Follow us

Mom to be | Ο ρόλος του σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Η γυναικολόγος εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη.

MissBloom TEAM
εγκυμοσύνη iStock

Αχ αυτά τα γλυκάκια! Tι νόστιμα που είναι και τι μεγάλος πειρασμός ιδιαίτερα με τις λιγούρες της εγκυμοσύνης!

Όμως είναι απαγορευτικά για την έγκυο γυναίκα, η οποία πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς ζάχαρη και με μειωμένη πρόσληψη τόσο υδατανθράκων (γιατί ό,τι έχει αλεύρι στο σώμα μας μετατρέπεται σε ζάχαρη) όσο και λίπους. Με τη βοήθεια του γιατρού μας ή του διαιτολόγου μας οργανώνουμε ένα υγιεινό διαιτολόγιο και παρακαλούμε το σύντροφό μας και τους οικείους μας να μας βοηθήσουν να το ακολουθήσουμε.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη προκαλεί αστάθεια στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, αντίσταση στην ινσουλίνη και τάση για υπογλυκαιμία αν μείνουμε πολλή ώρα νηστικές. O διαβήτης της κυήσεως είναι μια πάθηση που συνήθως ανακαλύπτουμε με την καμπύλη σακχάρου μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας. Απαντάται συχνότερα στις παχύσαρκες γυναίκες, μετά την ηλικία των 30 ετών, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη, όταν συνυπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αν έχει προηγηθεί γέννηση παιδιού πάνω απο 4 κιλά ή νεκρού εμβρύου, αν υπήρχε σε προηγούμενη κύηση, σε υπέρταση κυήσεως...

Κάποιες φορές αντιμετωπίζεται με δίαιτα αυστηρή, τακτικά γεύματα και σωματική άσκηση. Συχνά χρειάζεται να χορηγήσουμε ινσουλίνη. Χαπάκια για το σάκχαρο δεν χορηγούνται στην κύηση γιατί μπορεί να προκαλέσουν τερατογένεση στο 1ο τρίμηνο και δεν μπορούν να ρυθμίσουν επαρκώς το σάκχαρο.

Πάντα πρέπει να παρακολουθούμε καθημερινά το σάκχαρο μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του διαβητολόγου μας.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται ρυθμισμένο το σάκχαρο και για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, τον τοκετό και την υγεία της γυναίκας. Ο διαβήτης της κυήσεως μπορεί να προκαλέσει αποβολή, ανωμαλίες στο έμβρυο, υδράμνιο (παθολογική αύξηση του αμνιακού υγρού), πρόωρο τοκετό, μακροσωμία-παχουλό μωρό, δύσκολο τοκετό με τραυματισμό και της μητέρας και του παιδιου- γι ΄αυτό συχνά επιλέγουμε τον τοκετό με καισαρική τομή-,υπέρταση και προεκλαμψία στη μητέρα, αιφνίδιο θάνατο του εμβρύου λίγες μέρες πριν τη γέννηση του.Το νεογνό μπορεί να παρουσιάσει υπογλυκαιμία, ίκτερο, αναπνευστική δυσχέρεια και αργότερα παχυσαρκία και διαβήτη τυπου ΙΙ.

Συνήθως, μετά τον τοκετό, ο μεταβολισμός του σακχάρου ομαλοποιείται. Σε ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο 50%, μπορεί να αναπτυχθεί διαβήτης σε μεγαλύτερη ηλικία στη γυναίκα, γι 'αυτό καλό είναι να το παρακολουθεί συχνά.

Συστήνεται στις μέλλουσες μανούλες να ξεκινούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή νωρίς, πριν την εγκυμοσύνη ώστε να έχουν προετοιμάσει το σώμα τους για τις αυξημένες ανάγκες της κυήσεως

Ευχαριστούμε την Αντωνία Λαζαράκη, γυναικολόγο μαιευτήρα www.lazaraki.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ