Follow us

Βιταμίνη Α aka Ρετινόλη | Τι είναι, τι προσφέρει και πώς να την ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου

Ο απόλυτος οδηγός της αρχάριας στη ρετινόλη.

Beauty βιταμίνη α Pixel Formula

Υπάρχει άλλο ενεργό συστατικό περισσότερο αγαπητό από τη βιταμίνη Α; Αμφιβάλλουμε. Τι ακριβώς όμως είναι και τι το κάνει να θεωρείται από πολλούς το gold standard στην αντιγήρανση; Όλα -κι όταν λέμε όλα, εννοούμε- που θέλεις να ξέρεις για αυτό το τόσο πολύτιμο ενεργό συστατικό, βρίσκονται παρακάτω:

Χημικό peeling στο σπίτι; Πώς θα το κάνεις σωστά και με ασφάλεια

Τι είναι η ρετινόλη και ποιες οι ευεργετικές της ιδιότητες;

Η ξακουστή ρετινόλη είναι η ενεργή µορφή της βιταµίνης Α. Αφού απορροφηθεί από τον οργανισµό, µετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνει ελαφριά απολέπιση. Με το πέρασμα του χρόνου λοιπόν οι ρυτίδες λειαίνονται, οι δυσχρωμίες μειώνονται και το δέρµα δείχνει πιο ενυδατωµένο και λαµπερό. Αυτοί είναι οι λόγοι που θεωρείται ένα από τα πιο δραστικά συστατικά κατά της γήρανσης της επιδερμίδας που διαθέτει η σύγχρονη κοσμετολογία. Η βιταμίνη Α όμως είναι πολλά παραπάνω από αυτό.

Πριν γίνει mainstream στην αντιγήρανση, η βιταμίνη Α ήταν -και εξακολουθεί βέβαια να είναι- μία από τις top επιλογές των δερματολόγων για την καταπολέμηση της ακμής. Ο λόγος είναι ότι η πανίσχυρη αυτή βιταμίνη μπορεί και επανορθώνει τις κυτταρικές δομές, περιορίζει την παραγωγή σμήγματος και μειώνει σημάδια και δυσχρωμίες. Εμποδίζει επίσης το πυκνό σμήγμα να εγκλωβιστεί στους πόρους με αποτέλεσμα τα βακτήρια να μην μπορούν να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν σπυράκια.

Πώς να ενσωματώσεις τη βιταμίνη Α στη ρουτίνα σου;

Το πιο βασικό το οποίο θα πρέπει να ξέρεις είναι ότι η χρήση της απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και σε περιόδους θηλασµού. Τώρα αν δεν είσαι έγκυος και πάσχεις από βαριάς μορφής ακμή ή θέλεις να μειώσεις ή ακόμα και να προλάβεις τις ρυτίδες, τότε είσαι η τέλεια υποψήφια για χρήσης της ρετινόλης.

3 αντιγηραντικά συστατικά που πρέπει να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς από τα 20 σου

Πριν αποφασίσεις να ενσωματώσεις τη βιταμίνη Α στη ρουτίνα σου θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη ότι πολύ πιθανόν στην αρχή να έχει δυσάρεστες παρενέργειες. Οι πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες δεν αποκλείεται να εμφανίσουν ξηρότητα, απολέπιση και κνησμό. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σε ανησυχήσει, αν φυσικά ακολουθήσεις τις συμβουλές μας.

Καθώς προκαλεί έντονη ευαισθησία, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα προϊόν με τη σωστή περιεκτικότητα σε ρετινόλη για τις ανάγκες της επιδερμίδας σου. Για αρχή θα σου προτείναμε να ξεκινήσεις με ένα χαμηλό ποσοστό όπως 0,025% ή 0,25% και σταδιακά να το αυξάνεις φτάνοντας στο 1% ή 2%, εφόσον το δέρμα σου το ανέχεται. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις αν δεν είσαι σίγουρη για το ποσοστό που θα πρέπει να επιλέξεις, είναι να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.

Για beginners, προτείνεται γενικά η χρήση ρετινόλης μία φορά την εβδομάδα, έτσι ώστε η επιδερμίδα να αρχίζει σιγά σιγά να τη συνηθίζει και να αποφευχθούν τυχόν ακραίες αντιδράσεις, όπως ερεθισμοί και ερυθρότητα. Μπορείς επίσης πριν από τη βιταμίνη Α, να εφαρμόσεις ένα ήπιο ενυδατικό προϊόν εμπλουτισμένο με αντιφλεγμονώδη ή καταπραϋντικά συστατικά, που θα ανακουφίσουν τα παραπάνω συμπτώματα.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ακμή | Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τι πρέπει να προσέξεις όταν χρησιμοποιήσεις βιταμίνη Α

1. Τα προϊόντα με βιταμίνη Α θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη βραδινή skincare ρουτίνα, καθώς προκαλεί φωτοευαισθησία. Εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεχνάς την εφαρμογή του αντηλιακού σου το επόμενο πρωί.

2. Καλό είναι να αποφεύγεται ο συνδυασμός της ρετινόλη με AHA και BHA, όπως το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ, προκειμένου να μην προκληθεί υπερευαισθησία στην επιδερμίδα.

3. Εξίσου απαγορευτικός είναι και ο συνδυασμός της με βιταμίνη C. Προτίμησε την εφαρμογή προϊόντων με βιταμίνη C το πρωί, και προϊόντων με βιταμίνη Α το βράδυ.

4. Είναι απαραίτητο τα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη να βρίσκονται σε σκουρόχρωμες, μη διαφανείς συσκευασίες για να διατηρηθούν αποτελεσματικά και ασφαλή για χρήση. Όπως καταλαβαίνεις, απαγορεύεται φυσικά να τα αφήνεις στο αυτοκίνητο ή το μπάνιο και γενικά σε σημεία που τυπικά θερμαίνονται αρκετά.

5. Αν ο κνησμός, η ξηρότητα και το ξεφλούδισμα, επιμείνουν εννοείται πως θα πρέπει να διακόψεις τη χρήση και να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.

Και αφού τώρα έμαθες τα πάντα για την πολύτιμη βιταμίνη Α, πάμε να δούμε μερικές προτάσεις αγορών:

Μερικά από τα αγαπημένα μας προϊόντα με βιταμίνη Α:

Αντιρυτιδική και αντιγηραντική κρέμα ματιών, A-Passioni™ Retinol Cream, Drunk Elephant (sephora.gr)

Αντιρυτιδική και αντιγηραντική κρέμα ματιών, A-Passioni™ Retinol Cream, Drunk Elephant (sephora.gr)

Booster βιταμίνης Α, Skin Restart Vit A Cream Bοοster, Frezyderm

Booster βιταμίνης Α, Skin Restart Vit A Cream Bοοster, Frezyderm

Αντιγηραντικός ορός νυκτός, Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum, L'Oréal Paris

Αντιγηραντικός ορός νυκτός, Revitalift Laser Pure Retinol Night Serum, L'Oréal Paris

Αντιγηραντικός ορός, Skin Solutions Retinol 0.2%, Lancôme

Αντιγηραντικός ορός, Skin Solutions Retinol 0.2%, Lancôme

Αναπλαστικός ορός, Retinol Β3 Serum, La Roche Posay

Αναπλαστικός ορός, Retinol Β3 Serum, La Roche Posay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ