Follow us

AHA και ΒΗΑ | Ο οδηγός της αρχάριας στη χημική απολέπιση

Είσαι έτοιμη να αποκτήσεις την πιο λαμπερή επιδερμίδα που είχες ποτέ;

γλυκολικό οξύ Istock Photo

Τα ΑΗΑ και τα BHA είναι δύο από τα μεγαλύτερα buzzwords τα τελευταία χρόνια κι όχι άδικα, αφού οι ευεργετικές τους ιδιότητες τα κάνουν απαραίτητα για κάθε skincare ρουτίνα. Επειδή ξέρουμε όμως πως ο όρος "οξέα" μπορεί να ακούγεται κάπως τρομακτικός, αποφασίσαμε να γράψουμε έναν αναλυτικό οδηγό σχετικά με αυτά τα πολύτιμα ενεργά συστατικά. Τι είναι το σαλικυλικό οξύ και τι το γλυκολικό λοιπόν; Όλα όσα θέλεις να ξέρεις βρίσκονται παρακάτω:

Τι είναι η χημική απολέπιση;

Χημική απολέπιση προσώπου γίνεται με τη χρήση προϊόντων που περιέχουν ΑΗΑ ή BHA, όπως το γλυκολικό , το σαλικυλικό ή το γαλακτικό οξύ, τα οποία έχουν κερατολυτική δράση. Κατά τη χημική απολέπιση δεν απαιτείται μασάζ, όπως συμβαίνει στη φυσική απολέπιση με ένα scrub για παράδειγμα, καθώς κατά το ξέβγαλμα του προσώπου, το νερό παρασέρνει τα νεκρά κύτταρα.

Φυσική vs Χημική απολέπιση| Ξέρεις ποιες είναι οι διαφορές τους;

Τι είναι τα AHA και τι τα BHA

AHA είναι η συντομογραφία των Άλφα Υδροξυλικών Οξέων (Alpha Hydroxy Acids), τα οποία είναι υδατοδιαλυτές ουσίες φυσικής προέλευσης με πλούσια αναζωογονητική και αντιγηραντική δράση. Αν παρομοιάσουμε το δέρμα με έναν τοίχο από τούβλα, τα AHA δρουν "χαλαρώνοντας" το τσιμέντο (ή τα κύτταρα) έτσι ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν πιο εύκολα, αποκαλύπτοντας μια πιο φρέσκια και λαμπερή επιδερμίδα.

BHA είναι η συντομογραφία των Βήτα Υδροξυ-οξέων. Λόγω της λιποδιαλυτής σύστασής τους διαπερνούν με μεγάλη ευκολία τους πόρους και απελευθερώνουν το παραπανίσιο σμήγμα.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητές των ΑΗΑ και των ΒΗΑ;

Βοηθούν σημαντικά με την ανομοιόμορφη υφή της επιδερμίδας, τους φραγμένους πόρους και τη υπερμελάγχρωση και μπορούν να λειτουργήσουν και σαν booster για την καλύτερη απορρόφηση του ορού και της κρέμας. Ειδικά τα ΒΗΑs μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και με την ακμή, καθώς απελευθερώνουν το περιττό σμήγμα από τους πόρους και διατηρούν υπό έλεγχο τη λιπαρότητα.

Ποια συστατικά πρέπει να έχεις στο ραντάρ σου;

Αυτά είναι τα τρία πιο συνήθη οξέα που θα βρεις στη λίστα των συστατικών:

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;

Πρόκειται για ένα αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριδιακό συστατικό, που προέρχεται από την ασπιρίνη κι όπως προαναφέρθηκε κάνει θαύματα για την ακνεϊκή επιδερμίδα.

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Είναι το πιο διάσημο από τα άλφα υδροξυοξέα και προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο. Αυξάνει το ρυθμό της κυτταρικής ανανέωσης, βελτιώνει την όψη των λεπτών γραμμών, την υφή, τον τόνο και τη λάμψη της επιδερμίδας.

Τι είναι το γαλακτικό οξύ;

Προέρχεται από το γάλα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές καθώς εκτός από το ότι απολεπίζει την επιδερμίδα, έχει επίσης την ικανότητα να την ενυδατώνει.

5 τρόποι να ξεφορτωθείς -επιτέλους- τα σημάδια από τα σπυράκια

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου;

-Πριν ενσωματώσεις οποιοδήποτε νέο συστατικό στη ρουτινα σου, ξεκίνησε κάνοντας ένα patch test, δηλαδή χρησιμοποίησε το προϊόν στο πίσω μέρος του αφτιού σου μερικές φορές για να δεις τι αντίδραση έχει η επιδερμίδα σου.

-Χρησιμοποίησε το προϊόν της επιλογής σου μία μόνο φορά την εβδομάδα, μετά τον βραδινό καθαρισμό.

-Μην ξεχάσεις να εφαρμόσεις αντηλιακό το επόμενο πρωί (όπως κάθε πρωί άλλωστε), καθώς η χημική απολέπιση αυξάνει την ευαισθησία της επιδερμίδας στον ήλιο.

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνεις χημική απολέπιση;

Αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε φόρμουλα. Ξεκίνησε με μία φορά την εβδομάδα και όσο η επιδερμίδα σου γίνεται πιο ανθεκτική, προχώρησε σε δύο φορές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ