Follow us

Πεπτικό σύστημα | 5 κινήσεις για τη βέλτιστη υγεία του

Πέντε διατροφικές συνήθειες που θα σου προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και θα σου εξασφαλίσουν υγεία και ισορροπία.

MissBloom TEAM
πεπτικο iStock

Κάποτε ο κόσμος το αντιλαμβανόταν ως ένα απλό σύστημα του σώματος.
Το πεπτικό σύστημα θεωρούνταν απλώς ένας μακρύς σωλήνας για να περάσει η τροφή μας, να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και να φτάσει στο άλλο άκρο. Ωστόσο, το έντερο μάς προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία μας και μπορούμε να πιστώσουμε πολλά από αυτά στη λειτουργία των μικροοργανισμών που ζουν μέσα σε αυτό και που ονομάζονται μικροβιακή χλωρίδα.

Μικροβιακή χλωρίδα

Η μικροχλωρίδα αναφέρεται στα διάφορα είδη βακτηρίων, ζυμομυκήτων και
πρωτόζωων που κατοικούν στο παχύ έντερο. Οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε ακούσει ως "κακά" βακτήρια και οργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, αλλά φιλοξενούμε επίσης μια ποικιλία "καλών" βακτηρίων που μπορούν να προάγουν την υγεία.

Αυτά τα "καλά" βακτήρια μπορούν να υποστηρίξουν την ανοσία (το 70% του
ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο), καθώς και να επηρεάσουν τη διάθεσή μας (το 90% της σεροτονίνης του σώματος, της "χαρούμενης" χημικής ουσίας του εγκεφάλου, παράγεται στο έντερο).

Με πάνω από 100 εκατομμύρια νευρώνες στον πεπτικό σωλήνα, το έντερο έχει
πλέον θεωρηθεί ως ο "δεύτερος εγκέφαλος", λόγω του μακρύτερου κρανιακού νεύρου του σώματος, του πνευμονογαστρικού νεύρου, που εκτείνεται από τον εγκέφαλο στο έντερο και συνδέει τα δύο όργανα μεταξύ τους.

Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε τις διατροφικές συνήθειες που μπορείς να
ακολουθήσεις για να προωθήσεις την αφθονία των "καλών" βακτηρίων που μπορούν να αποτρέψουν λοιμώξεις, φουσκώματα, ασθένειες και γενικά να διατηρήσουν το πεπτικό σου σύστημα (και τη γενική υγεία) σε πολύ καλή κατάσταση.

1.Αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ένας φυτικός υδατάνθρακας που διέρχεται από το πεπτικό σύστημα αμετάβλητος. Ενώ οι ίνες είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν, προσφέρουν μια πηγή τροφής για τα μικρόβια του εντέρου μας, τα οποία τις "καταβροχθίζουν" και μπορούν να παράγουν ευεργετικά υποπροϊόντα για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επίσημα, συνιστάται να καταναλώνουμε 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Εάν πάσχεις από πεπτικά συμπτώματα, τότε αύξησε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου αργά, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ