Follow us

Γιατί μια βόλτα στο πάρκο μπορεί να είναι η καλύτερη φροντίδα του εαυτού σου

Τα οφέλη του να περπατάς στη φύση

perpatimaparko1

Προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε το καλύτερο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Σωστή διατροφή, βιταμίνες και άλλα υποκατάστατα, προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης, νέες θεραπείες, cycling sessions, και ό,τι καινούργιο πρόγραμμα ακολουθούν οι fit experts και η λίστα δεν έχει τέλος. Αυτό που συχνά ξεχνάμε όμως είναι ότι η φροντίδα του εαυτού μας δεν χρειάζεται να απαιτεί τόσο πολύ χρόνο αλλά και χρήματα. Μερικές φορές, αρκεί κάτι απλό, όπως μία βόλτα στο πάρκο – γεγονός που επιβεβαιώνει και η επιστήμη.

Έχει αποδειχθεί ότι το περπάτημα ενισχύει τη διάθεση

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι οι ενδορφίνες που παράγονται από τη σωματική άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της διάθεσής μας. Όσον αφορά το περπάτημα όμως δεν είναι μόνο η κίνηση που μετράει, αλλά και ο τρόπος. Σε μια ερευνητική μελέτη, ένα δείγμα προπτυχιακών φοιτητών που περπάτησαν με ένα «χαλαρό» ύφος (πεσμένοι ώμοι) ανέφεραν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα σε αντίθεση με την ομάδα που περπάτησε με «χαρούμενο» ύφος (σωστή στάση του σώματος και αναπηδήσεις στο βάδην. Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο περπατάς μπορεί να επηρεάσει πιθανώς τη σειρά των σκέψεών σου και κατ’ επέκταση τη διάθεσή σου. Την επόμενη φορά που θα βγεις για περπάτημα, φτιάξε μία playlist με τραγούδια που σε εμπνέουν και δώσε έναν πιο ευχάριστο τόνο.

Είναι σημαντικό να περπατάς στη φύση

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από το περπάτημα σε φυσικό περιβάλλον, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν λιγότερη ανησυχία, ξεσπάσματα και αρνητική διάθεση σε σύγκριση με μια ομάδα περπάτησε για το ίδιο χρονικό διάστημα σε αστικό περιβάλλον. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το περπάτημα στη φύση δεν ενισχύει μόνο τη διάθεση αλλά και την αυτοεκτίμηση. Συγκεκριμένα, η παρουσία νερού φαίνεται να ενισχύει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα.

Δώσε σημασία στο τώρα

Είναι πολύ εύκολο να αρχίσεις να σκέφτεσαι όσα σε προβληματίζουν και να ανακαλείς καταστάσεις που σε στενοχωρούν ή σε αγχώνουν. Προσπάθησε όμως όταν περπατάς να εστιάζεις στο τώρα: άκου μουσική, παρατήρησε το τοπίο γύρω σου και σκέψου τι σε κάνει ευτυχισμένη αυτή τη στιγμή. Σε μια μελέτη που διεξήχθη για 8 εβδομάδες το «προσεγμένο» βάδισμα συνδέθηκε με μειωμένα συμπτώματα ψυχολογικού στρες και αυξημένη ποιότητας ζωής.

Θα επιστρέψεις με νέες ιδέες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες είχαν καλύτερη απόδοση σε ένα μέτρο αποκλίνουσας σκέψης (δημιουργικότητα) ενώ περπατούσαν για λίγο μετά το γεγονός. Αυτό δεν επηρεάστηκε από το περιβάλλον - μπορείς να το δοκιμάσεις είτε περπατώντας σε ένα διάδρομο είτε σε εξωτερικό χώρο. Ο Νίτσε έχει πει «όλες οι πραγματικά σπουδαίες σκέψεις προέκυψαν μετά από μία βόλτα». Τι θα έλεγες να βάλεις το περπάτημα στην καθημερινότητά σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ