Μόδα13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2020

Η ιδιαίτερη σχέση της Coco Chanel με τη λογοτεχνία

Η σειρά ταινιών που εξερευνά τη σχέση της θρυλικής σχεδιάστριας με τον κόσμο των τεχνών

Η ιδιαίτερη σχέση της Coco Chanel με τη λογοτεχνία

Για την Coco Chanel, η λογοτεχνία δεν ήταν μόνο μία από τις αγαπημένες της τέχνες, όπως της άρεσε να τις παρακολουθεί να εξελίσσονται και να την εμπνέουν. Για τη θρυλική σχεδιάστρια η λογοτεχνία ήταν ανάγκη, συντροφιά, διαφυγή. Όπως, εξάλλου, είχε εκμυστηρευτεί στον φίλο της συγγραφέα Paul Morand, τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε μόνη της και νιώθε ότι έπρεπε να διαβάζει!

Η λογοτεχνία μπήκε νωρίς στη ζωή της Gabrielle, ήταν η διαφυγή της από τον πόνο που της προκάλεσε ο θάνατος της μητέρας της, αλλά και η εγκατάλειψη από τον πατέρα της.  Τα βιβλία της, από καταλόγους, μυθιστορήματα και σειρές από νουβέλες, ήταν ο τρόπος της να φαντάζεται τη ζωή που είχε στερηθεί ως παιδί και να μένει μακριά από τις “πληγές” που άνοιξαν στην παιδική της ηλικία. Τα βιβλία ήταν σχολείο για τη Gabrielle και τη βοήθησαν να διαμορφώσει τον χαρακτήρα της, το ταμπεραμέντο και τις σχέσεις της με τους άλλους. Το διάβασμα έδωσε δομή στην σκέψη της και στο μυαλό της, και έβαλε τις βάσεις στην προσωπικότητάς της.

Ο έρωτας της ζωής της, ο Boy Capel, ήταν αυτός που την έφερε σε επαφή με πιο φιλοσοφικά και μυστικιστικά κείμενα, από τον Βολτέρο και τον Νίτσε μέχρι το ινδουιστικό κείμενο Μπαγκαβάτ Γκίτα, και της άνοιξε νέους ορίζοντες.

Διάβασε περισσότερα στο harpersbazaar.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ