Από τη Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, oγκολόγο παθολόγο, συνεργάτιδα
Νοσοκομείου «Υγεία», διευθύνουσα σύμβουλο Care and Cure Oncology Center (careandcure.gr)
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος που πλήττει τις γυναίκες. Αρκετές ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού υποτροπιάζουν, παρά την αρχική θεραπεία, και η νόσος θα γενικευτεί, ενώ το 10% των ασθενών εμφανίζονται εξ αρχής με γενικευμένο καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια, με τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε, επιτυγχάνεται για τις γυναίκες αυτές μακρά επιβίωση με άριστη ποιότητα ζωής.
Τι να γνωρίζεις αν έχεις διαγνωστεί με μεταστατικό καρκίνο του μαστού
#1
Είναι απαραίτητο να συγκροτηθεί η ομάδα δράσης που αποτελείται από τον ογκολόγο και τους ανθρώπους που θα σε στηρίξουν στη θεραπευτική διαδρομή, π.χ. σύντροφος, φίλοι, οικογένεια, παιδιά.
#2
Η επιλογή του ογκολόγου παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της νόσου. Είναι απαραίτητο να υπάρχει, πέρα από το άρτιο επιστημονικό επίπεδο του ιατρού, σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ γιατρού και ασθενούς.
#3
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχτεί καινοτόμες, σύγχρονες θεραπείες με θεαματικά αποτελέσματα στην επιβίωση. Μία από αυτές είναι η ανοσοθεραπεία, που χρησιμοποιείται στο μεταστατικό καρκίνο του μαστού, που δεν εκφράζει ορμονικούς υποδοχείς. Οι στοχευτικές θεραπείες, όπως οι αναστολείς CDK 4/6, είναι παράγοντες που χρησιμοποιούνται με τη μορφή χαπιών για το μεταστατικό ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού. Και οι δύο αυτές θεραπείες είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και δεν προκαλούν απώλεια των μαλλιών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr