Follow us

Πώς φεύγουν τα εσωτερικά σπυράκια; Τα do's και don'ts

Τι τα προκαλεί, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις για να τα καταπολεμήσεις μια και καλή.

εσωτερικό σπυράκι Istock Photo

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα πιο ύπουλα, τα πιο εκνευριστικά και τα πιο επίμονα και επίπονα σπυράκια, τα εσωτερικά. Δεν τα βλέπεις, αλλά σε κάθε τυχαίο άγγιγμα δηλώνουν με πάθος την παρουσία τους, υπενθυμίζοντάς σου πως πλέον το σημείο εκείνο του προσώπου τους τούς ανήκει. Δεν είναι απαραίτητο όμως να γίνεις έρμαιό τους. Πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις εκείνο το εσωτερικό σπυράκι, που σε ταλαιπωρεί εδώ και μέρες:

Έβγαλες ξαφνικά σπυράκια; Να τι μπορεί να φταίει

Πώς φεύγει ένα εσωτερικό σπυράκι; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τι προκαλεί ένα εσωτερικό σπυράκι;

Πρόκειται για κύστη κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, η οποία σχηματίζεται λόγω λοίμωξης ενός πόρου ή σμηγματογόνου αδένα και επακόλουθης φλεγμονής των γύρω ιστών.

First things first

Πριν ξεκινήσουμε να σού αναλύουμε το game plan μας, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Αν παρατηρείς συχνά πολλά εσωτερικά σπυράκια στο πρόσωπό σου, τότε το πιο πιθανό είναι να πάσχεις από κυστική ακμή, για τη θεραπεία της οποίας θα πρέπει σίγουρα να απευθυνθείς στο δερματολόγο σου, ο οποίος δεν αποκλείεται να σου προτείνει την αντιμετώπισή της με χάπια.

Αν πάλι ο απρόσκλητος επισκέπτης στο πρόσωπό σου είναι τυχαίος, μπορείς να ακολουθήσεις τον παρακάτω οδηγό:

Back to Basics | Πώς να ξεκινήσω να περιποιούμαι την επιδερμίδα μου;

Do

Πλύνε καλά το πρόσωπό σου

Ξεκίνησε πλένοντας καλά το πρόσωπό σου με ένα cleanser ειδικό για ακμή, το οποίο θα καθαρίσει καλά την επιδερμίδα σου, προετοιμάζοντάς την για... όσα θα ακολουθήσουν.

Χρησιμοποίησε ένα παγωμένο κουτάλι ή face roller

Για να αντιμετωπίσεις το οίδημα στην περιοχή, πίεσε πάνω στο εσωτερικό σπυράκι για μερικά λεπτά και ασκώντας ελαφρά πίεση ένα παγωμένο κουτάλι ή το face roller, που είχες στο ψυγείο.

Ακμή στο πηγούνι | Σε τι οφείλεται και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις

Εφάρμοσε ένα προϊόν με σαλικυλικό οξύ

Τώρα ήρθε η ώρα να επιστρατεύσεις τα βαριά όπλα aka τα spot treatments ή τα acne patches με σαλικυλικό οξύ. Το θαυματουργό αυτό συστατικό, εισχωρεί βαθιά στους πόρους και μειώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν ακμή, ενώ παράλληλα απολεπίζει την επιδερμίδα. Κάπου εδώ να σου θυμίσουμε πως εξίσου αποτελεσματικά συστατικά για την περίπτωσή σου είναι τα AHA, όπως το γλυκολικό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου, αλλά και τα ρετινοειδή -μην τα χρησιμοποιήσεις όλα μαζί φυσικά!

Don't

Μην προσπαθήσεις να το σπάσεις

Όχι, όχι μην το σκεφτείς καν. Κατά βάθος ξέρεις πολύ καλά ότι αν προσπαθήσεις να το σπάσεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το κάνεις πιο έντονο και να πονά σαν δαιμονισμένο. Μην ξεχνάς επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης, που διατρέχεις σε αυτήν την περίπτωση. Αντιστάσου λοιπόν σε αυτήν την ακατανίκητη επιθυμία και -επανάλαβε μαζί μας- μην το σπάσεις!

Μην δοκιμάσεις DIY θεραπείες

Κάπου διάβασες ότι η οδοντόκρεμα εξουδετερώνει τα σπυράκια. Ε και; Αν ψάξεις στο διαδίκτυο σίγουρα θα βρεις και πολλά κείμενα, που υποστηρίζουν ότι η γη είναι επίπεδη, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το πιστέψεις; Άσε τις DIY θεραπείες και εμπιστεύσου τα ενεργά συστατικά και τις φόρμουλες, που προτείνουν οι δερματολόγοι. Πίστεψέ μας, περισσότερο κακό, παρά καλό θα κάνεις στο εσωτερικό σπυράκι, εφαρμόζοντας πάνω του ό,τι βρεις στα ντουλάπια σου.

Πολύ λίγα είναι τα υλικά από την κουζίνα σου, που είναι ασφαλή για εφαρμογή στην επιδερμίδα και έχουν κάποιες ευεργετικές ιδιότητες για αυτή, ωστόσο και πάλι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τις φόρμουλες, που οι επιστήμονες περνούν χρόνια στα εργαστήρια για να συνθέσουν.

Βιταμίνη Α aka Ρετινόλη | Τι είναι, τι προσφέρει και πώς να την ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ