Από τη Νικολία Σαλίαϊ, τεχνολόγο τροφίμων, M.sc. με φυσικοχημεία (@nikolia.food.scientist)
Το καλοκαίρι είναι αυξημένος ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση αφού οι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των τροφίμων και την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Πώς όμως μπορείς να προστατευτείς; Και είναι, πράγματι, τόσο επικίνδυνη μια τροφική δηλητηρίαση;
Τι είναι και σε τι οφείλεται
Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια παθολογική κατάσταση, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση χαλασμένων, μολυσμένων ή τοξικών τροφίμων. Η εκδήλωση της μπορεί να γίνει από μισή ώρα μετά την κατανάλωση της τροφής έως τρεις ημέρες. Υπεύθυνοι είναι κυρίως οι μικροοργανισμοί, δηλαδή τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες ή τα παράσιτα. Πολλές φορές βέβαια οι μικροοργανισμοί παράγουν τοξίνες, οι οποίες μπορούν και αυτές να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.
Τα παθογόνα βακτήρια αποτελούν τον πιο συνηθισμένο και πιο σημαντικό τύπο τροφικών δηλητηριάσεων, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως απαιτείται μεγάλος αριθμός βακτηρίων για να προκληθεί μια τροφική δηλητηρίαση, αλλά πολλές φορές και ένα μόνο κύτταρο μπορεί να προκαλέσει ασθένεια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr