Follow us

Προετοιμασία για εγκυμοσύνη | Οι τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα

Τα νέα ζευγάρια αξίζει να μάθουν τι είναι καλό να τρώνε και τι να αποφεύγουν ώστε να αυξήσουν την πιθανότητα να γίνουν γονείς.

MissBloom TEAM
εγκυμοσυνη iStock

Από τη Βαλεντίνη Ρίζου, κλινική διαιτολόγο, MSc, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών (nutricare4health).

Η ενίσχυση της γονιμότητας είναι ένα θέμα που αφορά όλο και πιο μεγάλο ποσοστό των νέων ζευγαριών. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό θέμα υγείας που μελετάται στενά από την ερευνητική κοινότητα τα τελευταία χρόνια και στα δύο φύλα. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται συνεργασία του ζευγαριού με μια ομάδα από καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ηρεμίας με στόχο να έρθει μια νέα ζωή στον κόσμο.

Σε πολυάριθμες σύγχρονες έρευνες αναδεικνύεται η σημαντική σχέση διατροφής - γονιμότητας, με την πλειοψηφία των στοιχείων, μάλιστα, να προέρχονται από μελέτες σε ζευγάρια που βρίσκονταν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη βιβλιογραφία, φαίνεται ότι ορισμένες διατροφικές παράμετροι ενισχύουν τη γονιμότητα, ενώ άλλες μπορεί να λειτουργούν αρνητικά.

Τρόφιμα που ενισχύουν τη γονιμότητα

1. Με Ω3 λιπαρά: ψάρια, όπως σαρδέλα και σολομός, σπόροι chia, λιναρόσπορος, καρύδια.

2. Με αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, φυλλικό οξύ: (από φρούτα) μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι και ακτινίδιο, (από λαχανικά) μαρούλι, σπανάκι και ρόκα.

3. Με φυτικές ίνες: φρούτα με φλούδα, πολύ καλά πλυμένα, λαχανικά πολύ καλά πλυμένα, προϊόντα ολικής αλέσεως (>6 γρ. φυτικές ίνες/100 γρ. προϊόντος), κριθαρένια παξιμάδια, νιφάδες βρόμης.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα με ασβέστιο: Σε αυτό το σημείο σημειώνουμε ότι, για την ενίσχυση της γονιμότητας, οι γυναίκες συνιστάται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, ενώ οι άνδρες με χαμηλή περιεκτικότητα.

Τρόφιμα που επιβαρύνουν τη γονιμότητα

1. Κόκκινο κρέας: χοιρινό, μοσχαρίσιο λουκάνικο, αρνί, κατσίκι.

2. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (Ultra processed foods): αλλαντικά, φαγητά fast food (πίτσα, μπέργκερ, κρέπα, κοτομπουκιές), αρτοπαρασκευάσματα (κρουασάν, κουλουράκια φούρνου, τυρόπιτα), επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (λευκό ψωμί).

3. Ροφήματα: αναψυκτικά με ζάχαρη, ενεργειακά ποτά.

4. Αλκοόλ (ανάλογα με την τρέχουσα κατανάλωση).

5. Καφεΐνη (ανάλογα με την τρέχουσα κατανάλωση).

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr