Follow us

Skin Fasting | To viral TikTok trend που υπόσχεται πιο καθαρή επιδερμίδα

Κι όμως, η περιοδική αποχή από τα skincare προϊόντα σου (ή τα καλλυντικά γενικότερα) μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα σου.

korean skin iStock

Πιθανόν να έχεις ακούσει για το "fasting" στο φαγητό, ένα είδος νηστείας που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο, τι ακριβώς είναι όμως το "skin fasting";

Για αρχή, ο όρος "fasting" στο φαγητό αφορά την περιοδική αποχή ή τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής, για ορισμένο χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι αρκετές μέρες. Διαφέρει από τις δίαιτες καθώς δεν αφορά περικοπή ορισμένων τροφών ή θερμίδων.

Έχοντας αυτό στο νου σου μπορείς να μαντέψεις σε τι αναφέρεται το "skin fasting": Την αποχή από τη συνηθισμένη skincare ρουτίνα σου για ορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να "ξεκουραστεί" και να κάνει reset η επιδερμίδα σου, να κάνει ένα διάλειμμα από τα προϊόντα που εφαρμόζεις σε αυτή καθημερινά και άρα να καθαρίσει ουσιαστικά. Μπορεί να αφορά και προϊόντα μακιγιάζ εκτός από skincare, όπως ακριβώς μπορεί να αφορά οτιδήποτε στη ζωή μας: Περιοδική αποχή από καλλυντικά γενικότερα, από φαγητό, κακές συνήθειες, ακόμα και από... ανθρώπους. Εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το "fasting" έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της ζωής μας, αποτελώντας σταδιακά ένα νέο είδος νοοτροπίας που τυγχάνει ευρείας αποδοχής από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Πίσω στα δικά μας τώρα, το "skin fasting" έχει γίνει τεράστιο trend, πού αλλού, στο TikTok, με πολλές beauty influencers να το δοκιμάζουν για μέρες και να "ορκίζονται" στα οφέλη του. Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη τακτική είναι ότι, με τη συγκεκριμένη αποχή βοηθάς την επιδερμίδα σου όχι μόνο να ξεκουραστεί αλλά και να δουλέψει μόνη της για την ενυδάτωσή της. Κι αυτό γιατί, ούσα μαθημένη στην εφαρμογή πολλαπλών skincare προϊόντων καθημερινά, πρωί και βράδυ (ορούς, ενυδατικές, κρέμα νύχτας κλπ), γίνεται κάπως μαλθακή, με την έννοια ότι γνωρίζει ότι θα πάρει την ενυδάτωση που χρειάζεται χάρη στα προϊόντα. Σταματά επομένως να παράγει όλα τα φυσικά έλαια που θα παρήγαγε ούτως ή άλλως, αν δεν την ενυδάτωνες καθόλου εξωτερικά. Θυμίζει λίγο τους λόγους για τους οποίους κάποιες κρέμες σταματούν να έχουν επίδραση στο δέρμα μας μετά από λίγο καιρό.

Γιατί το skincare σταματά να έχει αποτελέσματα στο δέρμα μας μετά από λίγο καιρό;

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να σταματήσεις να εφαρμόζεις την ενυδατική σου έτσι κι αλλιώς. Απλά, ίσως να βοηθάει ένα διάλειμμα πού και πού, έτσι ώστε να κρατάς το δέρμα σου σε εγρήγορση.

Ποια τα οφέλη της στο πρόσωπό μας;

Τα αποτελέσματα μπορεί να σε καταπλήξουν, αφού πολλές κοπέλες δηλώνουν ότι μετά από μια εβδομάδα αποχής βλέπουν μεγάλη λάμψη στην επιδερμίδα τους, ενώ είναι αρκετά πιο καθαρή. Η... διαλειμματική αυτή αποχή από τα δερμοκαλλυντικά παίρνει διάφορες μορφές και μπορεί να είναι απλή (πχ να μην εφαρμόζεις τα προϊόντα μια φορά την εβδομάδα για ένα μήνα) ή πιο σκληροπυρηνική (να απέχεις δηλαδή εξ' ολοκλήρου για μια ολόκληρη εβδομάδα). Έγκειται στη δική σου ευχέρεια για το τι θα επιλέξεις να κάνεις, ανάλογα πάντα με τις προσωπικές σου ανάγκες.

Είναι πιθανό πάντως να παρατηρήσεις μεγάλη ξηρότητα ή λιπαρότητα τις πρώτες μέρες αποχής, ανάλογα με τον τύπο δέρματός σου. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να σε τρομάξει, καθώς η επιδερμίδα θα βρει τους ρυθμούς της σταδιακά. Αυτό ωστόσο που δεν πρέπει να παραλείπεις ποτέ, ακόμα και σε αυτή τη συνθήκη, είναι το αντηλιακό σου - εκτός αν έχεις επιλέξει να μην βγαίνεις καθόλου από το σπίτι σου τις πρωινές ώρες, μέχρι τη δύση του ηλίου, για όσο καιρό κάνεις αποχή από την skincare ρουτίνα σου.

The verdict

Χωρίς να το έχω δοκιμάσει, βλέπω μια λογική στη συγκεκριμένη τακτική ενώ αν κρίνω από τις συμβουλές πολλών δερματολόγων να μην βαραίνουμε την επιδερμίδα μας με πολλές στρώσεις προϊόντων, παρά μόνο με μια ενυδατική και τίποτα άλλο, υπάρχει μια λογική στο skin fasting.

"Γιατί έχω πιο καθαρή επιδερμίδα το καλοκαίρι;" Οι ειδικοί απαντούν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ