Follow us

Γιατί το skincare σταματά να έχει αποτελέσματα στο δέρμα μας μετά από λίγο καιρό;

Για ποιους λόγους μπορεί να μην λειτουργεί κάποια κρέμα ή ορός που εφαρμόζεις στο δέρμα σου εντατικά και με ευλάβεια.

skin iStock

Αν σου φαίνεται ότι οι κρέμες, οι οροί, οι μάσκες και άλλα skincare προϊοντα σταματούν να έχουν ωφέλη για το δέρμα σου μετά από λίγο καιρό εντατικής χρήσης, δεν είναι ιδέα σου: Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι το δέρμα μας αποκτά ανοχή σε συστατικά, και παύει να επωφελείται από αυτά, όπως ακριβώς παθαίνει και ο οργανισμός μας με ορισμένα φάρμακα, για παράδειγμα.

Τι συμβαίνει ακριβώς με τον οργανισμό και το δέρμα μας;

Για αρχή, ας πάρουμε σαν δεδομένο το γεγονός ότι όντως, τα περισσότερα προϊόντα σταματούν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή τα αποτελέσματα που είχαν μέχρι πρότινος στο δέρμα μας. Αυτό οφείλεται σε μια κατάσταση που οι γιατροί ονομάζουν "ταχυφυλαξία" και περιγράφει την ξαφνική μείωση της απόκρισης σε ένα φάρμακο μετά τη χορήγηση του, δηλαδή μια ταχεία και βραχυπρόθεσμη έναρξη ανοχής του δέρματός μας σε μια ουσία.

"Γιατί έχω πιο καθαρή επιδερμίδα το καλοκαίρι;" Οι ειδικοί απαντούν

Ο ιατρικός αυτός όρος χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τις εξαρτήσεις των τοξικομανών από ναρκωτικές ουσίες, αλλά έχει επικρατήσει γενικότερα και αναφέρεται σε πάσης φύσεως ανθεκτικότητα που αποκτά ο οργανισμός ή το δέρμα μας μετά από συνεχόμενη χρήση φαρμάκων και αντιβιοτικών. Έχεις ακούσει που λένε ότι το ντεπόν δεν "πιάνει" ποτέ μερικούς ανθρώπους ή ότι κάποιες αντιβιοτικές κρέμες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα σε περιπτώσεις ακμής, μετά από αρκετό καιρό εφαρμογής τους; Αποτελούν συνήθη παραδείγματα ταχυφυλαξίας, ή αλλιώς, συνήθειας και ανοχής των συστατικών τους από το δέρμα και τον οργανισμό μας, ο οποίος πλέον ζητά κάτι διαφορετικό, και συνήθως πιο δυνατό, για να δει την οποιαδήποτε διαφορά.

Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει με τη χρήση ενεργών συστατικών σε κρέμες και καλλυντικά, όπως η ρετινόλη και το σαλικυλικό οξύ. Πρόκειται για δύο αρκετά ερεθιστικά συστατικά, που προτείνεται από τους δερματολόγους να εισάγουμε σταδιακά στη ρουτίνα μας, και σίγουρα όχι σε ερεθισμένο, ευαίσθητο δέρμα. Γι' αυτό και οι αρχάριοι ξεκινούν τη ρετινόλη με δύο βράδια την εβδομάδα, αυξάνοντας κάθε βδομάδα τις νύχτες εφαρμογής της, μέχρι το δέρμα να αποκτήσει ανοχή και ανθεκτικότητα σε αυτό το τόσο δυνατό συστατικό. Τα συνήθη και αναμενόμενα συμπτώματα είναι η ερυθρότητα, το ξεφλούδισμα και η ξηρότητα αλλά και το αίσθημα καύσου, που όμως υποχωρούν όσο το δέρμα αποκτά ανοχή.

BB κρέμες vs Ενυδατικές με χρώμα | Ποιες οι διαφορές τους και τι να επιλέξεις

Τι γίνεται όμως στη συνέχεια; Το δέρμα μπορεί να αποκτά ανοχή στη ρετινόλη, έχει όμως η τελευταία τα επιθυμητά αποτελέσματα πλέον; Η αλήθεια είναι ότι η επιδερμίδα μας είναι πλέον τόσο ανθεκτική στην ουσία αυτή, ενώ έχει δυναμώσει τόσο πολύ που "δουλεύει" μόνη της, χωρίς τη βοήθεια της ρετινόλης. Με λίγα λόγια, η ανθεκτικότητα και η ανοχή της είναι μια ένδειξη ότι η ρετινόλη έχει κάνει τη δουλειά της, που πλέον το δέρμα μας δεν τη χρειάζεται για να είναι λαμπερό και υγιές. Ζητάει όμως κάτι διαφορετικό, ένα νέο συστατικό που δεν έχει συνηθίσει ακόμα, ώστε να ξεκινήσει και πάλι ο παραπάνω κύκλος δοκιμής και ανθεκτικότητας.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να εμποδίζουν τα skincare προϊόντα να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο δέρμα σου είναι οι παρακάτω:

#1. Δεν περιμένεις αρκετά για να δράσουν. Και όταν λέμε αρκετά, εννοούμε τουλάχιστον 4 με 6 εβδομάδες, όσο ακριβώς διαρκεί δηλαδή ένας πλήρης κύκλος αναγέννησης και αντικατάστασης των κυττάρων της επιδερμίδας μας. Δεν θα πρέπει να αλλάζεις τις κρέμες σου πριν το πέρας αυτής της περιόδου, καθώς δεν θα έχουν προλάβει να αναδείξουν όλη τη δυναμική τους στην επιδερμίδα σου και επομένως δεν θα έχεις δει αποτελέσματα. Ή τα όποια αποτελέσματα θα είναι ψευδή, χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

#2. Δεν τα φυλάς σε κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή σε μέρη σκιερά, χωρίς υγρασία και χωρίς να τα βλέπει ο ήλιος / αέρας. Καλύτερα να μην τα τοποθετείς στο μπάνιο σου, όπου η υγρασία είναι παρούσα χειμώνα καλοκαίρι αλλά ούτε και σε μέρη που λιάζονται ή βρίσκονται κοντά σε παράθυρα.

#3. Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να άλλαξαν οι ανάγκες του προσώπου σου; Η ηλικία, η εποχή, ο τρόπος ζωής, ακόμα και η περίοδος και άλλοι ορμονικοί παράγοντες έχουν πολλές φορές σαν αποτέλεσμα να αλλάζουν και οι ανάγκες του δέρματός μας. Η κρέμα που έκανε θαύματα στην επιδερμίδα σου όταν ήσουν 30 μάλλον δεν θα σου κάνει αν έχεις ξεπεράσει τα 40 και έχεις ανάγκη από εντατική ενυδάτωση και αντιγήρανση. Το ίδιο κι αν διανύεις μια περίοδο που έχεις έντονη λιπαρότητα ή / και ακμή, προφανώς και δεν θα χρησιμοποιήσεις τις κρέμες που έβαζες όταν δεν έπασχες από κανένα δερματικό πρόβλημα. Τον χειμώνα επίσης χρειαζόμαστε πιο πλούσιες υφές, λόγω της ξηρότητας που δημιουργεί το κρύο, προϊόντα που όμως πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθούν το καλοκαίρι με πιο λεπτόρρευστες υφές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ