Follow us

Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά από τον κοροναϊό και άλλες ιώσεις;

Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά από τον κοροναϊό και άλλες ιώσεις;

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Η εποχή των ιώσεων είναι στο αποκορύφωμά της και δυστυχώς ο νέος κοροναϊός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και να μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πάρεις τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να τηρήσεις πιο πιστά τους κανόνες υγιεινής.

Ωστόσο, τα παιδιά είναι αυτά που έχουν την τάση να αρρωσταίνουν πιο συχνά από τους ενήλικες κι αυτό γιατί έρχονται σε πιο στενή επαφή με άλλα παιδιά σε καθημερινή βάση, στο σχολείο, όπου τα μικρόβια μεταδίδονται πιο εύκολα. Και ως γνωστόν, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν συνείδηση της προσωπικής τους υγιεινής όπως θα έπρεπε, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο να αρρωστήσουν.

Προστασία από τον κοροναϊό: Οι βασικοί κανόνες υγιεινής για ένα παιδί και πώς θα τους μάθει;

Πριν θέσεις όμως τους κανόνες ατομικής υγιεινής, το παιδί πρέπει να μάθει την απάντηση στην βασική ερώτηση: “Γιατί είναι σημαντική η ατομική υγιεινή;” Πάνω απ’ όλα, το παιδί θα το ανακαλύψει αυτό παρακολουθώντας τις δικές σου συνήθειες υγιεινής. Γι’ αυτό, συνίσταται πρώτα να καθίσεις με το παιδί σου και να του εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους η ατομική υγιεινή για παιδιά είναι σημείο κλειδί. Αυτοί συμπεριλαμβάνουν:

  • Την πρόληψη κατά την εξάπλωση μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες.
  • Την ευχάριστη αίσθηση καθαριότητας και
  • Την βελτίωση αισθητικής και σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο.

Εξηγούμε στο παιδί πώς μπαίνει ο ιός μέσα στον οργανισμό μας

Εισέρχεται από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα και όταν με τα χεράκια του ακουμπάει τα πόμολα της πόρτας ή τα παιχνίδια άλλων παιδιών και επιφάνειες που αγγίζουν κι άλλοι άνθρωποι, ακόμη και το ακουστικό ενός τηλεφώνου που χρησιμοποιεί κι άλλος, τότε ο ιός βρίσκεται και στα δικά του χέρια. Και μόλις τρίψει τα μάτια του ή ακουμπήσει τη μύτη και το στόμα του, τότε ο ιός μπαίνει στον οργανισμό του. Μόλις το παιδί το κατανοήσει αυτό θα ξέρει πως να προφυλαχθεί και τι να αποφύγει.

Πρέπει να μάθουν τα παιδιά να μην ακουμπούν τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια ή να μη μοιράζονται τα προσωπικά τους είδη, και κυρίως σκεύη φαγητού, ποτήρι νερού κλπ.

Φτέρνισμα και φύσημα μυτούλας

Όταν βήχουν ή φτερνίζονται θα πρέπει να μάθουν να σκεπάζουν το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο, το οποίο αμέσως μετά θα πετούν στο καλάθι απορριμμάτων. Εάν δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα παιδιά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ποτέ την παλάμη, αλλά την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Τα παιδιά μαθαίνουν να φυσούν τη μύτη τους περί τα δύο χρόνια, έχοντας πρώτα δει τους γονείς τους να το κάνουν. Γενικότερα, η συνήθεια αυτή μπορεί να αποκτηθεί κυρίως μέσω της παρατήρησης και της μίμησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ