Follow us

Γιατί νιώθεις τόσο εξαντλημένη πριν από την περιόδο;

Πέφτεις στο κρεβάτι εξαντλημένη πριν από την περίοδο και δεν μπορείς να σηκωθείς; Δες τι σημαίνει αυτό.

MissBloom TEAM
περιοδος istock

Η εξάντληση πριν την περίοδο και κατά την έμμηνο ρύση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Annals of General Psychiatry, το 90% των γυναικών έχουν προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, με κύρια χαρακτηριστικά την ευερεθιστότητα, τις αλλαγές στην όρεξη, τις εναλλαγές της διάθεσης και την κόπωση.

Αυτό το τελευταίο μπορεί να είναι πραγματικά τρομερό, ακόμη και να εμποδίσει την ικανότητά σου να φέρεις εις πέρας τα καθημερινά σου καθήκοντα όπως η εργασία, οι κοινωνικές υποχρεώσεις και η ανατροφή των παιδιών.

Τι προκαλεί υπερβολική κόπωση πριν από την περίοδο

Ο Σπύρος Γράψας, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, επιστημονικός συνεργάτης της Γ' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν", εξηγεί γιατί μπορεί να νιώθεις πραγματικά κουρασμένη πριν από την περίοδο και τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

1. Ορμονικές διακυμάνσεις

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, πιθανότατα οφείλονται στις ορμόνες.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο μέχρι την έμμηνο ρύση, λέει ο γυναικολόγος. "Αυτές οι ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν πτώση της σεροτονίνης, η οποία θεωρείται ότι παίζει ρόλο στα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας", λέει. "και να οδηγήσει σε αισθήματα κόπωσης, κυκλοθυμίας, κατάθλιψης ή ακόμα και άγχους".

2. Προβλήματα ύπνου

Μαζί με τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούν άμεσα κόπωση, μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο τις ημέρες ή εβδομάδες πριν από την περίοδό τους, σύμφωνα με το Office on Women's Health. Η εξάντληση πριν την περίοδο και κατά την έμμηνο ρύση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Όσες έχουν περίοδο είναι πιο πιθανό να βιώσουν κακή ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής και εμμηνορροϊκής φάσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine. Το να μην κοιμάσαι αρκετά θα μπορούσε να συμβάλει σε αισθήματα υπερβολικής κόπωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ