Follow us

Γράμμα Νο 25: Το φαινόμενο της σειράς γέννησης

Φανταζόσουν ποτέ ότι μερικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου εξαρτώνται από την σειρά γεννήσεως σου; Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει το φαινόμενο.

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει την προσωπικότητα κάθε παιδιού ανάλογα με τη σειρά γέννησής του

Η μικρούλα σε λίγες μέρες θα κλείσει τους 11 μήνες… Σαν μητέρα έχω ζήσει σχεδόν όλες τις γνωστές και συνηθισμένες καταστάσεις για πρώτη φορά:

  • Εγκυμοσύνη-και ό,τι αυτή συνεπάγεται… (Αγωνία, αϋπνία, περίεργα όνειρα, περίεργη αίσθηση ότι ένα ανθρωπάκι μεγαλώνει μέσα σου, ανυπομονησία, συσπάσεις, πρώτο σκίρτημα του μωρού…)
  • Τη γέννα (Απίστευτη εμπειρία... Ευτυχώς σε γενικές γραμμές, ήταν εύκολη…)
  • Το πρώτο άλλαγμα και μπάνιο (Ήταν σα να κάναμε ιδιαίτερα μαθήματα για να τα μάθουμε διεκδικώντας τον καλύτερο βαθμό… πολύ άγχος…)
  • Τον θηλασμό (θηλάζω ακόμη και το απολαμβάνω πολύ. Έτσι, το απολαμβάνει και η μικρή… Μετά από κάθε θηλασμό χαμογελάει και είναι ήρεμη. Όμως τι δίψα μετά!!!... Δεν έχω ξαναδιψάσει τόσο στη ζωή μου…)
  • Το πρώτο εμβόλιο (Ήθελα να σκοτώσω την παιδίατρο…)
  • Η πρώτη βόλτα με το αμάξι (Που ο Δημήτρης πήγαινε με 30 το πολύ… )
  • Τον πρώτο πυρετό (Ήταν σα να είχα κι εγώ…)
  • Την πρώτη φορά που χαμογέλασε ανταποκρινόμενη σε εμάς (και ξαφνικά ήταν σα να μπήκε στο σαλόνι μας ένα ουράνιο τόξο…)
  • Την πρώτη βόλτα με το καρότσι («τελικά είμαι μαμά» σκέφτηκα…)
  • Το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα (ήταν για μένα όσο πρωτόγνωρο και ευχάριστο ήταν για εκείνη)
  • Το πρώτο δοντάκι που μια μέρα ξεπρόβαλε και νόμιζα ότι το παιδί μου θα φύγει στο πανεπιστήμιο...
  • Η πρώτη φορά που μπουσούλησε ( και ένιωσα σα να είχε πάρει το χρυσό στους ολυμπιακούς στον μαραθώνιο…)

Γράμμα Νο 25: Το φαινόμενο της σειράς γέννησης

Όσοι είστε γονείς, μάλλον με νιώθετε…


Δεν είμαι έτοιμη ακόμη για το δεύτερο παιδί, όμως επειδή πάντα σκέφτομαι πολύ και αναλύω τα πάντα, προσπαθούσα να φανταστώ πώς θα ήμουν με το δεύτερο παιδί. Η απάντηση είναι μία: ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΗΡΕΜΗ!!!

Όπως υποψιάζομαι ότι θα είναι και όλος ο συγγενικός περίγυρος. Αν η μικρή Ιωαννίτα γεννιόταν δεύτερη στη σειρά αντί για πρώτη, θα μεγάλωνε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Το ίδιο θα ίσχυε αν γεννιόταν τρίτη. Η σειρά γέννησής μας καθορίζει την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας και την εξέλιξή μας, πιο πολύ απ’όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Mάθε περισσότερα για τη σημασία της σειράς γέννησης στην σελίδα ii

Ο Άντλερ ήταν ο πρώτος ψυχολόγος που μίλησε για το φαινόμενο της σειράς γέννησης και στη θεωρία του βασίστηκε ολόκληρη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Ιστορικά, τα πρωτότοκα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν βρεφικό θάνατο, αρρωσταίνουν λιγότερο και συνήθως θηλάζουν περισσότερο. Όλες οι πρωτιές τους γιορτάζονται πανηγυρικά. Από την άλλη, τα πρωτότοκα παιδιά, ενώ έχουν τους γονείς τους μόνο για τον εαυτό τους, ξαφνικά, πρέπει να τους μοιράζονται. Αυτό τους οδηγεί σε περισσότερο άγχος, συναισθηματική ένταση καθώς έχουν και μεγαλύτερη τάση στη ζήλεια.

Γράμμα Νο 25: Το φαινόμενο της σειράς γέννησης

Αν είσαι το πρώτο παιδί

Έχεις δυναμισμό και θέληση να πετύχεις επαγγελματικά. Η καριέρα σου παίζει σημαντικό ρόλο για σένα. Μικρός/η ήθελες να είσαι καλός μαθητής/τρια. Είσαι ηγετική φυσιογνωμία και θέλεις τον έλεγχο. Σε ενοχλεί η αποτυχία και την αποφεύγεις όσο μπορείς. Είσαι αγχώδης και προσπαθείς πάντα για το καλύτερο. Σε ενδιαφέρει η γνώμη των γύρω σου και ζητάς την αποδοχή τους. Γενικά, θέλεις να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό. Δεν χαλαρώνεις εύκολα και δεν αφήνεις πολλά στην τύχη. Δεν παίρνεις εύκολα ρίσκα και δεν «ξεκουνιέσαι» εύκολα από το σπίτι. Γενικά, δεν δίνεις και τη ζωή σου για τα ταξίδια. Προσπαθείς να δείχνεις ανωτερότητα και υπευθυνότητα στις καταστάσεις. Θέλεις να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των γονιών σου (που είναι πολλές ακριβώς επειδή είσαι το πρώτο παιδί!)

Γράμμα Νο 25: Το φαινόμενο της σειράς γέννησης

Αν είσαι το δεύτερο παιδί

Είσαι πιο κοινωνικός και πιο προσαρμόσιμος χαρακτήρας. Συμβιβάζεσαι και παίρνεις πιο χαλαρά τις καταστάσεις. Σου αρέσει να περνάς χρόνο με τους φίλους και δεν είσαι ανταγωνιστικός/η. Ξέρεις να μοιράζεσαι και να χάνεις. Διεκδικείς αυτό που χρειάζεσαι, όπως έπρεπε να κάνεις ως παιδί (για να ακουστείς κι εσύ), αλλά έχεις μάθει ότι δεν μπορείς πάντα να αποκτάς ό,τι θέλεις. Είσαι πιο ανεξάρτητη φύση και μπορείς να αγνοήσεις τις απόψεις των τρίτων. Τρελαίνεσαι για ταξίδια και για περιπέτειες. Οι γονείς σου δεν είχαν πολλές προσδοκίες από εσένα, έτσι νιώθεις πάντα πιο ελεύθερος.

Διάβασε για το τρίτο παιδί και τη σημασία της σειράς γέννησης στην σελίδα iii

Αν είσαι το τρίτο παιδί

Το πιθανότερο είναι, πως ως μικρότερο παιδί αμφισβητείς και παρατηρείς τα γεγονότα γύρω σου. Έχεις μια πιο επαναστατική προσωπικότητα. Πολλά τρίτα παιδιά επιλέγουν έναν πολύ πιο διαφορετικό τρόπο ζωής από τα αδέρφια τους για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό. Ήσουν το μωρό στην οικογένεια και έτσι συνεχίζεις να νιώθεις, περιμένοντας οι άλλοι να έχουν την ευθύνη. Συνήθως τα τρίτα παιδιά είναι τα τελευταία που θα προσφερθούν να βοηθήσουν σε μια κατάσταση. Μπορεί όμως, οι γονείς σου να περιμένουν από εσένα όλα όσα δεν έκαναν τα δυο πρώτα παιδιά, σε αυτή την περίπτωση ένα τρίτο παιδί παρουσιάζει πολλά χαρακτηριστικά πρωτότοκου.

Γράμμα Νο 25: Το φαινόμενο της σειράς γέννησης

Αυτά είναι τα γενικά χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να αποκλείονται κι άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την προσωπικότητα, όπως οι συνθήκες και τα γεγονότα ζωής και η ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου.

Εγώ πάντως αναγνωρίζω στον εαυτό μου τα χαρακτηριστικά του πρωτότοκου, όπως και στην αδερφή μου και στον άντρα μου τα χαρακτηριστικά του δεύτερου παιδιού.

Πρώτα, δεύτερα ή τρίτα, τα παιδιά είναι μια τρέλα!!! Εμείς έχουμε χαζέψει με την μικρή και όσο πιο ήρεμη κι αν θα είμαι, σίγουρα θα χαζέψω και με τα δεύτερο…


Να είστε καλά!!
Σ.


Διάβασε επίσης από τη Σάντυ Κουτσοσταμάτη:
  • Γράμμα Νο 24: Θέλεις να διατηρήσεις το κλίμα των διακοπών;
  • Blog «Ανάλυσέ το»: 6 tips για ονειρεμένες διακοπές

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτεαναπαραγωγή,αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόποχρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ