Follow us

Πασχαλινό τσουρέκι, κουλουράκια, τσιζκέικ | 3 συνταγές για πασχαλινά γλυκά

Πασχαλινό τσουρέκι, κουλουράκια και cheesecake!

Ο Cool Artisan σού δίνει τις πιο νόστιμες συνταγές για τα δύο αυτά παραδοσιακά γλυκά, αλλά και πασχαλινό cheesecake που μπορείς να φτιάξεις με τα κουλουράκια που θα σου περισσέψουν!

Untitled collage

To Πάσχα σχεδόν έφτασε και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη στιγμή που θα γεμίσεις την κουζίνα σου με πασχαλινές λιχουδιές και μυρωδιές. Ανάμεσα στα γλυκά που σίγουρα θα φτιάξεις, το κλασικό πασχαλινό τσουρέκι αλλά και τα κουλουράκια που θα φέρουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Ο food blogger Cool Artisan μας δίνει τις πιο νόστιμες συνταγές για τα δύο αυτά παραδοσιακά γλυκά, αλλά και πασχαλινό cheesecake που μπορείς να φτιάξεις με τα κουλουράκια που θα σου περισσέψουν!

Πασχαλινό τσουρέκι, κουλουράκια, cheesecake | 3 πασχαλινές συνταγές για γλυκά:

Πασχαλινό τσουρέκι

Πασχαλινό τσουρέκι, κουλουράκια, τσιζκέικ | 3 συνταγές για πασχαλινά γλυκά

Υλικά

  • 1.400 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 1½ φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • 2½ φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35°C.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και με το γάντζο δουλεύουμε τη ζύμη, να αναμειχτεί καλά, περίπου 8΄-10΄. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. H ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι αφράτη και βουτυράτη.

Τη μαζεύουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 ώρα έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.

Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία μπαστουνάκια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Κρύβουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι.

Mε τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα άλλα δύο τσουρέκια.

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με νωπές πετσέτες, να μην ξεραθούν.

Αφήνουμε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.

Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.

Χτυπάμε αυγό, λίγο νερό και ζάχαρη, μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με το μείγμα Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους.

Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, και τα ψήνουμε για 45΄ μέχρι να ροδίσουν.

Πασχαλινά κουλουράκια

Πασχαλινό τσουρέκι, κουλουράκια, τσιζκέικ | 3 συνταγές για πασχαλινά γλυκά - εικόνα 2

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Για 80 κομμάτια
  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
  • ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 βανίλιες
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αuγά
  • 120 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 1.350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
  • Διάλυμα αυγού
  • 2 κρόκους αυγού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. νερό

ΟΔΗΓΙΕΣ

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder. Με μίξερ, χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 6΄-7΄, να αφρατέψει καλά και να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ένα ένα ρίχνουμε τα αβγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.

Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking. Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια. Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το χρειαστεί όλο. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20΄ να σταθεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα. Πλάθουμε σε πλεξούδες. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες. Χτυπάμε όλα τα υλικά από το διάλυμα με ένα πιρούνι σε ένα μπολ. Αλείφουμε με διάλυμα αβγού. Ψήνουμε για 25' περίπου να ροδίσουν. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Πασχαλινό τσίζκεικ με ανθότυρο και κουλουράκια

Ένας έξυπνος και ωραίος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια που μας έχουν μείνει στο ντουλάπι. Θυμήσου τη συνταγή για Πασχαλινά κουλουράκια με ένα κλικ εδώ.

Πασχαλινό τσουρέκι, κουλουράκια, τσιζκέικ | 3 συνταγές για πασχαλινά γλυκά - εικόνα 3

Υλικά

Βάση

  • 2 φλυτζ. Πασχαλινά κουλουράκια, τριμμένα
  • 5 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 3 κ.σ. μέλι

Γέμιση

  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 150 γρ. ανθότυρο
  • 4 κ.σ. μέλι

Επικάλυψη/ Γαρνιτούρα

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βάση

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και διανέμουμε το μείγμα σε 6 φλυτζάνια/ χαμηλά ποτήρια. Πιέζουμε το μείγμα προς τα κάτω. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει σταθερό και λείο. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα του τσιζκέικ πάνω από τη βάση. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Επικάλυψη/ Γαρνιτούρα

Προσθέτουμε μαρμελάδα φράουλα και διακοσμούμε με ένα Πασχαλινό κουλουράκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ