Follow us

Despoina's Notebook No 16

Η Δέσποινα Καμπούρη προτείνει Χριστουγεννιάτικες συνταγές και έξυπνες διακοσμητικές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι!


Αυτές τις μέρες –μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα- είναι πολλά τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά από σας για ιδέες που έχουν να κάνουν με το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, συνταγές και όμορφο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Σήμερα λοιπόν, θα ξεκινήσω το post μου με μία τέλεια Χριστουγεννιάτικη (και όχι μόνο) συνταγή από τα χέρια ενός νέου και πολύ ταλαντούχου σεφ, του Γιάννη Γραμμένου! Να θυμάστε το όνομά του! Η βελουτέ κολοκυθόσουπα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα και με αυτή την αφορμή σας την παρουσιάζω με τη βοήθεια του Γιάννη! Πάρτε μία γεύση!

Ο chef Γιάννης Γραμμένος κατάγεται από το νησί των Φαιάκων, τη μαγευτική Κέρκυρα. Σημαντικός σταθμός στη ζωή του στάθηκε η γιαγιά του η Ερασμία η οποία τον είχε μαζί της στην κουζίνα από τη νηπιακή κιόλας ηλικία, μαθαίνοντάς του τα μικρά εκείνα μυστικά που κάνουν το φαγητό νοστιμότερο. Παράλληλα, τον δίδαξε την χρήση των βοτάνων και των μυρωδικών. Του μετέδωσε την αγάπη και το μεράκι της για τη μαγειρική. Η απόφασή του να ασχοληθεί με αυτόν τον κλάδο ήταν μονόδρομος. Το πάθος του για τις γεύσεις και τις κοσμοπολίτικες μυρωδιές τον οδήγησε στον μαγευτικό κόσμο της γαστρονομίας. Έχει συνεργαστεί με τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας αφήνοντας πάντα τη δική του σφραγίδα στη δημιουργία των γεύσεων. Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται στο Local Restaurant Bar ενώ έχει φιλοξενηθεί και στην τηλεόραση με εμφανίσεις στις εκπομπές “Food and the city” του Βασίλη Καλλίδη και “Πρωινό μου” στο Mega, στο μαγκαζίνο “Life” της Εύας Αντωνοπούλου καθώς και στη μαγειρική εκπομπή “Chef στον αέρα” στον Σκάι με την Ελένη Ψυχούλη. Θέλοντας να επικοινωνήσει την τέχνη του και τις απολαυστικές του προτάσεις, δημιούργησε μαζί με την Αναστάζια Φωτιάδη το νέο site www.foodesign.gr. Οι γνώσεις του, η επαγγελματική του εμπειρία και η αμεσότητα του χαρακτήρα του τον καθιστούν γέφυρα μεταξύ του επαγγελματία σεφ και του ερασιτέχνη μάγειρα.

ΣΟΥΠΑ ΨΗΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΑΓΡΙΟΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΞΙΝΟΚΡΕΜΑ

Για 4-6 άτομα

Υλικά

Για την σούπα
1 κιλό κίτρινη κολοκύθα
½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
3-4 μέτρια καρότα καθαρισμένα
3 φρέσκα κρεμμύδια
½ πράσο
1 σκελίδα σκόρδο
1-2 φύλλα δάφνη
2-3 κ.σ. Βούτυρο ή μαργαρίνη
? κ.γ. Αγριοκύμινο
300 γρ κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι σε μύλο

Για την ξινόκρεμα
100 γρ γιαούρτι στραγγιστό
80 γρ ξινόγαλο
Αλάτι

Για τον ζωμό λαχανικών
2 λτ νερό
2 φινόκιο
4 καρότα
2 φρέσκα κρεμμύδια
1 πράσο
1 φύλλο δάφνης
Λίγο μαϊντανό

Εκτέλεση
- Παίρνουμε τη κολοκύθα, την καθαρίζουμε από τους σπόρους,την ξεφλουδίζουμε και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια πάχους τριών εκατοστών, την αλατίζουμε και την ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα.
- Όσο η κολοκύθα ψήνεται, βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά για το ζωμό λαχανικών μαζί και τα βράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά.
- Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα, το αγριοκύμινο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες, το σκόρδο την ψητή κολοκύθα τις πατάτες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών 1 ½ λίτρο περίπου, την δάφνη και αφήνουμε όλα τα υλικά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να έχουν μείνει λίγα υγρά στην κατσαρόλα.
- Όταν η σούπα είναι έτοιμη την βγάζουμε από την κατσαρόλα και την βάζουμε σε ένα μπλέντερ την χτυπάμε να πολτοποιηθούν καλά τα υλικά. Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ζωμό, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει παχύρευστη, αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.
- Για την ξινόκρεμα: Σε ένα μπόλ ανάμειξης ανακατεύουμε το γιαούρτι και το ξινόγαλο μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να γίνει παχύρευστη κρέμα.
- Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο την κολοκυθόσουπα και στην μέση βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ξινόκρεμα.


Πριν λίγες μέρες λοιπόν, για τις ανάγκες της εκπομπής μου στον ΣΚΑΪ «Για μια καλύτερη ζωή», γνώρισα από κοντά την Αναστάζια φωτιάδη, μία εκπληκτική διακοσμήτρια με πολύ εκλεπτυσμένο γούστο.

Despoina's Notebook No 16

Με την Αναστάζια κάναμε ένα θέμα που αφορά στην όμορφη, γρήγορη, οικονομική και οικολογική διακόσμιση του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Όπως καταλαβαίνετε άρπαξα την ευκαιρία από τα μαλλιά και σας παρουσιάζω κάποιες φωτογραφίες που τράβηξα από το κινητό μου για να δείτε πόσο όμορφο είναι το τραπέζι που φτιάξαμε!

Despoina's Notebook No 16 - εικόνα 2

Είναι πανεύκολο αν σκεφτεί κανείς ότι αγοράζοντας κάποια κλωνάρια από έλατο, λίγες κόκκινες κορδέλες, ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα, λίγα διακριτικά στολίδια σαν και αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες και κάποια γυάλινα μικρά μπουκαλάκια τσίπουρου, μπορεί να στρώσει το τέλειο χριστουγεννιάτικο τραπέζι για εσάς και τους φίλους σας ή την οικογένειά σας!

Despoina's Notebook No 16 - εικόνα 3

Η Αναστάζια μου έδωσε τα εξής tips:

1. Για σουπλά, μπορούμε να κόψουμε σε ίδια μεγέθη κάποιο αγαπημένο μας ύφασμα όποιας ποιότητας μας αρέσει σε όποιο χρώμα μας αρέσει. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το πράσινο και το κόκκινο είναι τα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα χρώματα!

2. Μπορούμε στα ποτήρια των καλεσμένων μας να βάλουμε μέσα ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο μπαστουνάκι και να τους το χαρίσουμε!

3. Τις χαρτοπετσέτες μας
μπορούμε να τις «πιάσουμε» με ένα ξύλινο μανταλάκι πάνω στο οποίο μπορούμε να κολλήσουμε με κόλλα διάφορα διακοσμητικά ή και να γράψουμε το όνομα του καλεσμένου μας!

4. Στο κέντρο του τραπεζιού μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μεγάλο κλονάρι από Ελατο και να βάλουμε διάσπαρτα ανάμεσά του κάποια όμορφα κυροπήγια ή και να το στολίσουμε με μικρές κόκκινες μπαλίτσες. Έτσι θα εχουμε ένα στολισμένο δέντρο «ξαπλωμένο στο τραπέζι μας». Αν δεν έχουμε κυροπήγια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά γυάλινα μπουκαλάκια τσίπουρου και τυλίξουμε πάνω τους κόκκινες ή πράσινες κορδέλες. Μέσα στα μπουκαλάκια μπορούμε να βάλουμε τα κεριά μας!

5. Τέλος, αν δεν έχουμε μικρές κόκκινες θήκες για ρεσό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια σφηνοπότηρα και να βάλουμε μέσα κεράκια ρεσό που θα φτιάξουν μία πολλή όμορφη ατμόσφαιρα στον χώρο!

Despoina's Notebook No 16 - εικόνα 4

Σας στέλνω τα φιλιά μου και την αγάπη μου όπου κι αν βρίσκεστε. Περιμένω τα μηνύματά σας στο dkampouri@gmail.com, στο Facebook (Despoina Kampouri B) και στο Twitter (@dkampouri).

Despoina's Notebook No 15
Despoina’s Notebook No 14
Despoina’s Notebook No 13
Despoina's Notebook No 12
Despoina’s Notebook No 11
Despoina’s Notebook No 10
Despoina’s Notebook No 9
Despoina’s Notebook No 8
Despoina’s Notebook No 7
Despoina’s Notebook No 6
Despoina’s Notebook No 5
Despoina’s Notebook Νο 4
Despoina’s Notebook No 3
Despoina's Notebook Νο 2
Despoina’s Notebook No 1


Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ