Follow us

Μαλλιά με πιτυρίδα; Δοκίμασες τις συμβουλές της Beauty Editor;

Η πιτυρίδα στα μαλλιά σου είναι ο Νο 1 εχθρός της εμφάνισης των μαλλιών. Η Beauty Editor αναλύει τους μύθους, τις αλήθειες και τα σωστά προϊόντα!

Ποιος φοβάται την πιτυρίδα;

Μύθοι, αλήθειες και όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το “ γνωστό-άγνωστο” εχθρό της εμφάνισης των μαλλιών.


Από τις πιο συνηθισμένες αλλά και ενοχλητικές «ασθένειες» του τριχωτού της κεφαλής, η πιτυρίδα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες φαίνεται να έχει περιστασιακά ταλαιπωρήσει το 60-70% του πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Αν και όλοι αναγνωρίζουμε τα συμπτώματά της, τις περίφημες “λευκές νιφάδες”, ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν από τι προέρχεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Το “who is who” της πιτυρίδας


Αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της διαδικασίας απολέπισης στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας, οι γνωστές “λευκές νιφάδες” δεν είναι παρά νεκρά κύτταρα που αποβάλλονται σε 7 με 21 ημέρες αντί για 28. Η υπερπαραγωγή αυτή κυττάρων τα οποία δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν και καταλήγουν να κολλούν μεταξύ τους, οφείλεται στην εξίσου υπερβολική παραγωγή του ζυμομύκητα malassezia ή pitytosporum oval.

Έτσι αντίθετα από την άποψη που έχουν ορισμένοι, η πιτυρίδα δεν είναι κολλητική. Η αύξηση των αποικιών του malassezia μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες: π.χ. σε ορμονικές διαταραχές –όπως συμβαίνει στην εφηβεία, στην εγκυμοσύνη ή την κλιμακτήριο-, στις διατροφικές συνήθειες, στον τρόπο ζωής, στο περιβάλλον, αλλά και στο άγχος ή τη στενοχώρια.

Μαλλιά με πιτυρίδα; Δοκίμασες τις συμβουλές της Beauty Editor;

Πιτυρίδα ή ξηροδερμία;


Με κοινό σύμπτωμα την ταχύτερη από τους φυσιολογικούς ρυθμούς απολέπιση, η πιτυρίδα και η ξηροδερμία διαφέρουν στο γεγονός ότι οι λευκές νιφάδες όσων υποφέρουν από ξηροδερμία είναι μικρότερες σε μέγεθος, δεν έχουν λίπος και η απολέπιση συνοδεύεται από ερεθισμό και φαγούρα.

Επιπλέον η ξηροδερμία, όπως άλλωστε αποκαλύπτει και το όνομά της, δεν έχει σχέση με έντονη παρουσία του μύκητα malessezia, αλλά με την έλλειψη νερού και επαρκούς σμήγματος στην επιδερμίδα. Έτσι, αν η θεραπεία της πιτυρίδας μπορεί να επιτευχθεί με τη συστηματική χρήση ενός αντιπιτυριδικού σαμπουάν, η ξηροδερμία χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση με προϊόντα που λιπαίνουν και ενυδατώνουν επαρκώς την επιδερμίδα.

Αυτή η σημαντική διαφορά στην θεραπεία τους, μπορεί εύκολα να τις κάνει διακριτές στον καθένα μετά από δέκα περίπου ημέρες συστηματικής χρήσης ενός αντιπιτυριδικού σαμπουάν. Σε αυτό το διάστημα είναι βέβαιο πως η πιτυρίδα θα έχει περιοριστεί σημαντικά ενώ η ξηροδερμία θα παραμένει το ίδιο έντονη.

Πώς θα αντιμετωπίσεις πραγματικά την πιτυρίδα; Μάθε στη σελίδα ii

Η αντιμετώπιση της πιτυρίδας


Όπως ήδη αναφέραμε, η πιτυρίδα μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα με τα κατάλληλα για το σκοπό σαμπουάν αρκεί η χρήση του σαμπουάν να γίνεται σε τακτική βάση μέχρι να εξαλειφθεί το πρόβλημα και στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται περιοδικά για λίγο καιρό μετά. Mε καλλυντικά συστατικά και ενυδατικούς παράγοντες τα σύγχρονα αντιπιτυριδικά σαμπουάν δεν αφυδατώνουν τα μαλλιά ή το δέρμα του κεφαλιού και μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά χωρίς να επηρεάζουν το φυσικό ή βαμμένο χρώμα των μαλλιών.

Στην περίπτωση της ξηροδερμίας, η αντιμετώπισή της είναι πολυπλοκότερη, αφού θα πρέπει να ακολουθηθεί ειδική αγωγή με ειδικά σαμπουάν και λοσιόν ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση του πολύ ζεστού νερού, ο πολύ θερμός αέρας στο σεσουάρ, οι χημικές διεργασίες που ξηραίνουν το δέρμα του κεφαλιού –βαφές, περμανάντ-, το τρίψιμο των μαλλιών με την πετσέτα κοντά στις ρίζες.

Τα προϊόντα

Μαλλιά με πιτυρίδα; Δοκίμασες τις συμβουλές της Beauty Editor;

1. Θεραπεία κατά της πιτυρίδας και της ξηροδερμίας Scalp Relief Dandruff Control, Redken (στα κομμωτήρια). 2. Ενυδατικό σαμπουάν με απολεπιστικές ιδιότητες Βain Exfoliant Hydratant ειδικά για την ξηροδερμία, Kerastase (στα κομμωτήρια). 3. Σαμπουάν Propoline κατά της ξηροδερμίας, Apivita (στα φαρμακεία). 4. Σαμπουάν Ultrex Volume Max ενάντια στην πιτυρίδα με συστατικά που προσφέρουν όγκο στα λεπτά μαλλιά και καταπολεμούν τη λιπαρότητα. 5. Σαμπουάν κατά της πιτυρίδας και με ειδική σύνθεση για βαμμένα μαλλιά, Colour Care Anti-Dandruff Shampoo, Head & Shoulders. 6. Σαμπουάν για πιτυρίδα και ξηροδερμία με δάφνη και εχινάτσια, Korres (στα φαρμακεία).


Διάβασε επίσης:


Λαμπερά μαλλιά; 3 φυσικές συνταγές για μάσκες από την Beauty Editor!

Τριχόπτωση: Πώς θα σώσεις τα μαλλιά σου;
Tips για να φαίνονται τα μαλλιά σου πιο μακριά από τον Νικόλα Βιλλιώτη!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ