Follow us

Skin Cycling | Η τάση που έχει ξεσηκώσει τον κόσμο του TikTok και υπόσχεται πιο λαμπερό και νεανικό δέρμα

Επιτέλους, ένα "υγιές" TikTok trend που αξίζει να δοκιμάσεις - παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις σχετικά.

skin iStock

Με την πληθώρα των skincare προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά και όλων των trends που έρχονται κάθε μέρα στην επιφάνεια μέσω των social media, είναι λογικό να μπερδεύεσαι και να μην ξέρεις τι να πρωτοακολουθήσεις. Όπως επίσης είναι απολύτως λογικό η ίδια η ρουτίνα που υιοθετείς και ενδεχομένως αλλάζεις κατά καιρούς να αποβεί "προβληματική" για την επιδερμίδα σου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που διάφοροι δερματολόγοι, με πρωτοστάτη τη διάσημη Dr. Whitney Bowe, ξεκίνησαν μια νέα μόδα, αρχικά στα ιατρεία και στους ασθενείς τους για να πάρει διαστάσεις αργότερα και στα social media. Έτσι, το πρόσφατο skincare trend που έχει γίνει viral τον τελευταίο καιρό ακούει στο όνομα "Skin cycling" και αφορά στην ουσία μια εναλλαγή βημάτων στη νυχτερινή skincare ρουτίνα (και όχι στην πρωινή) με στόχο αφενός τη σωστή εφαρμογή (ενεργών) συστατικών ώστε να αφομοιωθούν σωστά από την επιδερμίδα και αφετέρου την αποφυγή ερεθισμών από την υπερβολική χρήση ορισμένων προϊόντων.

Το Skin Cycling σε βοηθά να αποκομίσεις όλα τα οφέλη των προϊόντων που εφαρμόζεις, με την προϋπόθεση ότι ακολουθείς μια ορισμένη στρατηγική εφαρμογής συγκεκριμένων προϊόντων σε συγκεκριμένο χρόνο.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τέσσερα βήματα, κάθε ένα εκ των οποίων τηρείται πιστά σε έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόμενων βραδιών. Με το πέρας αυτού του κύκλου, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για όσο καιρό επιθυμείς. Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι θα δεις αποτελέσματα μετά από μόλις δύο κύκλους (8 ημέρες), όμως όσο περισσότερο επιμείνεις τόσο το καλύτερο για την επιδερμίδα σου.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Πρώτη νύχτα: Απολέπιση

Προτιμάται η χημική απολέπιση και όχι η φυσική με σκληρά scrubs. Η χημική απολέπιση γίνεται με προϊόντα (συνήθως serums ή toners) που περιέχουν AHAs και BHAs και αφήνουν μια λαμπερή όψη άμεσα, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το δέρμα να δεχτεί όλη την περιποίηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις χημικό peeling

Δεύτερη νύχτα: Εφαρμογή ρετινοειδών

Τα ρετινοειδή, με γνωστότερη μορφή αυτή της ρετινόλης, είναι από τα πιο δραστικά συστατικά τόσο αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακμής όσο και αναφορικά με τη βελτίωση της υφής του δέρματος και τη μείωση των ρυτίδων.

Τα προϊόντα που περιέχουν κάποια μορφή ρετινοειδούς είναι επομένως και από τα πιο ισχυρά που θα μπορούσες να εφαρμόσεις, με δραστικά ωστόσο αποτελέσματα για το δέρμα. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι, η ρετινόλη είναι πιο ήπια από άλλες μορφές ρετινοειδών, όπως για παράδειγμα η τρετινοΐνη (Retin-A), η οποία συνταγογραφείται αποκλειστικά από δερματολόγο, συνηθέστερα σε περιπτώσεις ακμής. Σε κάθε περίπτωση, η υπερβολική, άσκοπη ή λανθασμένη χρήση της μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα και αίσθημα καύσου ακόμα και στα πιο ανθεκτικά δέρματα. Κι ενώ η γενική οδηγία ορίζει ότι μπορείς να την εφαρμόζεις μερικά βράδια τη βδομάδα, ξεκινώντας με δύο τη βδομάδα αν είσαι newbie, το Skin Cycling έρχεται και λέει ότι θα εφαρμόζεται τη δεύτερη νύχτα του κύκλου, κατά προτίμηση μόνη της, χωρίς να συνδυάζεις κανένα άλλο συστατικό - ακριβώς για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε ερεθισμός.

Note: Αν θες, και σε περίπτωση που νιώθεις το δέρμα σου ξηρό και αφυδατωμένο, μπορείς να εφαρμόσεις την ενυδατική σου πάνω από τη ρετινόλη, αφού περιμένεις λίγα λεπτά για να απορροφηθεί καλά από το δέρμα σου.

Τρίτη και τέταρτη νύχτα: Ενυδάτωση, θρέψη και καταπράϋνση

Οι δύο συνεχόμενες νύχτες που ακολουθούν εμπεριέχουν πλήρη ενυδάτωση για το δέρμα, που οφείλεις να το αφήσεις να "ξεκουραστεί". Αποφεύγεις κάθε ενεργό συστατικό αλλά και απολέπιση και του χαρίζεις όλη τη θρέψη που χρειάζεται το μικροβίωμα ώστε να επιτευχθεί η επανόρθωση του επιδερμιδικού φραγμού. Τα κηραμίδια, η γλυκερίνη και, φυσικά, το υαλουρονικό οξύ είναι τα τοπ 3 συστατικά που καλό είναι να περιέχονται στις ενυδατικές κρέμες σου ώστε να χαρίσεις στο πρόσωπό σου όλη την υγρασία και ενυδάτωση που τόσο έχει ανάγκη.

Εμφανίζεις συχνά ερυθρότητα ή άλλους ερεθισμούς στο πρόσωπο; Οι κρέμες για ευαίσθητη επιδερμίδα που θα την καταπραΰνουν άμεσα

Τα πλεονεκτήματα του Skin Cycling

Στην ουσία, επωφελείσαι από τις θετικές επιδράσεις της απολέπισης και των ρετινοειδών, χωρίς ταυτόχρονα να παραφορτώνεις το δέρμα σου με τη συνεχόμενη χρήση ενεργών συστατικών που κρύβουν ενδεχομένως τον κίνδυνο να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό στην επιδερμίδα. Ιδιαίτερα κερδισμένες θα βγουν όσες κοπέλες έχουν πάθει κάτι σαν ανοσία στις κρέμες και στα ενεργά συστατικά, με την έννοια ότι το δέρμα τους τα έχει συνηθίσει σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν αντιδρά και δεν επωφελείται από αυτά (διάβασε περισσότερα σχετικά με αυτό το φαινόμενο εδώ). Επίσης κερδισμένες θα βγουν όσες κοπέλες είναι "χαμένες" και δεν ξέρουν πώς να εντάξουν ομαλά στη ρουτίνα τους τα πιο ενεργά συστατικά, αλλά και οι αρχάριες που θέλουν μεν να δοκιμάσουν τη ρετινόλη και τις θετικές επιδράσεις της, επιθυμούν όμως να το κάνουν σταδιακά και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Μπορώ να χρησιμοποιώ ρετινόλη και άλλα ενεργά συστατικά το καλοκαίρι;

Οι απόψεις διίστανται. Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι η ρετινόλη αλλά και η χημική απολέπιση πρέπει να σταματά το καλοκαίρι, με την εφαρμογή της να γίνεται το αργότερο μέχρι Μάιο, καθώς το δέρμα γίνεται τόσο ευαίσθητο που δεν πρέπει να το βλέπει ο ήλιος. Η συνεχόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και ο ήλιος της Ελλάδας που είναι δυνατός τους περισσότερους μήνες, κάνει το δέρμα πιο επιρρεπές στη φωτοευαισθησία με κίνδυνο σοβαρών εγκαυμάτων (στη χειρότερη) αλλά και εμφάνιση κηλίδων, πανάδων, κλπ.

Από την άλλη, υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή ρετινόλης μια ή δύο νύχτες την εβδομάδα (μόνο) και με απαραίτητη εφαρμογή αντηλιακού το επόμενο πρωί είναι επιτρεπτή. Αν μάλιστα αντικατασταθεί η ρετινόλη από τη φυσική και ήπια εναλλακτική της, το bakuchiol, τότε τόσο το καλύτερο.

Η επιλογή είναι δική σου, μετά από σύμφωνη γνώμη του δερματολόγου σου (οπωσδήποτε) αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις δικές σου ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και τύπο δέρματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ