Υγεία : Διατροφή21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2011

Τα θαλασσινά που αγαπούν τις γυναίκες

Πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα και απαραίτητα στη δίαιτα, μάθε τι σου προσφέρουν (και τις συνταγές που τους ταιριάζουν!)

Τα θαλασσινά που αγαπούν τις γυναίκες


Πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα και απαραίτητα στη δίαιτα, μάθε τι σουπροσφέρουν τα αγαπημένα σου θαλασσινά (αλλά και πώς θα τα φτιάξεις!)

Καβούρια, σολομός, χτένια και ταπεινές σαρδέλες. Ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες και με υπέροχη γεύση, ειδικά το καλοκαίρι προτίμησέ τα! Μάθε τους σωστούς συνδυασμούς για maximum γεύση (και εύκολες συνταγές).

Καβούρια
Τα καβούρια συνήθως μαγειρεύονται όπως ο αστακός (βράζονται ζωντανά), αλλά η κατεψυγμένη εκδοχή τους είναι πλέον τόσο συνηθισμένη που μπορείς να την επιλέξεις, αν σε ενοχλεί αυτή η διαδικασία. Δοκίμασέ τα βραστά και κρύα. Βάλε το κρέας τους σε σαλάτα για μιαγευστική εκδοχή Nicoise. Πρόσθεσε κομμάτια στην επόμενη ομελέτα σου ή σέρβιρε με sauce cocktail για ελαφρύ ορεκτικό.
Miss Bloom’s Tip: Συνδυάζονται ιδανικά με απαλές γεύσεις, όπως το αβοκάντο, για να συμπληρώσουν τη φυσική αλμυρότητα, αλλά και λεμόνι για γευστική αντίθεση. Απόφυγε την τηγανιτή εκδοχή σε καβουροκροκέτες – χάνει στη γεύση και δεν έχεις δικαιολογία για κορεσμένα λιπαρά από το τηγάνισμα.

Σαλάτα με καβούρια
Βάλε περίπου 50-55 γραμμ. ψίχα καβουριού σε ένα μπολ για σαλάτα. Ψιλόκοψε 1 ματσάκι ρόκα, 1 μεγάλη ντομάτα, 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά και πρόσθεσε τα στο μπολ με το καβούρι. Περίχυσε με λίγο λάδι και ξύδι και ανακάτεψε όλα τα υλικά καλά. Έτοιμη!

Σολομός
Αυτό το διάσημο super food είναι από τις πιο γνωστές πηγές των Ω-3 λιπαρών οξέων, τα γνωστά καλά λιπαρά. Μόλις 85 γραμμ. περιέχουν 52% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας (ΣΗΠ) σε νιασίνη, βιταμίνη του συμπλέγματος Β που χαρίζει ενέργεια και βοηθά τον οργανισμό σου να μεταβολίζει υδατάνθρακες και λίπος. Δοκίμασέ το στη σχάρα με vinaigrette λεμονιού. Ακόμη, ποσαρισμένο σεσαλάτα με κρεμμύδια σε φέτες και dressing γιαούρτι-άνηθο. Επίσης, ψητόστο γκριλ με sauce σόγια-πορτοκάλι.
Miss Bloom’s Tip: Συνδυάζεται ιδανικά με ελαφριές γεύσεις όπως το λεμόνι ή η σόγια, για την εξισορρόπηση της γεύσης. Δένει ωραία με ελαφρώς όξινα χόρτα, όπως το σπανάκι, που αντισταθμίζουν τη γεμάτη γεύση.

Σολομός μαριναρισμένος με πορτοκάλι
Ανακάτεψε 2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού, 1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη και 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο. Περίχυσε με το μείγμα 2 φιλέτα σολομού και άφησέ το να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Ψήσ’ το στο αέρα για 20 λεπτά περίπου.

Σαρδέλες
Aκόμα και σε κονσέρβα, είναι υγιεινό φαγητό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, αφού τα κόκαλά του (φυσικά, τρώγονται) είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου για τα οστά σου. Περίπου 85 γραμμ. σαρδέλες περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D από 1 ποτήρι γάλα. Η γεύση της σαρδέλας στη σωστή συνταγή απογειώνεται και δεν είναι τυχαίο που τα ταπεινά αυτά ψαράκια έχουν κάνει δυναμικό comeback από chefs σε μεγάλα εστιατόρια. Δοκίμασέ τες κατευθείαν από την κονσέρβα (ψάξε γι’ αυτές σε ελαιόλαδο,για ακόμη περισσότερα καλά λιπαρά). Ψητές στο γκριλ με λεμόνι καιελαιόλαδο, για περίπου 2 λεπτά σε κάθε πλευρά (χρησιμοποίησε φρέσκες σαρδέλες). Πάνω σε ζυμαρικά, σαλάτα ή τραγανό ψωμί.
Miss Bloom’s Tip: Συνδυάζονται ιδανικά με εξίσου έντονες γεύσεις: ελιές, παρμεζάνα και φυσικά ξίδι.

Σαρδέλες Kαίσαρα
Βάλε στην τοστιέρα ένα ψωμάκι ciabatta. Ανακάτεψε 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαρούλι με ελαφριά σάλτσα Καίσαρα και βάλε το στο ψωμάκι. Από πάνω πρόσθεσε 2 σαρδέλες από κονσέρβα και 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα.

Χτένια
Αυτά τα μικρά μαλάκια είναι από τις πιο άπαχες πρωτεΐνες (λογικό, εφόσον είναι μόνο μυς), με μόλις 95 θερμίδες και λιγότερο από 1 γραμμ. λιπαρών ανά 85 γραμμάρια. Να θυμάσαι όμως όταν τα αγοράζεις, ότι πρέπει να είναι στεγνά και σφιχτά και να μην περιβάλλονται από κάποιο υγρό. Δοκίμασέ τα στη σχάρα ή στον ατμό. Άφησέ τα νακρυώσουν και βάλ’ τα σε σαλάτα με σπανάκι και μπέικον.Περίχυσέ τα με ελαιόλαδο και δενδρολίβανο για ένα γρήγορο ορεκτικό. Πρόσθεσέ τα σε μακαρονάδα με καυτερή σάλτσα για έναν απρόσμενο γευστικό συνδυασμό.
Miss Bloom’s Tip: Συνδυάζονται ιδανικά με διακριτικές μεσογειακές γεύσεις, όπως το λευκό κρασί, το ξύσμα λεμονιού, η κάπαρη, το δενδρολίβανο ή η ντομάτα.

Xτένια al diablo

Ζέστανε 1 κ.γ. ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε μισή σκελίδα πολτοποιημένο σκόρδο και 85 γραμμ. περίπου χτένια. Άσε τα να σοταριστούν για 1 λεπτό. Πρόσθεσε 1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες και μία πρέζα νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Σοτάρισε για ακόμη 1 λεπτό. Ανακάτεψέ τα με 1 φλιτζάνι βρασμένα μακαρόνια ολικής αλέσεως και στόλισε με 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.

Photo via: www.careskitchen.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Best of network