Από τη Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, υποψήφια διδάκτορα Institute of Psychiatry King’s College, ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή θεραπεύτρια.
Η έμπνευση και η παρακίνηση μέσα από τα social media για περισσότερη άσκηση και καλύτερη διατροφή θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ θετικό, προωθώντας ένα κίνημα για περισσότερη φυσική δραστηριότητα και καλύτερη ποιοτικά διατροφή. Μέρος αυτών είναι το fitspiration, όπως ονομάζεται «κωδικοποιημένα», ένα online φαινόμενο που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια. Τυπικά, το κίνημα αυτό αντιπροσωπεύουν φωτογραφίες από σούπερ fit γυναίκες που συνοδεύονται από ενθαρρυντικές λέξεις και φράσεις με στόχο να μας εμπνεύσουν να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Παρ’ όλ’ αυτά, διαπιστώνεται πως αυτές οι fit φωτογραφίες και παρακινήσεις συχνά έχουν αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς καλλιεργούν σε πολλές γυναίκες μια αρνητική εικόνα και απογοήτευση ή δυσαρέσκεια για το σώμα τους.
Μπορεί μια θετική τάση να είναι αρνητική;
Γιατί από μια θετική ενθάρρυνση το fitspo μετατρέπεται σε ένα «μοχλό» που ξυπνά αρνητικά συναισθήματα για το σώμα μας; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Μέσω αυτής της τάσης επιβάλλεται ως απόλυτη αξία το τέλειο και γυμνασμένο σώμα, ενώ η συνεχής σύγκριση μιας γυναίκας με τα σώματα που προβάλλονται από τα social media μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ανεπάρκειας και ματαίωσης. Σκέψου το… Τι μήνυμα μας στέλνει το fitspo; Το να είσαι λεπτή δεν είναι αρκετό αν δεν είσαι και επαρκώς γυμνασμένη! Το νέο μήνυμα, δηλαδή, είναι ότι, για να είσαι υγιής, θα πρέπει να χάσεις βάρος με έντονη φυσική δραστηριότητα, άρα μιλάμε για τον απόλυτο συνδυασμό thinspiration και fitspiration.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr