Follow us

Πώς να «εκπαιδεύσεις» τους παππούδες (μέρος Α)

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη δίνει τις πιο πρακτικές λύσεις στον "αιώνιο" προβληματισμό των γονέων

Πώς να «εκπαιδεύσεις» τους παππούδες (μέρος Α)

Το πιο κοινό θέμα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στην Ελλάδα, αφορά στη σχέση με τους γονείς και κατ’ επέκταση τη σχέση των παππούδων με τα εγγόνια τους.

Παρακάτω αναφέρω τα πιο συχνά παράπονα των γονέων (και ταυτόχρονα λάθη των παππούδων) τα οποία συναντάμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ελληνικών οικογενειών. Ωστόσο, η κάθε κατάσταση χρειάζεται και τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης, τον οποίο προτείνω ύστερα από κάθε πρόβλημα. Μπορείς να κάνεις μια προσπάθεια να «εκπαιδεύσεις» τους παππούδες και να πετύχεις μια ισορροπημένη και υγιή σχέση μαζί τους.

Οφέλη σχέσης παππούδων με εγγόνι


Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που έχουν καλή σχέση με τους γονείς, έχουν καλύτερη σχέση και μεταξύ τους. Έτσι, αξίζει τον κόπο… Πέρα όμως από αυτό, όταν ένα παιδί έχει έναν πραγματικά καλό παππού και γιαγιά, κερδίζει μέσα από τη σχέση.

  • Οι παππούδες κουβαλούν εμπειρίες αφού έχουν ζήσει σε πολύ διαφορετικές εποχές, και μέσα από τις ιστορίες τους το παιδί μαθαίνει την εξέλιξη των κοινωνιών.
  • Επίσης, τα παιδάκια βλέπουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, από τον εαυτό τους μέχρι τον παππού…
  • Οι παππούδες που έχουν σωστό ρόλο, κρατούν ισορροπίες, γίνονται γέφυρα συμβιβασμού και διακριτικά μειώνουν τις εντάσεις μέσα στην οικογένεια.
  • Επίσης, βοηθούν το ζευγάρι και σε πρακτικά ζητήματα, όπως όταν για παράδειγμα χρειάζεται να κρατήσουν το εγγόνι.


Παράπονα γονέων από τους παππούδες:

Οι παππούδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια με πολλά δώρα

Ο παππούς και η γιαγιά, ζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που τους δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα, τα οποία συχνά δεν μπορούν να ελέγξουν. Θεωρούν ότι ο ρόλος τους υπαγορεύει να προσφέρουν πολλά υλικά στο εγγόνι, καθώς είναι «ο εύκολος» τρόπος να κερδίσουν προσοχή από εκείνα, την οποία πολλοί την ταυτίζουν με την αγάπη. Κάποιοι λένε ότι η αγάπη είναι τόσο μεγάλη, που δεν φτάνει να εκφραστεί με την μία φορά που θα δουν το εγγονάκι τους. Έτσι, επιλέγουν να τους δίνουν ό,τι εκείνα ζητήσουν και ακόμη παραπάνω.

Πώς να «εκπαιδεύσεις» τους παππούδες (μέρος Α)

Πώς να το αντιμετωπίσεις


Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι οι νέοι γονείς, ότι ένα παιδί δεν μπορεί να «κακομάθει» από έναν παππού, εκτός αν ο ρόλος του είναι τόσο ενεργός στη ζωή του παιδιού που φτάνει να απειλήσει τον ρόλο του γονέα.

Αν όμως οι παππούδες βλέπουν το παιδί μια φορά στο τόσο (πχ στις δύο εβδομάδες) και του δίνουν δώρα, το παιδί δεν σημαίνει ότι θα θεωρήσει ότι αυτό είναι το σωστό. έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείς γι’ αυτό, καθώς εσύ έχεις την ευκαιρία να βάλεις τα όρια καθημερινά και να του διδάξεις το πραγματικό νόημα των υλικών αγαθών, την οικονομίας και της εγκράτειας. (εδώ μπορείς να επισκεφθείς το σχετικό άρθρο μου για το πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την οικονομική κρίση).

Αν βλέπεις ότι η γιαγιά που κρατάει για παράδειγμα το παιδί καθημερινά, του δίνει ό,τι ζητήσει, χρειάζεται να προσπαθήσεις να της δώσεις να καταλάβει τη σημασία των ορίων για το παιδί.
  • Πες της ότι ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός για το παιδί, ότι του μεταφέρει σημαντικά μηνύματα και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του.
  • Φόβισέ την λέγοντάς της ότι ένα παιδί που έχει ό,τι ζητήσει δεν είναι σε θέση να εκτιμά τίποτα, κάτι που σχετίζεται επιστημονικά με την εμφάνιση κατάθλιψης στο μέλλον, αλλά και με υπερκινητικότητα.
  • Πρόσεξε τον τρόπο που θα της μιλήσεις. Χρειάζεται να της δείξεις ότι είστε στο ίδιο στρατόπεδο και συνεργάζεστε μαζί για να κάνετε το καλύτερο για το μικρό σας, ενώ παράλληλα εκτιμάς πολύ το ότι σε βοηθά.

Συνέχισε στη σελίδα ii


Δεν προσέχουν τη διατροφή των παιδιών και τα ταΐζουν ό,τι να’ναι

Κάποιοι παππούδες, συνήθως εκείνοι που είναι λάτρεις και οι ίδιοι του ανθυγιεινού φαγητού, ταΐζουν κακής ποιότητα τροφή στα παιδιά (Fast food, γλυκά, αναψυκτικά κλπ) καθώς νομίζουν ότι έτσι θα τα χαροποιήσουν, με τον ίδιο τρόπο που χαίρονται κι εκείνοι όταν τρώνε κάτι τέτοιο.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Σίγουρα αν αυτό θα συμβεί μια φορά στο τόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως συμβαίνει συνέχεια, τότε χρειάζεται να θορυβήσεις τους παππούδες για τις συνέπειες στην υγεία των παιδιών.
  • Μίλησέ τους για την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιακές ανεπάρκειες και κάνε τους να νιώθουν τύψεις κάθε φορά που θα ταΐσουν με κάτι τέτοιο το παιδί.
  • Ετοίμασε εσύ το φαγητό του παιδιού, γράψε την ημερήσια διατροφή του και κόλλησέ την στον τοίχο.
  • Μην αγοράζεις τίποτα τέτοιο από το σούπερ μάρκετ ή κάνε επιθεώρηση στο σπίτι τους (αν πρόκειται να αφήσεις το μικρό σου εκεί). Πρόσεξε να μην φτάσεις στην υπερβολή. Δεν πειράζει να φάει και ένα γλυκό δύο φορές την εβδομάδα.

Πώς να «εκπαιδεύσεις» τους παππούδες (μέρος Α) - εικόνα 2

Τα πιέζουν πολύ να φάνε

Οι περισσότεροι παππούδες, έχοντας και το κατοχικό σύνδρομο, νομίζουν ότι όσο πιο πολύ μπουκώσουν το παιδί, τόσο πιο καλό του κάνουν.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Ειδικά σε αυτό το θέμα, οι περισσότεροι χρειάζονται ενημέρωση. Δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να τρώει το παιδί. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι το παιδί πρέπει να μάθει να αντιλαμβάνεται το πότε πεινάει, πότε είναι χορτάτο, πότε διψάει κ.λπ. Αν ένα παιδί πιέζεται για να φάει, τότε οδηγείται στο σύνδρομο του διατροφικού αποκλεισμού ή στην ανορεξία, καθώς έχει συνδέσει το φαγητό με αρνητικά συναισθήματα. Δώσε τους φυλλάδια και ενημέρωσέ τους για τις διατροφικές διαταραχές.


  • Θέλουν να περνά μαζί τους το ζευγάρι κάθε αργία/διακοπές

Πολλοί παππούδες, δεν ζητούν απλά, αλλά απαιτούν το ζευγάρι να περνά μαζί του όλο τον ελεύθερό του χρόνο. Αυτή η προσδοκία για κάποια ζευγάρια φαίνεται λογική. Ωστόσο, πολλά είναι αυτά που καταπιέζονται ή φτάνουν να συγκρουστούν μαζί τους ή ακόμη και το ζευγάρι μεταξύ του, προκειμένου να χειριστεί την κατάσταση.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Εδώ μπορείς να ανατρέξεις στο άρθρο μου που μιλάει για τα όρια που χρειάζεται να βάλουν οι γονείς στους γύρω.
  • Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίζεις από νωρίς με τον σύντροφό σου τι θα θέλατε να κάνετε στις διακοπές ή στην επόμενη αργία. Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά.
  • Επίσης, μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά στους γονείς και να τους ζητήσετε να μην σας πιέζουν. Ζητήστε τους ευγενικά και γλυκά να καταλάβουν ότι όντας νέο ζευγάρι (αν είστε) χρειάζεστε τον χρόνο και το χώρο σας για να καταλάβετε κι εσείς τι σας ευχαριστεί σαν οικογένεια. Το μυστικό είναι εσείς να είστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να θέσετε όρια.

Συνέχισε στη σελίδα iii


Θέλουν να βλέπουν συνέχεια το εγγόνι ή δεν πηγαίνουν ποτέ να το δουν


Κάποιοι παππούδες είτε είναι υπερβολικά φορτικοί είτε πολύ αδιάφοροι. Μπορεί να έχουν σαν παράδειγμα το πώς μεγάλωσαν οι ίδιοι (πχ στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι) ή το αντίθετο (πχ ο παππούς μακριά, βλέποντάς τον σπάνια)

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Στην περίπτωση που οι παππούδες αντιμετωπίζουν το σπίτι σας σαν το δικό τους, χρειάζεται και πάλι να βάλετε από κοινού τα όριά σας.
  • Ορίστε από την αρχή μια μέρα που θα πηγαίνετε εκεί το παιδί (πχ κάθε Πέμπτη ή κάθε δεύτερη Πέμπτη-η συχνότητα εξαρτάται από εσάς) και πείτε τους ότι αυτή είναι η μέρα τους. Η μέρα που έχουν την ευκαιρία να χαρούν το εγγόνι τους, γιατί τις υπόλοιπες μέρες θα είναι μαζί σας. Η ευθεία αντιμετώπιση είναι η καλύτερη σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Πείτε στην γιαγιά να σας τηλεφωνεί όποτε θέλει να έρθει και να βρίσκετε μαζί μια κατάλληλη μέρα και ώρα που βολεύει και τις δυο.
  • Συχνά δεν τίθεται θέμα ενδιαφέροντος αλλά εξουσίας και ελέγχου, δηλαδή η γιαγιά (ή ο παππούς) πηγαίνει για να ελέγξει και παρέμβει στον τρόπο που λειτουργεί το σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βάλετε ισχυρά όρια μαζί με τον σύντροφό σας (ειδικά αν πρόκειται για την μητέρα του).
  • Κάποιοι γονείς μου λένε ότι βάζουν όρια άλλά οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιμείνετε, να γίνετε πιο σαφείς και ξεκάθαροι.

Πώς να «εκπαιδεύσεις» τους παππούδες (μέρος Α) - εικόνα 3

Επειδή το θέμα είναι μεγάλο και πολυδιάστατο, θα συνεχίσουμε στο blog της επόμενης Πέμπτης με τα παρακάτω προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζεις με τους παππούδες:

  • Δεν ασχολούνται αρκετά με το εγγόνι όταν το βλέπουν
  • Χρησιμοποιούν το εγγονάκι για να κερδίσουν αυτά που θέλουν από τους γονείς
  • Δεν τηρούν τους κανόνες που βάζουν οι γονείς
  • Δεν βάζουν ποτέ όρια στο εγγόνι τους
  • Ασκούν κριτική στους γονείς μπροστά στο εγγόνι, ακυρώνοντας τον ρόλο τους
  • Νιώθουν ότι επειδή βοηθούν με το εγγόνι, έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη ζωή των παιδιών τους
  • … το χειρότερο
  • Η γιαγιά θέλει να πάρει το ρόλο της μαμάς, υπονομεύοντας τη μαμά ή και τους δύο γονείς (ή ο παππούς τον μπαμπά)
  • Η γιαγιά (ή ο παππούς) διαβάλει κάποιον από τους δύο γονείς στον γιο ή στην κόρη του

Αν έχετε κάποιο άλλο θέμα να προσθέσετε μπορείτε να μου στείλετε στο mail koutsostamati@gmail.com με θέμα blog.

Σ.


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook "Σάντυ Κουτσοσταμάτη" για να ενημερώνεσαι όποτε θέλεις για τα άρθρα του ‘Ανάλυσέ το’ και όχι μόνο…


Blog Ανάλυσέ το: Διάβασε εδώ όλα τα posts από τη Σάντυ Κουτσοσταμάτη


Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή,αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων τηςιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περίπνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ