Fashion Recap 2022 | Οι τάσεις που καθόρισαν φέτος τη μόδα

Οι τάσεις της μόδας του 2022 που επικράτησαν στις προτιμήσεις και αγαπήθηκαν παρά την εκκεντρικότητά τους.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Το 2022 ήταν μια χρονιά πλούσια σε celebrity εμφανίσεις, brands που πρωταγωνίστησαν στις προτιμήσεις των fashionistas και φυσικά πολλές -μα πολλές- τάσεις. Χάρη σε social media πλατφόρμες, όπως το Instagram και το TikTok, η πλειάδα των trends που γεννήθηκαν μέσα στη χρονιά πήραν έντονη προβολή ταχύτατα και πρωταγωνίστησαν στα street style looks αλλά και τις red carpet εμφανίσεις. Κάποιες απ' αυτές τις τάσεις ξεχώρισαν λίγο περισσότερο ανάμεσα στις υπόλοιπες και μπορούν να θεωρηθούν καθοριστικές για τη φετινή μόδα.

Τα trends μπορούν να δημιουργηθούν με διάφορους τρόπους. Από τα fashion weeks και τα catwalks που λαμβάνουν μέρος στις μητροπόλεις της μόδας μέχρι τα looks επιδραστικών style icons που κάθε τους εμφάνιση αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και πηγή έμπνευσης. Ειδικά φέτος, είδαμε πρωτόγνωρες και απρόσμενες τάσεις να κυριαρχούν και να υιοθετούνται ευλαβικά από τις απανταχού fashionistas.

Αν και καλό είναι να φιλτράρουμε την εκάστοτε τάση που βλέπουμε και να την εντάσσουμε στις εμφανίσεις μας εφόσον κρίνουμε ότι ταιριάζει στην αισθητική μας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε εκείνες που πράγματι φέτος ήταν "παντού". Είτε τις λάτρεψες είτε αντιστάθηκες και δεν τις υιοθέτησες, αυτές είναι οι κυριότερες και πιο hot τάσεις του 2022:

Low rise

Πρόκειται για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες τάσεις της χρονιάς που αναβίωσε από τα τέλη των '90s και δίχασε. Η χαμηλόμεση γραμμή στα παντελόνια και στις φούστες επιβεβαίωσε η νοσταλγία που νιώθουμε για αυτή τη δεκαετία. Το comeback αυτό, που κάποιες τις χαροποίησε και άλλες όχι τόσο, ξεκίνησε από τις επιδείξεις μόδας οίκων όπως Coperni, Versace, Fendi κ.ο.κ. και επισημοποιήθηκε από streetstyle εμφανίσεις όπως αυτές της Bella Hadid, της power dresser του 2022 σύμφωνα με το Lyst.

Το hot pink χρώμα

Μπορούμε να πούμε για πολλά χρώματα που απασχόλησαν τις στιλιστικές μας επιλογές τη φετινή χρονιά, όμως το hot pink είναι αυτό που πραγματικά ξεχώρισε. Το φούξια, που πλαισιώνει την τάση του Barbiecore, πρωταγωνίστησε στο σόου του οίκου Valentino για τη σεζόν FW22/23 κάνοντας μία ηχηρή είσοδο στα κομμάτια που θα μας απασχολούσαν το 2022. Celebrities όπως η Anne Hathaway, η Zendaya και η Elsa Hosk φόρεσαν αυτή ακριβώς την απόχρωση χαρίζοντας μας κάποια από τα πιο αξιομνημόνευτα looks της χρονιάς.

Oversized/ baggy

Το στενό, περιοριστικό fit ανήκει στο παρελθόν και η σύγχρονη μόδα προστάζει loose γραμμές. Είτε μιλάμε για παντελόνια είτε για t-shirts είτε ακόμα και για παλτά, η δημοφιλής γραμμή είναι αυτή. Στο πνεύμα της μεγαλύτερης ελευθερίας που υιοθετεί η σύγχρονη κοινωνία κινείται και αυτή η τάση εκφράζοντας έναν πιο cool τρόπο ντυσίματος στην καθημερινότητά μας. Σήμα κατατεθέν αυτής της φιλοσοφίας αποτελούν τα baggy παντελόνια τύπου cargo και parachute, τα οποία είχαν την τιμητική τους στο φετινό street style.

Balletcore

Το μπαλέτο και η μόδα φέτος ενώθηκαν δημιουργώντας την πιο girly και playful τάση της χρονιάς. Αποτέλεσε, μάλιστα, την καλύτερη αφορμή για να "αγκαλιάσουμε" μία πιο ευαίσθητη και ρομαντική πτυχή του εαυτού μας εντάσσοντας τα κομμάτια της στα καθημερινά μας looks. Κορμάκια, γκέτες, τούλινες φούστες, κορδέλες και φυσικά μπαλαρίνες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, με τις τελευταίες να είναι μάλιστα ένα από τα πολυπόθητα κομμάτια της χρονιάς, ειδικά εκείνες του οίκου Miu Miu.

Micro minis

Ο οίκος Miu Miu, που το 2022 γνώρισε τεράστια επιτυχία, έχει να ευχαριστεί άλλο ένα viral κομμάτι του, εκτός από τις girly μπαλαρίνες: τη micro mini φούστα. Ένα κομμάτι ιδιαίτερα τολμηρό που ενθουσίασε τις λάτρεις της μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, η Diesel ακολούθησε το παράδειγμα του ιταλικού οίκου λανσάροντας μία φούστα-ζώνη προκαλώντας αντιδράσεις -λόγω της έλλειψης πρακτικότητας- κάτι όμως που δεν σταμάτησε την υπερβολικά μίνι γραμμή της φούστας από το να είναι ένα από τα hot trends του 2022.