Follow us

Ανάλυσέ Το | Τα μικρά ψεματάκια για την απιστία που γίνονται μεγάλα μυστικά

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει 4 περιπτώσεις απιστίας στη σχέση. Τι σημαίνουν για κάθε ζευγάρι;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει 4 περιπτώσεις απιστίας στη σχέση. Τι σημαίνουν για κάθε ζευγάρι;

Ζώδια και Απιστία

Έτυχε τελευταία να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να ξεπεράσουν την απιστία του συντρόφου τους και βλέπω πολλές ταινίες που πραγματεύονται το ίδιο ακριβώς θέμα. Ένα μεγάλο debate για το συγκεκριμένο θέμα και πολλά ερωτήματα: Είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε μονογαμικοί; Θεωρείται απιστία αν απλά συναντήσω κρυφά έναν πρώην μου; Είναι ένοχο το φλερτ; Πειράζει που απλά κάνω σεξ με άλλες γυναίκες, αλλά αγαπώ την γυναίκα μου και δεν θέλω να χωρίσω;

Για μένα τα πράγματα είναι απλά.

Απιστείς όταν παραβαίνεις τους κανόνες της σχέσης, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Ωστόσο, η κάθε σχέση έχει τους δικούς της κανόνες. Γνωρίζω γυναίκες που μου εκμυστηρεύονται την γνώση τους για τις απιστίες του συντρόφου τους με χαλαρό και σχεδόν περήφανο τρόπο. «Αφού συναισθηματικά είναι μαζί μου και δεν αφήνει το σπίτι του, ας κάνει ό,τι θέλει. Άσε που μου χαρίζει και τα καλύτερα δώρα μετά από κάθε περιπέτεια», ομολογεί η Δ. Σ’αυτή την περίπτωση υπάρχει μια μυστική συμφωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, η οποία για τους συγκεκριμένους ανθρώπους λειτουργεί. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα.

Γνωρίζω κάποιον που μου έχει πει ότι δεν θα συγχωρούσε την απιστία της συντρόφου του σε καμία περίπτωση , παρά μόνο αν το τρίτο πρόσωπο ήταν γυναίκα. Το συμπέρασμα είναι πως ό,τι λειτουργεί για τους δυο και δεν βλάπτει τους γύρω τους, είναι αποδεκτό και θεμιτό.

Ωστόσο, επειδή την κουλτούρα μας δεν την χαρακτηρίζει η πολυγαμία (τουλάχιστον φανερά…) η αποκάλυψη μιας απιστίας τραυματίζει τη σχέση, ενώ τις περισσότερες φορές αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.

Φαντάζομαι ότι όταν λέω την λέξη απιστία όλοι σκέφτεστε την σεξουαλική απιστία. Η σεξουαλική επαφή του συντρόφου ή η δική σας με κάποιο τρίτο πρόσωπο. Η απιστία όμως αφορά και τις εξής συμπεριφορές:

1. «Ξοδεύω πολύ χρόνο, χρήμα και ενέργεια στην άλλη μου αγάπη, τον τζόγο» ( ή στο shopping therapy… )

Πολύ δύσκολα σταματά η απιστία του ατόμου που είναι εθισμένο στον τζόγο ή στο shopping therapy. Το μυστικό ξόδεμα χρημάτων, μπορεί να είναι καταστροφικό συναισθηματικά και υλικά για τον σύντροφο, ειδικά αν μόλις έχει έρθει ένα παιδί ή κάποιος από τους δύο ξαφνικά έχασε την δουλειά του… Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς στα οικονομικά μας. Σε έναν σύντροφο που είναι εθισμένος, προσπάθησε να μην κάνεις κριτική, αλλά να τον στηρίζεις, ώστε να ξεπεράσετε μαζί το πρόβλημα, αυτά τα άτομα ήδη νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και ντροπή για τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, μην κάνεις τα «στραβά μάτια». Το πρόβλημα χρειάζεται να είναι φανερό και εσείς σύμφωνοι ότι θα προσπαθήσετε να το λύσετε.

2. «Έπεσα τυχαία πάνω στον πρώην μου και ήπιαμε έναν καφέ, γιατί να το πω και να μαλώσω άδικα;…» (ή «Ένας πρώην μου στέλνει μηνύματα, πειράζει που δεν το λέω; Εγώ δεν κάνω τίποτα…» )

Ειδικά αν ξέρεις ότι θα ενοχλήσει κάτι που κάνεις, τότε είναι που δεν το κρύβεις! Ακριβώς γιατί τότε εξαπατάς τον σύντροφό σου. Αυτό που χρειάζεται να αλλάξει είναι οι κανόνες στη σχέση (που ανέφερα πιο πάνω) και όχι εσύ να κρατάς μυστικά.

Ανάλυσέ Το | Χωρισμός ή συμβιβασμός; Να χωρίσεις ή να μείνεις για χάρη των παιδιών;

Πολλοί με ρωτάνε «Και που είναι το κακό να κρατάς και κάτι για σένα;» κανένα κακό, απαντάω, αρκεί να έχεις την επίγνωση ότι:

α. Μπορεί ανά πάσα στιγμή το μυστικό σου να αποκαλυφθεί και η συμπεριφορά σου από αθώα να θεωρηθεί ένοχη

β. Τα πολλά μικρά τέτοια ψέματα να γίνουν πολλά και άρα η σχέση να χάσει την ειλικρίνεια και την ποιότητά της.

γ. Κάποιος κοινός γνωστός μπορεί να σας δει και ακόμη κι αν δεν πει κάτι στο σύντροφό σας, μπορεί να το διαδώσει και να διασύρει την σχέση σας.

γ. Αυτές οι συμπεριφορές μα κάποιον μαγικό τρόπο γίνονται αντιληπτές από τον σύντροφο, ο οποίος τελικά ενθαρρύνεται να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

3. « Τελευταία δεν τον αναγνωρίζω, καινούρια δουλειά, καινούριες παρέες, καινούριες απόψεις»

Όταν ο ένας προχωρά και ο άλλος μένει πίσω, αυτό αποτελεί μια έντονη απιστία. Μπορεί ο ένας από τους δύο να κάνει ψυχοθεραπεία, να έχει αλλάξει δουλειά, να ξεκίνησε κάποιο καινούριο χόμπυ και να έχει απομακρυνθεί συναισθηματικά από τον σύντροφό του σπάζοντας το συμβόλαιο της σχέσης. Τα ζευγάρια προχωρούν στη ζωή έχοντας κοινή αντίληψη για το τι είναι εφικτό και τι όχι, τι ξεπερνάει τα όρια και τι όχι. Όταν ο ένας προχωρά αλλάζοντας αυτές τις πάγιες πεποιθήσεις που μπορεί αρχικά να τους είχαν ενώσει, τότε ο άλλος μένει πίσω, μόνος. Έτσι, αν είσαι εσύ εκείνη που έμεινε πίσω, προσπάθησε να υιοθετήσεις την διάθεση της εξερεύνησης» όπως ονομάζουν οι ειδικοί. Σκέψου τι οδήγησε εκεί τον σύντροφό σου και χωρίς να ασκήσεις κριτική, διερεύνησε άφοβα τα συναισθήματά σου αλλά και του άλλου.

Ανάλυσέ Το | Πώς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου

4. «Είμαι έγκυος και δεν μπορώ να κόψω το κάπνισμα, αν του το πω θα με σκοτώσει»

Είναι φυσικό να καπνίζει ή να πίνει κάποιος περιστασιακά, χωρίς ο σύντροφός του να το γνωρίζει. Αν όμως πρόκειται για μια μυστική καθημερινή (ή συχνή) συνήθεια, τότε μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της σχέσης. «Δεν πήγα μαζί του εκδρομή το 2ήμερο, γιατί δεν θα μπορούσα να καπνίσω ή να πιω όσο θα ήθελα», ομολογεί η Κ. Μια μυστική κρυφή καθημερινή συνήθεια, είναι μια μικρή καθημερινή εξαπάτηση η οποία γίνεται ένα μεγάλο μυστικό που απομακρύνει τους δυο συντρόφους. Συνήθως, το άτομο που κρατάει μυστικά, μετατρέπει τον σύντροφό του σε εκείνον που ασκεί έλεγχο. Κάτι που μπορεί να γενικεύεται στη σχέση και έτσι ο ένας να έχει τον ρόλο του παιδιού και ο άλλους του γονιού. Αυτή η δυναμική μπορεί να αναλώσει και να διαβρώσει τη σχέση τόσο όσο και τα μυστικά.

Από την προσωπική μου εμπειρία και την εμπειρία μου σαν ψυχοθεραπεύτρια, αυτός που κρατά μυστικά, εκείνος που εξαπατά, θα βρεθεί τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, στην πιο δεινή και δύσκολη θέση.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου.

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ