Follow us

Τι να φάω στις διακοπές; Να πώς θα τρως σωστά το καλοκαίρι

Η ιατρός βιοπαθολόγος Δρ. Μαρία Ψωμά μας δίνει μερικές τελευταίες συμβουλές πριν τις διακοπές του καλοκαιριού

διατροφη
Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Ήρθε η ώρα να σου δώσουμε τις τελευταίες οδηγίες για τις διακοπές σου και να απαντήσουμε σε ένα από τα πιο κομβικά ερωτήματα: «Τι να φάω στις διακοπές;»

Πρέπει να θυμάσαι ότι στην περίοδο των διακοπών στόχος σου είναι όχι να χάσεις, αλλά να συντηρήσεις αυτό που πέτυχες μέχρι τώρα. Πρέπει ταυτόχρονα να χαλαρώσεις και να “γεμίσεις” τις μπαταρίες σου, για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Δες τις απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα που άκουσε η Δρ. Μαρία Ψωμά:

Τι να φάω στις διακοπές;

1. «Καλύτερα να τσιμπάω λίγο απο τα απαγορευμένα καθημερινά ή να πειθαρχώ όλη την εβδομάδα και να ξεφεύγω εντελώς το Σαββατοκύριακο;»

Έρευνες απο το Boston University College of Health and Rehabilitation Science, υποστηρίζουν ότι προτιμούν την καθημερινή μικρή ατασθαλία, για να μπορέσει να υπάρχει έλεγχος στο φαγητό. Η νοοτροπία του «όλα ή τίποτα», θεωρούν ότι οδηγεί σε αντιδραστικές συμπεριφορές και βουλιμικές τάσεις. Βέβαια η προτεινόμενη ατασθαλία είναι μια μπουκιά ή μια κουταλιά γλυκό!

2. «Καλύτερα να ξεφεύγω εντελώς το Σαββατοκύριακο στο αλκοόλ ή ένα ποτηράκι καθημερινά;»

Αρχικά αν δεν πίνεις καλό είναι να μην αρχίσεις τώρα. Φυσικά και πρέπει να προτιμάς το ένα ποτήρι οι γυναίκες και δύο οι άντρες καθημερινά, εφόσον δεν μπορείς να το αποχωριστείς. Το να πίνεις ένα μπουκάλι σε κάθε ευκαιρία γιορτής ή το Σαββατοκύριακο θα σε οδηγήσει μόνο σε προβλήματα. Το αλκοόλ έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα το σάκχαρο του αίματος και να χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη έκκριση ινσουλίνης για να το μεταβολίσει. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και βλάβη στο συκώτι.

3. «Τι αλκοόλ να πίνω;»

Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στο ποτό, προσπάθησε τουλάχιστον να μην πίνεις ποτέ νηστική. Ειδικά στην παραλία, με την ζέστη, αν πιεις χωρίς να έχεις φάει, το μόνο που θα πετύχεις είναι ζάλη και αφυδάτωση. Προτίμησε τα καθαρά ποτά και όχι cocktail, αν θέλεις να προσέξεις τα κιλά σου.

4. Μένεις όλη τη μέρα νηστική στην παραλία για να φας το βράδυ στην ταβέρνα.

Ένα απο τα σημαντικότερα λάθη των διακοπών, είτε από έλλειψη οργάνωσης είτε «για να κάνεις δίαιτα» είναι το να μείνεις όλη μέρα νηστική και φυσικά το βράδυ να μην υπάρχει έλεγχος. Έχεις πάθει ήδη υπογλυκαιμία και για να ισορροπήσεις το σάκχαρο σου, τρως ό,τι βρεις μπροστά σου.

Οργανώσου και πάρε μαζί φρούτα, ξηρούς καρπούς, ένα τόστ ολικής με γαλοπούλα και τυρί, αγγουράκια και φυσικά νερό. Πρόσεξε να πίνεις συνέχεια νερό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης, ειδικά αν κάνεις και κάποια δραστηριότητα. Προτίμησε αλμυρούς ξηρούς καρπούς· το αλάτι, βοηθάει το νερό που πίνεις να συγκρατηθεί από το σώμα σου.

Δες ακόμα: Τα πιο υγιεινά και ελαφριά σνακ για την παραλία

Να θυμάσαι ότι το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι ιδανική εποχή για να χαλαρώσεις. Απόλαυσε τον ήλιο, τη θάλασσα, τους φίλους και την περίφημη μεσογειακή κουζίνα. Αν υπάρχει μέτρο και στοιχειώδης οργάνωση, θα διασκεδάσεις και θα διατηρήσεις το βάρος σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ