Follow us

Αξίζει να συνδυάζεις σίδηρο με βιταμίνη c;

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, ζαλάδα, ενώ οδηγεί στην αναιμία. Τι ρόλο παίζει η βιταμίνη C;

MissBloom TEAM
σιδηρος Istock

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για την σωστή ανάπτυξη και την βέλτιστη λειτουργία σημαντικών διεργασιών. Το σώμα σου χρησιμοποιεί το σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα μέρη του σώματος και τη μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που παρέχει οξυγόνο στους μύες. Το σώμα σου χρειάζεται, επίσης, το σίδηρο για να παράγει ορισμένες ορμόνες.

Μερικές φορές το σώμα σου δεν μπορεί να πάρει αρκετό σίδηρο από τις τροφές που καταναλώνεις, ενώ άλλες φορές αδυνατεί να τον απορροφήσει. Οι συνέπειες της έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό σου μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές, και πολύ γρήγορα να αντιληφθείς αδυναμία, υπνηλία και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου: Ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, τα θαλασσινά και τα πουλερικά, και απορροφάται ευκολότερα από το σώμα σου και ο μη αιμικός σίδηρος που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα. Για να καταφέρεις να απορροφήσεις και τους δύο τύπους σιδήρου και να έχεις επαρκή αποθέματα, η βιταμίνη C έρχεται για να σε "σώσει".

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο ίδιο γεύμα με φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάς περισσότερο από αυτό, ακόμη και όταν προέρχεται από φυτικές τροφές.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ