit. B, ινοσοτόλη μπορούν να επιδράσουν στην ποιότητα των ωαρίων. Η λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς και το γλυκαιμικό προφίλ πρέπει να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Γυναίκες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος είναι καλό να χάσουν κάποια κιλά πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία της εξωσωματικής. Επιπλέον η φυσική δραστηριότητα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Από την άλλη μεριά και ο έλεγχος του σπέρματος του άντρα κρίνεται απαραίτητος, καθώς και η βελτίωση παραμέτρων με αντίστοιχα συμπληρώματα ή και με αντιβιωτική κάλυψη όπου κρίνεται χρήσιμο από τον ιατρό. Αποφυγή από καταχρήσεις αλκοόλ και τσιγάρου φαίνεται να βοηθάει.

Κατά τη διάρκεια που η γυναίκα ακολουθεί το πρωτόκολλο της εξωσωματικής είναι απαραίτητο να κάνει τη φαρμακευτική αγωγή όπως έχει οριστεί από τον ιατρό της, τηρώντας ώρες, δόσεις και τρόπο χορήγησης των φαρμάκων. Σε περίπτωση αμφιβολιών είναι προτιμότερο να επικοινωνήσει πρώτα με τον υπεύθυνο παρά να κάνει κάποιο λάθος. Έχει μελετηθεί επιπλέον ότι και η ψυχολογική κατάσταση εκείνη την περίοδο πρέπει να είναι μία ήρεμη ώστε η γυναίκα να μη βιώνει παραπάνω στρες.

Με την ολοκλήρωση και της εμβρυομεταφοράς η γυναίκα θα πρέπει και πάλι να ακολουθήσει πιστά τη φαρμακευτική αγωγή που της έχει προταθεί, να αποφύγει την έντονη δραστηριότητα, τα βάρη και τις σεξουαλικές επαφές μέχρι την έκβαση του αποτελέσματος.

Όλα τα παραπάνω αν τηρηθούν μπορούν να οδηγήσουν το ζευγάρι πιο κοντά στο στόχο του. Βέβαια καθώς αναφέραμε ότι η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πολυπαραγοντική υπάρχουν πολλά κομμάτια του puzzle που πρέπει να ενωθούν σωστά για να έχουμε το καλύτερο ποσοστό. Η επιλογή των φαρμάκων, των πρωτοκόλλων, των καλλιεργητικών υγρών και των συνθηκών του εμβρυολογικού εργαστηρίου είναι μερικά από αυτά.

Ευχαριστούμε τον Αθανάσιο Παπανικολάου, MD, MSc, Μαιευτήρα - Γυναικολόγο, Ειδικό Αναπαραγωγής www.doctorpapanikolaou.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ