Follow us

Ανάλυσέ το | Πώς καταφέρνει ο νάρκισσος να μπαίνει στη ζωή σου

-Γράφει, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

Mirror Mirror...

Όταν ένα άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή εισχωρήσει στη ζωή κάποιου, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική του υγεία και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής του.

Ανάλυσέ το | Μπορείς να δεχτείς τα όρια των άλλων;

Εάν έχεις ζήσει κάποια τέτοια εμπειρία, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτά που πιστεύεις, αλλάζουν σιγά σιγά χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει. Εάν έχεις στη ζωή σου κάποιον νάρκισσο, θα νιώθεις ότι συνεχώς πρέπει να αμφισβητείς τον εαυτό σου, νιώθεις μειονεκτικά, νιώθεις ότι σε ελέγχουν και αισθάνεσαι ότι είσαι στην αναμονή για να πάρεις αγάπη, σεβασμό φροντίδα και εκτίμηση. Περιμένεις αλλά δεν γνωρίζεις ούτε κι εσύ η ίδια γιατί. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ο νάρκισσος καταφέρνει να σου είναι πολύ σημαντικός.

Ανάλυσέ Το | Πώς να καλλιεργήσεις την συγκέντρωση στο παιδί σου και στον εαυτό σου;

Αρχικά να διευκρινίσω ότι για έναν νάρκισσο δεν υπάρχεις εσύ. Δεν ισχύει το ότι δεν νοιάζεται για εσένα, γιατί πολύ απλά δεν σε βλέπει, δεν υπάρχεις για εκείνον. Όλα έχουν να κάνουν με τον ίδιο και οι άλλοι γύρω του υπάρχουν για να τον εξυπηρετούν με το να νιώθει εξουσία πάνω τους αλλά και ότι τους ελέγχει.

Στην πραγματικότητα δέχεσαι μια κακοποίηση από τον νάρκισσο. Ωστόσο, είναι δύσκολο να το αντιληφθείς γιατί σε χειραγωγεί και σου έχει κάνει πλύση εγκεφάλου.

Ό, τι κάνει ένας νάρκισσος δεν είναι τυχαίο. Κρύβεται μια ανάλυση πίσω από κάθε πράξη.

Πώς σε χειραγωγεί ο νάρκισσος

Αρχικά ο νάρκισσος, δίνει όλη του την προσοχή, την φροντίδα και τις υποσχέσεις στον άλλο που θέλει να εξουσιάσει. Όταν αναγνωρίζει ότι πλέον έχει τον έλεγχο, αλλάζει εντελώς και δεν δίνει τίποτα. Ξαφνικά δείχνει ένα άλλο πρόσωπο. Εκεί είναι που οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν έκαναν κάτι λάθος και προσπαθούν να προσεγγίσουν τον νάρκισσο. Από εκεί και μετά ο νάρκισσος αρχίζει ένα παιχνίδι εξουσίας και κακοποίησης (λεκτικής, συναισθηματικής ή και σωματικής). Ωστόσο, για όλα φταίει ο άλλος και ποτέ ο ίδιος. Για παράδειγμα, θα κάνει αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή σου, αλλά θα σου πει ότι είναι αστείο και ότι εσύ είσαι περίεργη που δεν τα δέχεσαι. Μπορεί να έχει παράλληλη σχέση αλλά και πάλι θα είσαι εσύ η ένοχη για τη συμπεριφορά του. Μόλις ο νάρκισσος αισθανθεί ότι κάνεις ένα βήμα να φύγεις τότε θα σου δώσει πάλι κάτι από την αρχική προσοχή και φροντίδα. Θα νιώσεις ότι είδες πάλι εκείνο το αρχικό πρόσωπο.

Οι τεχνικές του νάρκισσου για να εισβάλει στη ζωή σου

Αλλάζει την πραγματικότητα

Μπορεί να ξυπνήσεις και να δεις μηνύματα όπως "μήπως με πήρες τηλέφωνο;" ή "Σου έλειψα καθόλου;" ή "Εσύ είπες στην τάδε αυτά για εμένα;" Στο σημείο που θα αναρωτηθείς και θα αναζητήσεις εξηγήσεις για το τι συνέβη, είναι και το σημείο που ο νάρκισσος έχει και πάλι έλεγχο στη ζωή σου.

Προσποιείται ότι νοιάζεται

"Ανησυχώ για εσένα" "Φοβάμαι για εσένα". Μπορεί να γίνει γονέας, έμπιστος φίλος, τρυφερός εραστής. Αυτό που ονειρεύεσαι. Όταν εσύ θα νιώσεις αδύναμη έστω και λίγο, έχει πάλι πάρει εξουσία.

Θα σου πει ότι σ’αγαπάει

Θα σου πει ότι σ’αγαπάει θα ζητήσει συγγνώμη, θα σου πει ότι θα αλλάξει για εσένα αλλά και πάλι θα καταλήξει στο ότι για όλα φταις εσύ.

Κανένα συναίσθημα του νάρκισσου δεν είναι αληθινό γιατί απλά δεν έχει συναισθήματα. Τα συναισθήματα για εκείνον είναι αδυναμία.

Εάν είσαι σε σχέση με κάποιον νάρκισσο, εάν υπάρχει κάποιος στη ζωή σου ή εάν ήταν κάποιος από τους γονείς σου, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.

Θυμήσου οτι δεν είναι δική σου η ευθύνη να αλλάξεις τη συμπεριφορά των άλλων. Όσες υποσχέσεις κι αν σου δώσει ο νάρκισσος, δεν θα τηρήσει καμία. Σκέψου πόσες φορές σε απογοήτευσε και ψάξε τη δύναμη μέσα σου να προχωρήσεις.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ