Υγεία : Διατροφή11 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2019

Είναι το κουκούτσι του βερίκοκου το νέο health trend; Και έχει όντως αντικαρκινική δράση;

Το βερίκοκο το αγαπάμε. Όταν όμως μάθεις πόσο ευεργετικό για την υγεία είναι το κουκούτσι του βερίκοκου, θα το αγαπήσεις ακόμη περισσότερο.

Είναι το κουκούτσι του βερίκοκου το νέο health trend; Και έχει όντως αντικαρκινική δράση;

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο (@glinoudimitra)

Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο που αγαπάμε, με μεγάλη διατροφική αξία και πολλές βιταμίνες. Πολύς λόγος όμως γίνεται τελευταία για το κουκούτσι του βερίκοκου ως το νέο health trend. Τι ισχύει και τι χρειάζεται να προσέχεις;

Τι ισχύει για το κουκούτσι του βερίκοκου

Η σύσταση του πυρήνα του βερίκοκου το κάνει εξαιρετικά θρεπτικό. Συγκεκριμένα, το συστατικό που κρύβεται στο κουκούτσι και το κάνει τόσο σημαντικό είναι η αμυγδαλίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β17. Η αμυγδαλίνη θεωρείται η κατεξοχήν αντικαρκινική βιταμίνη και μπορούμε να την βρούμε και στα αμύγδαλα και στα πικραμύγδαλα. Μάλιστα και το κουκούτσι του βερίκοκου έχει πικρή γεύση- ίσως να ήταν και ο λόγος που οι άνθρωποι σταμάτησαν να το καταναλώνουν. Η θεωρία εξήγησης της αντικαρκινικής δράσης της αφορά το κυάνιο που απελευθερώνεται και καταστρέφει τα λυσοσώματα, που περιέχουν ένζυμα ικανά να θανατώσουν εκείνα του καρκίνου. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε πως οι πυρήνες του σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, ειδικά όταν ο καρκίνος έχει ήδη εμφανιστεί. Κυρίως όμως δρα προληπτικά.

Προσοχή στην υπερκατανάλωση

Στην αγορά και συχνότερα στα βιολογικά καταστήματα, κυκλοφορούν πυρήνες φρούτων που τρώγονται ωμά σαν αμύγδαλα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση του συγκεκριμένου κουκουτσιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 6 πυρήνες, καθώς η δραστικότητα της αμυγδαλίνης μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας και να προκαλέσει δηλητηρίαση σε παιδιά και εγκύους, σύμφωνα με τον EFSA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας Τροφίμων). Το κυάνιο που απελευθερώνεται, όπως προαναφέρθηκε, θεωρείται τοξική ουσία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Best of network