Tasty Guide : Κυρίως Πιάτα29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2019

Συνταγή για παπουτσάκια με μπεσαμέλ της μαμάς

Ένα κλασικό πιάτο που όλοι αγαπάμε.

Συνταγή για παπουτσάκια με μπεσαμέλ

Οι μελιτζάνες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα λαχανικά του καλοκαιριού. Οι συνταγές με αυτές είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα της μεσογειακής κουζίνας που όλοι λατρεύουμε. Παρακάτω θα βρεις την πιο κλασική και μαμαδίστικη συνταγή για παπουτσάκια με μπεσαμέλ.

Η πιο νόστιμη συνταγή για παραδοσιακό παστίτσιο

Συνταγή για παπουτσάκια με μπεσαμέλ της μαμάς

Υλικά για τις μελιτζάνες και το γαρνίρισμα:

4-5 μέτριες μελιτζάνες (1 κιλό φλάσκες, μέτριες)
2 κούπες αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα (εξαρτάται βέβαια το τηγάνι ή τη φριτέζα)
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
10 λεπτά φετάκια ντομάτας
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)

Υλικά για τον κιμά:

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1/2 κούπα άσπρο κρασί
1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα ντοματάκια κονσέρβας ή 2 φρέσκες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
τριμμένη καννέλα
τριμμένο γαρύφαλο
αλάτι
πιπέρι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

Υλικά για τη μπεσαμέλ:

1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 κ.σ. φυτικό λίπος
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Πλένουμε και χωρίζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση.
Τις πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι μέσα σε ένα μπολάκι και τις αφήνουμε έτσι έξω από το ψυγείο για 1-2 ώρες (αυτό γίνεται για την πικρίλα).
Τις ξεπλένουμε ύστερα και τις σφίγγουμε με τα χέρια μας, να φύγει όλο το νερό.
Τηγανίζουμε σε φριτέζα (ή σε τηγάνι βαθύ) να ροδίσουν ελαφρώς. Η θερμοκρασία να είναι μέτρια και να περιμένουμε να ζεσταθεί το λάδι αλλά να μην κάψει και αρχίζει και βγάζει καπνούς. Σκοπός είναι να τηγανιστούν εσωτερικά αρκετά και όχι μόνο εξωτερικά. (Χρησιμοποιώ αραβοσιτέλαιο γιατί αυτό το λάδι δε προσθέτει σχεδόν καθόλου μυρωδιά στα τηγανητά. Αν θέλουμε μπορούμε να τις τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο, αλλά θα γίνουν λίγο πιο βαριές στη γεύση).
Τις βάζουμε στη συνέχεια μέσα σ’ ένα πυρέξ σκεύος ή ταψάκι.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε τον κιμά και τον σωτάρουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε το άσπρο κρασί.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, το γαρύφαλο, την κανέλλα, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να δέσει η σάλτσα και να πιει αρκετά τα υγρά (περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά).
Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τη μισή κούπα κεφαλοτύρι μέσα και ανακατεύουμε.
Για τη μπεσαμέλ ρίχουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα εβαπορέ, άλλο τόσο νερό και το βάζουμε να ζεσταθεί.
Το βγάζουμε από τη φωτιά αλλά προσέχουμε να είναι ζεστό όταν θα το ρίξουμε στο αλεύρι. Το γάλα εβαπορέ είναι το μυστικό μου για νόστιμη μπεσαμέλ. Φυσικά θα μπορούσατε να τη φτιάξετε και με φρέσκο γάλα, σε αυτή την περίπτωση δε θα προσθέτατε το νερό.
Ζεσταίνουμε το φυτικό λίπος και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Ένα συρμάτινο χτυπητήρι είναι χρήσιμο για αυτή την περίπτωση.
Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά με προσοχή και ανακατεύουμε συνέχεια με μέτρια ταχύτητα για να μη σβολιάσει. Όσο την αφήνουμε να βράζει τόσο θα πήζει. Προσωπικά μου αρέσει να μην είναι πηχτή αλλά να μπορεί να σταθεί πάνω στα άλλα υλικά.
Αν χρειάζεται ρίχνουμε με προσοχή άλλο λίγο αλεύρι αλλά με τρόπο σα να το κοσκινίζουμε από πάνω ή γάλα ζεστό.
Όταν πια έχει γίνει σχεδόν όσο πηχτό θέλουμε ρίχνουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.Τη δοκιμάζουμε αν μας αρέσει και αν χρειαστεί ρίχνουμε και άλλο αλάτι και μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε και λίγο πιπεράκι.
Πιέζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στο κέντρο με ένα κουτάλι να σχηματισθεί βαθούλωμα και βάζουμε από 3-4 κουταλιές κιμά στην καθεμία.
Στρώνουμε την επιφάνεια και απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ με το κουτάλι. Αν θέλουμε τοποθετούμε επάνω σε αυτή ένα φετάκι ντομάτας και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και πιπέρι.
Βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους στους 180 βαθμούς Κελσίου, περίπου 1 ώρα, ώστε να ροδίσει η μπεσαμέλ και να στεγνώσουν τα υγρά από τις μελιτζάνες.
Σερβίρουμε τα παπουτσάκια ζεστά.

Καλοκαιρινές συνταγές με κολοκυθάκια

Από τη μαμά της Κωνσταντίνας Ποριάζη, την Κυρία Μαρία, Σέρρες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Best of network