Υγεία : Διατροφή13 ΜΑΪΟΥ, 2020

Γιατί είναι σημαντικό να ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ έλλειψη βιταμίνης Β12

Γνωρίζεις πως πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12; Ωστόσο είναι πολύ σημαντική για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού!

Γιατί είναι σημαντικό να ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ έλλειψη βιταμίνης Β12

Αν ήξερες πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό σου, θα καταλάβαινες γιατί πρέπει να φροντίσεις να μην έχεις έλλειψη βιταμίνης Β12! Διάβασε τρεις επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους με τους οποίους η Β12 είναι πολύτιμη για το σώμα σου και κάνε έξυπνες διατροφικές επιλογές ώστε να παίρνεις τη σωστή ποσότητα.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για να μην έχεις έλλειψη βιταμίνης Β12

Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η ΣΗΠ για τη Β12 είναι τα 4 mg τη μέρα για άντρες και γυναίκες και 5 mg για μητέρες που θηλάζουν.

Γιατί είναι σημαντικό να ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ έλλειψη βιταμίνης Β12

Η Β12 ή κοβαλαμίνη είναι μια βασική βιταμίνη, που είναι απαραίτητη στο σώμα μας αλλά δεν μπορεί να τη συνθέσει μόνο του. Έχει πολλούς ρόλους στη λειτουργία του οργανισμού μας, ανάμεσά τους είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των νευρικών κυττάρων ενώ χρειάζεται για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA! Δες εδώ τρεις βασικούς λόγους που πρέπει να φροντίζεις να παίρνεις από τη διατροφή σου την απαραίτητη Β12.

Προλαμβάνει την αναιμία

Η βιταμίνη Β12 παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό. Τα χαμηλά επίπεδά της προκαλούν μείωση στο σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν ομαλά.

Ενώ τα υγιή ερυρθά αιμοσφαίρια είναι μικρά και στρογγυλά, όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Β12 γίνονται πιο μεγάλα και το σχήμα τους γίνεται ωοειδές (οβάλ).

Εξαιτίας του μεγαλύτερου και ακανόνιστου σχήματος, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να μεταφερθούν με τον απαραίτητο ρυθμό από τον μυελό των οστών στο κυκλοφορικό, ρποκαλώντας μεγαλοβλαστική αναιμία. Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να νιώθεις είναι έντονη κόπωση και αδυναμία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Best of network