Μεσογειακή διατροφή για γερή καρδιά: Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές που πρέπει όλοι να τρώμε

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR

Εσπεριδοειδή

Γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες των φλαβονοειδών που βρίσκονται στα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν 19% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (που προκαλείται από θρόμβο) από τις γυναίκες που δεν προσλαμβάνουν τόσα φλαβονοειδή, ανακάλυψε πρόσφατη μελέτη. Τα εσπεριδοειδή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Να αποφεύγεις όμως τους χυμούς εσπεριδοειδών που μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και να θυμάσαι πως τα γκρέιπφρουτ και ο χυμός τους μπορεί να μειώνουν τη δράση των στατινών, φαρμάκων για τον έλεγχο της χοληστερόλης.

Πατάτες

Δεν υπάρχει λόγος να αποκλείσεις τις πατάτες επειδή είναι λευκές και μοιάζουν με «κακό» άμυλο. Εφόσον δεν είναι τηγανιτές, οι πατάτες κάνουν καλό στην καρδιά! Είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες οι οποίες είναι γνωστό πως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.