Follow us

Πώς μπορούν να γίνουν βλαβερά τα «υγιεινά τρόφιμα»;

Η Μαρία Ψωμά μιλάει για το "μέτρον άριστον" ακόμα και στην υγιεινή διατροφή.

Πρέπει να δίνεις στον οργανισμό σου τις ποσότητες που χρειάζεται

διατροφη
Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Παν μετρον άριστον ακόμη και στα υγιεινα τρόφιμα.

Όταν ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή, δεν πρέπει να φτάνεις στο αντίθετο σημείο και να υπερκαταναλώνεις τα υγιεινά τρόφιμα. Πρέπει να δίνεις στον οργανισμό σου την ποσότητα των τροφίμων που χρειάζεται, χωρίς να κάνεις υπερβολές και υπερκαταναλώσεις.

Πώς μπορούν να γίνουν βλαβερά τα «υγιεινά τρόφιμα»;

Πορτοκάλια και ντομάτες

Τα πορτοκάλια και οι ντομάτες είναι όξινες τροφές. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Η αυξημένη πρόσληψη οξέων στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ιδανικά μπορείς να καταναλώνεις μέχρι 2 μερίδες πορτοκάλια ή ντομάτες την ημέρα.

Κονσέρβες τόνου

Αν και αποτελεί εύκολο και γρήγορο γεύμα η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του ψευδαργύρου στο αίμα, καθώς ο τόνος έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα από τα άλλα ψάρια. Η υπερβολική πρόσληψη βαρέων μετάλλων, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης, προβλήματα ακοής και ομιλίας, σε έλλειψη συντονισμού ακόμα και μυϊκή αδυναμία. Μην καταναλώνεις περισσότερες από πέντε κονσέρβες τόνου την εβδομάδα· για εναλλαγή μπορείς να καταναλώσεις ψάρια χαμηλότερα σε βαρέα μεταλλα όπως οι σαρδέλλες.

Νερό

Ενώ η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την καλή υγεία, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και δηλητηρίαση . Αυτό συμβαίνει γιατί η ακραία πρόσληψη νερού αραιώνει το νάτριο στο σώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νατρίου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου ή ακόμη και θάνατο.

Επομένως πόσο νερό θα πρέπει να πιείτε;

Για να βεβαιωθείς ότι πίνεις τη σωστή ποσότητα νερού θα πρέπει να ελέγχεις τα ούρα σου. Αν είναι πάντα διαφανή θα πρέπει να μειώσεις την ποσότητα του νερού που πίνεις καθημερινά.

Σόγια

Η σόγια όταν καταναλώνεται με μέτρο έχει βρεθεί ότι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης αλλά και της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου, γι’ αυτό το λόγο η υπερβολική πρόσληψη έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.

Αν και δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνεις για να είσαι ασφαλής, ωφέλιμο θα ήταν να μην υπερβαίνεις τις 4 μερίδες σόγιας την εβδομάδα.

Σπανάκι

Το σπανάκι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, και διαφόρων βιταμινών και μετάλλων. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (μια κοινή αιτία απώλειας της όρασης που οδηγεί σε τύφλωση). Ωστόσο, το σπανάκι είναι επίσης υψηλό σε οξαλικό άλας, μία ένωση που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, επομένως άτομα τα οποία έχουν την τάση να σχηματίζουν λίθους στα νεφρά καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωσή του.

Καρύδια Βραζιλίας

Αυτό το τραγανό σνακ αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, απαραίτητων λιπαρών οξέων, αλλά και σεληνίου. Πλέον, η κατανάλωση των ξηρών καρπών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει τα καρύδια Βραζιλίας να τα καταναλώνεις καθημερινά δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά πλούσια σε σελήνιο και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνουν τοξικά. Η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Επομένως καθημερινά δεν θα πρέπει να ξεπερνάς τα 10 καρύδια Βραζιλίας.

Άπαχη ζωική πρωτεΐνη

Αν η διατροφή σου βασίζεται κυρίως σε κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, όπως το στήθος κοτόπουλου ή τα ασπράδια αυγών, ήρθε η ώρα για να επαναπροσδιορίσεις την διατροφή σου. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η υπερβάλλουσα πρωτεΐνη αποθηκεύεται στον οργανισμό σε λίπος. Η συνιστώμενη αναλογία σε πρωτεΐνη είναι 0,8 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους σε άτομα χωρίς παθήσεις, ενώ οι αθλητές 1γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ