Follow us

Οι συμβουλές μόδας που θα ήθελα να μου είχε πει κάποιος όταν ξεκίνησα να ανακαλύπτω το στιλ μου

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές μόδας που αξίζει να γνωρίζεις.

street style Splash News / Ideal Image

Θα συμφωνήσουμε πως το στιλ είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση. Ναι, μπορεί να επηρεαστεί από τις παροδικές τάσεις της μόδας, από κάποιο προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από τις σελίδες κάποιου περιοδικού. Ωστόσο, ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυθούμε στην καθημερινότητά μας είναι μία προέκταση του εαυτού, του χαρακτήρα, της προσωπικότητάς μας. Είναι ένα ταξίδι -μόδας- που αξίζει να κάνει κάθε γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της.

Προσωπικά, ανήκω σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που έχουν άποψη για το ντύσιμό τους από πολύ μικρή ηλικία. Γνώριζα τι μου αρέσει και τι όχι, ενώ παρέμενα πιστή σε αυτά ακόμα και όταν οι γύρω μου ντύνονταν με πολύ διαφορετικό τρόπο. Το ευχαριστήθηκα; Εννοείται. Ωστόσο, παρά τη δυναμική άποψη που είχα για το στιλ μου, θεωρώ πως άργησα να συνειδητοποιήσω τι μου ταιριάζει ακριβώς. Αναλογιζόμενη αυτή τη διαδικασία ανακάλυψης λοιπόν, κατάφερα να συγκεντρώσω κάποιες σκέψεις ή συμβουλές μόδας που θα ήθελα να μου είχαν πει και εμένα όταν ήμουν μικρότερη.

Αν δεν σε κάνει χαρούμενη, μη το φοράς

Φοράμε τα ρούχα μας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σκέψου λοιπόν πόσο άβολα μπορεί να νιώθεις εάν αυτό που έχεις επιλέξει να φορέσεις, σε κάνει να νιώθεις άβολα ή πως δεν σου ταιριάζει, σε στενεύει ή γενικά δεν νιώθεις ο εαυτό σου όταν το φοράς. Αξίζει αυτό το τόσο άβολο συναίσθημα; Φυσικά και όχι. Μεγαλώνοντας λοιπόν, θα ήθελα κάποιος να μου είχε τονίσει πως εάν δοκιμάσω κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ και δεν νιώσω αμέσως άνετα, είναι προτιμότερο να το αφήσω και να επιλέξω κάτι διαφορετικό. Σου προτείνω λοιπόν να εμπλουτίσεις τη γκαρνταρόμπα σου αποκλειστικά με ρούχα που θέλεις να φοράς συνεχώς και δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα με το σώμα σου ή που νιώθεις πως δεν ταιριάζουν στην αισθητική σου.

Οι τάσεις δεν είναι για όλους

Παίρνοντας πάσα από την αναφορά της αισθητικής, είναι σίγουρο πως οι τάσεις της μόδας που παρουσιάζονται κάθε νέα σεζόν μπορούν να μας επηρεάσουν σημαντικά. Ωστόσο, θα ήθελα να μου είχε τονίσει κάποιος πως δεν χρειάζεται να τις ακολουθώ πιστά για να είμαι cool ή για να ταιριάζω με το πλήθος. Φυσικά και αξίζει να ενημερωθείς για αυτές. Χρωστάς όμως στον εαυτό σου να σεβαστείς το προσωπικό στιλ και την αισθητική σου, υιοθετώντας μόνο τα trends που νιώθεις πως σου ταιριάζουν, κάνοντας τα μέρος του ντυσίματός σου. Κάπως έτσι δεν θα νιώθεις πως είναι fashion victim, αλλά μία ενημερωμένη fashionista που γνωρίζει τι φορά και για ποιον λόγο.

Μη διστάζεις να κάνεις λάθος

Πώς θα αποφύγεις τα στιλιστικά ατοπήματα και πως θα δημιουργήσεις μία αψεγάδιαστη εμφάνιση; Η δική μου απάντηση είναι πως καμία εμφάνιση δεν μπορεί να είναι πάντα τέλεια και τα στιλιστικά ατοπήματα είναι για να τα κάνουμε και πολύ περισσότερο για να τα απολαμβάνουμε. Εάν δεν κάνεις κάποιο λάθος με το στιλ σου, δεν θα μάθεις ποτέ τι ακριβώς σου ταιριάζει και τι όχι, τι δεν πρέπει να φορέσεις ποτέ ξανά και τι σου ταιριάζει περισσότερο. Η μόδα είναι ένας κόσμος με πολλές επιλογές, τις οποίες αξίζει να αξιοποιήσεις. Να πειραματιστείς, να κάνεις λάθη και να μάθεις από αυτά.

Η στιλιστική αξία των basics

Το πιο πιθανό είναι να έχεις κουραστεί να διαβάζεις για την αξία που έχουν κάποια διαχρονικά κομμάτια. Το λευκό πουκάμισο, το τζιν παντελόνι, το σακάκι, η μαύρη φούστα και το μικρό μαύρο φόρεμα, η μπεζ καμπαρντίνα. Θα συμφωνήσω μαζί σου, αλλά θα σου τονίσω και εγώ πως είναι σημαντικό να έχεις τα εν λόγω κομμάτια στη γκαρνταρόμπα σου. Κάπως έτσι, θα έχεις πάντα τι να φορέσεις. ειδικά για τις ημέρες που δεν έχεις ιδιαίτερη έμπνευση, ενώ ταυτόχρονα θα έχεις έναν καλό καμβά για να πειραματιστείς με χρώματα, μοτίβα και τάσεις.

Λιγότερα, αλλά καλύτερα

Για μία fashion lover όπως εγώ, φαντάζομαι όπως και εσύ, το shopping είναι σημαντικό και άκρως απολαυστικό. Μικρότερη, ήθελα απλώς να γεμίσω τη ντουλάπα μου με ρούχα χωρίς να μου αρέσουν απαραίτητα όλα, χωρίς να είναι στο κατάλληλο νούμερο, χωρίς να με αναδεικνύουν ή χωρίς να σκεφτώ δεύτερη φορά τον λόγο που θέλω να αγοράσω το εν λόγω κομμάτι. Μεγαλώνοντας, έχω καταλάβει πως αυτό το αλόγηστο shopping δεν μου προσφέρει τίποτα παρά μία γεμάτη ντουλάπα με ρούχα που δεν φοράω. Σου προτείνω λοιπόν να επικεντρωθείς σε πιο ώριμες αγορές, ειπλέγοντας ρούχα και αξεσουάρ που όντως ταιριάζουν στο στιλ σου, δεν πρόκειται να φορέσεις μόνο μία φορά και σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα.

Η δική σου capsule γκαρνταρόμπα

Αυτή είναι μία από τις αγαπημένες μου συμβουλές μόδας, την οποία μάλιστα ξεκίνησα να συνειδητοποιώ πρόσφατα. Συνήθως με τον όρο capsule γκαρνταρόμπα εννοούμε τα basic κομμάτια που αναφέραμε παραπάνω, ωστόσο η δική σου ντουλάπα μπορεί να μην αποτελείται μόνο από αυτά. Η capsule wardrobe αφορά κυρίως τα ρούχα και αξεσουάρ που εσύ αγαπάς πολύ και επιλέγεις συχνά, τα οποία είναι εκείνα που αξίζει να αγοράζεις συχνά. Αυτό σημαίνει πως εάν ένα πανωφόρι σε έντονο χρώμα, ένα εμπριμέ κοστούμι ή μία φούστα με παγιέτες είναι τα κομμάτια που φοράς στην καθημερινότητά σου και σε κάνουν να νιώθεις αυτοπεποίθηση, αυτά είναι και οι πρωταγωνιστές της capsule γκαρνταρόμπας σου.

Πότε σταματά η αντιγραφή

Μία συμβουλή μόδας που προτείνουν αρκετοί fashion experts σε όποιον επιθυμεί να ανακαλύψει το στιλ του είναι να ξεκινήσει να παρακολουθεί looks από γυναίκες που θαυμάζει για το στιλ τους. Φυσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς προσφέρουν πληθώρα από εικόνες με looks και συνδυασμούς. Ωστόσο, θα σου πρότεινα να μην επαναπαυτείς με αυτά, αλλά να προσπαθείς να κάνεις το αποτέλεσμα πιο προσωπικό. Ναι, μπορείς να κοπιάρεις κάποιο συνδυασμό, αλλά σου προτείνουμε να προσπαθείς πάντα να βάζεις τη δικιά σου πινελιά, διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ όπως το ονειρεύεσαι.

Να αγαπάς το σώμα σου

Εξίσου σημαντικό είναι να θυμάσαι πως ο στόχος είναι να νιώθεις άνετα με ό,τι φοράς και παράλληλα να αγαπάς τον εαυτό και το σώμα σου. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μην κρύβεις τη σιλουέτα σου κάνω από άπειρο ύφασμα ή μην επιλέγεις ρούχα σε μικρότερο νούμερο απλώς επειδή αρνείσαι να δοκιμάσεις το μεγαλύτερο. Ο στόχος είναι να αγαπήσεις τη σιλουέτα σου και να την αναδείξεις με ρούχα και αξεσουάρ που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα.

Μη διστάζεις να πειραματιστείς

Από τη στιγμή που ξεκίνησα να ανακαλύπτω το προσωπικό στιλ μου, σκεφτόμουν συνεχώς πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην πειραματιζόμαστε με διαφορετικά στιλ και συνδυασμούς. Σίγουρα, δεν χρειάζεται να δοκιμάσεις κάτι που δεν σου αρέσει αρκετά, αλλά ο στόχος είναι να μην περιορίζεις το στιλ σου, ακολουθώντας πιστά τις νόρμες. Δοκίμασε διαφορετικές γραμμές ρούχων, αποχρώσεις και combos μέχρι να καταλήξεις στα αγαπημένα σου.

Η ντουλάπα της μαμάς και της γιαγιάς

Η μόδα κάνει συνεχώς κύκλους. Αυτό σημαίνει πως τάσεις έρχονται και φεύγουν, κάποιες εκ των οποίων πρωταγωνιστούν στην τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά εμφανίστηκαν στον κόσμο του styling πριν πολλά χρόνια ή ακόμα και πριν από δεκαετίες. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως εάν κάποια τάση είναι διάσημη αυτή τη χρονιά, αλλά έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, ενδέχεται να τη βρεις στη ντουλάπα της μαμάς ή της γιαγιάς σου. Ένα πουκάμισο σε dark floral, ένα εντυπωσιακό ζευγάρι σκουλαρίκια, ένα μαντήλι ή ένα ιδιαίτερο φόρεμα. Κάπως έτσι, το στιλ σου θα γίνει ακόμα πιο μοναδικό και τα εν λόγω κομμάτια θα αποκτήσουν εκ νέου ζωή.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ