Follow us

Ανάλυσέ το | Πώς να προλάβουμε τη μοναξιά- όλα όσα μας λένε οι έρευνες

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει.

Sad young woman sitting on the window, watching out

Η κοινωνική απομάκρυνση από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι μια από τις δυσκολίες που βιώνουμε αυτό το διάστημα από την ημέρα που ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας με σκοπό την προστασία μας από την πανδημία.

Ανάλυσέ το | Κορονοϊός: Πώς να βοηθήσουμε τις σχέσεις μας να ανθίσουν και να δυναμώσουν

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ένα κοινωνικό ον. Μπορεί να νοσήσει από τη μοναξιά. Μελέτες σε βρέφη και μωρά δείχνουν πως όταν η μητέρα (ή το άτομο που έχει το ρόλο του φροντιστή για το παιδί), δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και δεν επικοινωνεί με το παιδί, τότε εκείνο βιώνει πολύ έντονα συναισθήματα άγχους και φόβου.

Ανάλυσέ το | Κορονοϊός: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά

Η μοναξιά συνδέεται επίσης με μειωμένη άμυνα του ανοσοποιητικού, που με τη σειρά του οδηγεί σε σωματικές ασθένειες.

Ανάλυσέ το | Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείς τον παράλογο φόβο

Η απομάκρυνση μας από τα κοντινά μας πρόσωπα είναι μια αντικειμενική συνθήκη. Ωστόσο δε σημαίνει ότι αυτόματα οδηγεί σε συναισθήματα άγχους, φόβου και μοναξιάς. Όλα αυτά είναι υποκειμενικά συναισθήματα, τα οποία κάποιος νιώθει ανάλογα με τις σκέψεις που κάνει, με το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τον εαυτό του. μπορεί κάποιος να περιστοιχίζεται καθημερινά από δεκάδες ανθρώπους και παρ' όλα αυτά να νιώθει μόνος.

Πότε κάποιος νιώθει μοναξιά

  1. Όταν αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει υποστήριξη
  2. Όταν δεν επικοινωνεί ουσιαστικά με τους γύρω του για τα συναισθήματά σου
  3. Όταν νιώθει ότι δεν είναι αρκετά καλός ώστε να αξίζει αγάπη και προσοχή
  4. Όταν έχει χάσει την πίστη του στους ανθρώπους και δυσκολεύεται να συνάψει και να διατηρήσει σχέσεις
  5. Όταν ντρέπεται να τον εαυτό του και απομονώνεται ψυχικά

Πώς να διαχειριστείς το συναίσθημα της μοναξιάς

  • Επικοινώνησε με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Μίλησε για τα συναισθήματά σου. Άκουσε αληθινά και τους άλλους . Αλλά πρόσεξε, μην περιμένεις να διώξεις το συναίσθημα της μοναξιάς μόνο από την επικοινωνία με τους ανθρώπους που αγαπάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό που βοηθάει περισσότερο στην διαχείριση της μοναξιά, είναι να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας για τον εαυτό μας και τους άλλους.

  • Άλλαξε κάποιες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις

Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ποιες σκέψεις σε εμποδίζουν από το να συναναστραφείς με τους άλλους ουσιαστικά. Σκέψεις όπως «οι άνθρωποι θα με προδώσουν», «όλοι κοιτάνε το συμφέρον τους», «όταν με καταλάβουν θα φύγουν από κοντά μου», «είμαι ανώτερη από τους άλλους», «μπορώ να χειριστώ (να χειραγωγήσω) τους ανθρώπους γύρω μου», «οι άλλοι δεν με αγαπάνε πραγματικά», «δεν είμαι ικανή να με αγαπήσουν», «ντρέπομαι για τον εαυτό μου», «εγώ φταίω και πρέπει να τιμωρηθώ»

Όχι δεν φταις εσύ εάν έχεις απορριφτεί στο παρελθόν, όχι δεν πρέπει να ντρέπεσαι γι’ αυτό που είσαι, όχι δεν είσαι ανώτερη των άλλων και όχι δεν είσαι εσύ υπεύθυνη για τη συμπεριφορά των άλλων. Προσπάθησε να μην τα παίρνεις όλα προσωπικά. Οι άνθρωποι δρουν με βάση αυτό που είναι οι ίδιοι, στα εξωτερικά ερεθίσματα. Μην διαβάζεις τις σκέψεις των άλλων, γιατί εκτός από το ότι δεν μπορείς ποτέ να γνωρίζεις, δεν έχει νόημα για εσένα. Εάν θέλεις να μάθεις κάτι, απλά ρώτησέ το.

  • Προσέφερε τη βοήθειά σου

Εάν αντιληφθείς ότι κάποιος από το περιβάλλον σου έχει διαφορετική συμπεριφορά και χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη, φρόντισε να καταλάβει ότι είσαι εκεί για εκείνον. Το να προσφέρουμε βοήθεια, εκτός από το ότι αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες είναι απαραίτητο, βοηθάει και εμάς τους ίδιους να αισθανθούμε σύνδεση με τους άλλους αλλά και να δώσουμε νόημα σε δικές μας πράξεις. Πράξεις που μπορεί να αποδειχτούν τρομερά σημαντικές για τους συνανθρώπους μας.

  • Επικοινωνία είναι και η επικοινωνία των δεξιοτήτων μας.

Σκέψου τρόπους να μοιραστείς τις ιδέες σου, να αναπτύξεις τη δουλειά σου και να ερευνήσεις τις προοπτικές της, να σχεδιάσεις το επόμενό σου βήμα. Τώρα έχεις το χρόνο να γίνεις δημιουργική αλλά και να επικοινωνήσεις τις γνώσεις σου.

  • Δημιούργησε ένα πρόγραμμα ρουτίνας στην καθημερινότητά σου

Προσπάθησε το πρόγραμμα που θα δημιουργήσεις, να εμπεριέχει ψυχαγωγία, ενημέρωση, χαλάρωση, άσκηση, παραγωγικότητα, ξεκούραση και επικοινωνία.

  • Κράτησε ένα ημερολόγιο.

Το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα όλους όσους δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους, αλλά και όλους , να τα κατανοήσουν και να τα εκφράσουν, έστω και γραπτά. Ο γραπτός λόγος έχει μια ιδιαίτερη δύναμη καθώς βοηθάει στη συνειδητοποίηση των σκέψεων μας.

Κανείς ποτέ δεν υποσχέθηκε αιώνια νηνεμία. Ας οπλιστούμε όλοι με πίστη στον εαυτό μας και στο άγνωστο. Ας λειτουργήσουμε με ευθύνη προς τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε. Ας εμπιστευτούμε και ας εναρμονιστούμε με τη ζωή.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ